Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Ca să stăm strâmb și să judecăm drept, nu-i de mirare că Xiaomi (șa-o-mi) stârnește în rândul utilizatorilor reacții la fel de puternice precum Apple. Adevărat, pentru moment mai cu seamă în China, dar la urma urmelor și gigantul din California a fost la începuturi doar un fenomen american. Dincolo de cascadoriile de imagine ale lui Lei Jun, fondatorul Xiaomi, cu lansările-spectacol de telefoane unde acesta joacă rolul de MC îmbrăcat în blugi și în helancă neagră à la Steve Jobs, producătorul chinez a câștigat inima fanilor cu o pagină ruptă din cartea cu rețete de succes de la Apple: designul. Designul ca argument de vânzare în sine. Designul privit nu doar ca formă a unui obiect, ci ca o întreagă experiență construită în jurul brandului.
La fel ca OnePlus, Xiaomi produce telefoane spectaculoase și cu specificații de top, pe care le oferă pieței la prețuri doar cu foarte puțin mai mari decât costurile de fabricație. Însă, spre deosebire de OnePlus, Xiaomi a creat un întreg ecosistem în jurul brandului său. Și reușește astfel să facă o vastă paletă de propuneri tentante fanilor. Fie în mod direct, fie prin intermediul câtorva sute de startup-uri în care investește nu doar capital, ci și know-how operațional și logistic. Iar aceste propuneri îmbracă formele cele mai variate, de la o multitudine de servicii online, la o grămadă de alte produse cu sau fără vreo legătură cu telefoanele, cum ar fi smartwatch-urile, purificatoarele de aer, aspiratoarele robot sau vehiculele electrice. În acest mod Xiaomi a devenit nu doar un brand ubicuu, ci și un brand sinonim cu design cool la un preț convenabil.
Ceea ce ne aduce la…
A treia generație phablet-ului de la Xiaomi este un smartphone cu un aspect remarcabil, care evită cu succes atât moda notch-ului lansată de Apple cu iPhoneX, cât și pe cea a ecranului perforat prezentată pentru prima dată de Honor, brandul celor de la Huawei. Mi Mix și Mi Mix 2 au făcut pionierat în domeniul reducerii la minimum a ramei din jurul ecranului, dar pentru că au fost lansate înainte ca notch-ul să devină un concept acceptat (și copiat pe scară largă), au venit cu ideea mai puțin fericită de a plasa camera frontală sub ecran. Decizie care a forțat utilizatorii fie să țină telefonul cu josul în sus, fie să se obișnuiască vremelnic cu niște selfie-uri din unghiuri ciudate și poate mai puțin flatante. Și pentru că Xiaomi este o companie extrem de atentă cu fanii săi, a rezolvat aceste… neplăceri prin apelarea pentru Mi Mix 3 la unul din cele mai vechi trucuri din panoplia producătorilor de telefoane mobile: culisarea. O culisare în jos a ecranului dezvăluie camerele fronale, amplasate în partea superioară a corpului principal al telefonului.
Așa se face că Mi Mix 3 poate să propună un ecran neîntrerupt, din margine în margine, fără notch și fără perforații. Un ecran imens, care acoperă nu mai puțin de 93,4% din suprafața frontală a telefonului, Xiaomi reușind să “radă” aproape jumătate de centimetru din partea inferioară a ramei ecranului, comparat cu precedentul model Mi Mix 2S.
Și dacă tot a venit vorba de cifre, iată care ar fi cele mai importante specificații ale lui Xiaomi Mi Mix 3:
Combinația dintre uriașul ecran AMOLED, cadrul din aluminiu dur și spatele ceramic rotunjit spre marginile înalte ale telefonului este senzațională. Chiar dacă nu ocupă (încă!) în întregime fața telefonului, ecranul lui Mi Mix 3 dispune de cea mai îngustă ramă dintre modelele disponibile în prezent pe piață. Spatele ceramic este realizat dintr-un material mai rezistent decât sticla Gorilla a ecranului, ceea ce îi conferă toate șansele să rămână într-o stare impecabilă mai mult timp decât acesta, fără să fie afectat de zgârieturi mai mult sau mai puțin fine. Sigur, cu condiția să nu-l scapi din mână (dar hei, avem un serviciu de asigurare care vine la fix pentru genul acesta de întâmplări neprevăzut-neplăcute). În caz că vrei o măsură în plus de siguranță, Xiaomi a inclus în pachetul telefonului și o husă prietenoasă cu mecanismul de culisare magnetică al lui Mi Mix 3.
