Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Cum știi sigur că scuterele și trotinetele electrice nu mai sunt o modă trecătoare sau o simplă hipstereală? Când giganți precum Uber sau Alphabet (”părintele” Google) încep să investească în companii de bike-sharing gen Lime. Care Lime, apropo, a ajuns destul de aproape de România – dacă ai drum până la Viena sau Atena, poți să testezi tu însuți acest serviciu. Similar cu ceea ce face Ape Rider în București, doar că bazat pe scutere și trotinete electrice.
Iată de ce m-am gândit ca astăzi să-ți povestesc despre Xiaomi Ninebot Mini, un scuter electric accesibil, având o autonomie decentă și câteva dotări care îl scot în evidență.
Mai întâi de toate, dacă ți se pare că seamănă cu celebrele Segway, nu greșești deloc. Ninebot, cu ajutorul sprijinului financiar al Xiaomi, a achiziționat în 2015 brandul și patentele Segway. Motiv pentru care, la fel ca Segway, Xiaomi Ninebot Mini se bazează pe principiul deplasării și manevrării cu ajutorul auto-balansării. Oferind tuturor șansa de a deține o tehnologie revoluționară de transport personal, dar fără a sparge pușculița pentru a avea acces la ea.
Xiaomi Ninebot Mini cântărește 12,8 kg și funcționează cu ajutorul a două motoare electrice alimentate de un acumulator litiu-ion, oferind o putere totală de 700 W (2.000 W putere instantanee). Cu un timp de încărcare de 4 ore, scuterul are o autonomie de 22 km cu un singur ”plin”. Viteza maximă de deplasare este limitată electronic la 16 km/oră, ceea ce înseamnă că nu vei avea nevoie pentru acest model nici de înmatriculare și nici de permis de conducere. Xiaomi Ninebot Mini este capabil să urce pante cu o înclinație de până la 15 grade și este certificat IP54 pentru rezistența la apă. Construit dintr-un aliaj de magneziu, cadrul acestui scuter este mai robust și mai durabil decât variantele din aluminiu folosite de majoritatea produselor similare. Iar pneurile antiderapante de dimensiuni mari asigură o deplasare în siguranță pe drumuri denivelate, pe ploaie, suprafețe ceramice sau chiar pe nisip și pietriș.
Direcția și viteza de deplasare, precum și manevrarea (virare, frânare etc.) lui Xiaomi Ninebot Mini sunt controlate prin auto-balansare. Adică prin schimbarea centrului de greutate al corpului, folosind eventual ca sprijin pentru genunchi ”mânerul” cu care este dotat scuterul. Acesta este îmbrăcat în cauciuc și este foarte confortabil pentru genunchi, însă din păcate nu poate fi reglat pe înălțime. Ceea ce poate constitui un minus serios pentru persoanele cu o înălțime peste medie.
Ca dotări care îl fac deosebit de atractiv pe Xiaomi Ninebot Mini, dincolo de nivelul de preț, mi-au atras atenția două lucruri. Mai întâi, sistemul de semnalizare automată LED (faruri, semnalizare schimbare direcție, lumini spate și lumini frână), care oferă posibilitatea de a folosi în siguranță scuterul și pe timp de seară. Iar apoi, algoritmul inteligent de învățare adaptivă (disponibil prin intermediul aplicației iOS / Android conectată prin bluetooth la scuter) care, în funcție de greutatea utilizatorului și stilul acestuia de condus, optimizează automat puterea de ieșire și sensibilitatea la schimbarea de direcție sau la frânare. Însă aplicația aduce și o serie întreagă de alte funcții utile, precum alarmă anti-furt, controlul de la distanță, diagnoză rapidă sau limitare viteză la o valoare inferioară celei maxime ”din fabrică”.
Dar peste tot și toate rămâne plăcerea condusului. Și chiar dacă nu călărești tocmai un bidiviu, nimic și nimeni nu te va împiedica să-l îndemni pe Xiaomi Ninebot Mini cu câte un ”dii, scuteruțule!” când sunteți doar voi doi. Doar voi doi și lumea întreagă în față.