Vorbind de culisor, acesta folosește magneți din neodim pentru a bloca telefonul în poziția deschis sau închis, dar și pentru a oferi senzația de rezistență elastică dintre cele două poziții. Xiaomi susține că este o soluție mai trainică decât alternativa pur mecanică a culisării și că a testat-o cu succes în peste 300.000 de cicluri deschis-închis. Ceea ce înseamnă că omuleții cu degete neastâmpărate (vinovat, onorată instanță!) își vor putea ostoi setea de fâțâială jucându-se la nesfârșit cu deschisul și închisul lui Mi Mix 3. Este adevărat însă și că anumiți utilizatori vor găsi mișcarea de culisare poate mai puțin fluidă decât erau obișnuiți de la mai vechile telefoane, pentru că Xiaomi a vrut să se asigure că poziția închis a culisorului este suficient de fermă ca să nu permită deschiderile accidentale. Dar este doar o chestiune de puțină obișnuință și de prindere a schepsisului mișcării. Singurul dezavantaj real adus de această soluție tehnică adoptată de Xiaomi este greutatea puțin mai mare în comparație cu modelele concurente – însă vorbim totuși de valori de genul 20-30 grame și nu de greutăți care să-ți ofere oportunitatea dezvoltării unor bicepși precum Arnold Schwarzenegger la tinerețe.
Funcția de bază a culisorului este aceea de a scoate la iveală camerele foto frontale ale telefonului pentru un selfie rapid – aplicația de fotografiat a telefonului se lansează automat la activarea mecanismului de culisare. Dar dacă nu te regăsești printre fanii selfie-urilor, poți să-i activezi o altă funcție acestuia: să deschidă o anumită aplicație, să afișeze meniul Tools ce oferă acces la scurtături pentru diverse aplicații utile, sau pur și simplu să nu facă nimic. Există de asemenea posibilitatea și să preiei unui apel prin culisarea ecranului și să închei convorbirea telefonică prin culisarea în poziția inițială.
Pentru un smartphone generalist și bun la toate, sistemul principal de camere foto face o treabă excelentă, Mi Mix 3 ocupând un onorant loc 10 în topul DxOMark de evaluare a calității fotografiilor realizate de aparate foto, obiective și smartphone-uri. Cu o lumină bună, Mi Mix 3 este capabil să facă fotografii clare, detaliate și luminoase. Xiaomi l-a echipat și cu Night Mode, cunoscut deja fanilor de la modelele Mi 8 Pro sau Mi Mix 2S, prin care sistemul de camere capturează 8 cadre la expuneri diferite, care sunt apoi combinate într-o singură fotografie. Nu la nivelul de calitate pe care îl reușește Huawei P30, de exemplu, dar câtă vreme nu este fotografiată în acest mod o scenă în mișcare, rezultatul este mai mult decât decent.
La fel ca multe alte modele de smartphone-uri din zilele noastre și Mi Mix 3 se laudă cu un mod AI (inteligență artificială) pentru sistemul său de camere foto, capabil să recunoască 27 de categorii diferite (flori, fețe, peisaje etc.) de elemente din cadru. O dată activat acest mod și detectată o anumită scenă, Mi Mix 3 va ajusta automat setările software pentru a oferi cea mai bună fotografiere a scenei respective.
Am pronunțat cuvântul “software”?
Xiaomi Mi Mix 3 rulează Android 9 (“Pie”), cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Google, dar aceasta vine cu MIUI 10, interfața particularizată de Xiaomi pentru telefoanele sale. MIUI 10 nu oferă o experiență Android pură și curată, în genul celei oferite de OnePlus pe modelele sale, dar acest lucru n-o face mai puțin iubită de fanii Xiaomi. Dimpotrivă.
Xiaomi și-a câștigat fani și faimă tocmai prin faptul că aduce în permanență actualizări și îmbunătățiri la MIUI pornind de la feedback-ul primit de la utilizatori. Aceștia pot propune și pot vota propunerile de îmbunătățire ale funcționalității interfeței, iar cele câștigătoare ajung să fie implementate ca actualizări pentru toți utilizatorii telefoanelor Xiaomi. A ajuns celebru cazul unui utilizator chefliu care nu reușea să activeze funcția de iluminare de tip lanternă a telefonului ca să-și găsească cheile de la casă (pentru că aparent te orientezi mult mai greu printre meniuri atunci când te uiți la ecran printr-un filtru cu alcoolemie ridicată), așa că a propus activarea acesteia printr-o apăsare lungă pe cititorul de amprentă. Foarte mulți alți utilizatori au găsit ideea grozavă (ce ciudat, nu-i așa?), iar acum această funcționalitate este parte integrantă din MIUI.
MIUI 10 aduce câteva îmbunătățiri funcționale, cum ar fi suportul nativ pentru navigarea prin gestică, un nou meniu Recente (de asemenea cu suport pentru gestică), mod imagine-în-imagine (pentru anumite aplicații compatibile), suport nativ pentru auto-completări, AI perfecționat (cum altfel?), îmbunătățire a înregistrării ecranului și un mai bun management al aplicațiilor. MIUI oferă o performanță stabilă și susținută, fără să îngreuneze în vreun fel sistemul de operare Android, fiind pe deplin optimizată și fluidă în funcționare. Această performanță este asigurată de puternicul procesor Snapdragon 845 de la Qualcomm, care îl face pe Mi Mix 3 să funcționeze rapid ca un fulger, fără poticneli și fără supra-încălzire.
DAcă ești în căutarea unui telefon super bine dotat din toate punctele de vedere, care să-ți ofere altceva decât celelalte modele similare din piață, răspunsul nu poate fi decât un entuziast DA.