Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Bucătăria e mai mult decât un loc în care gătești, este și un spațiu de relaxare și de conectare cu familia și prietenii. Designul contribuie foarte mult la crearea unei atmosfere calde și primitoare, indiferent de dimensiunea bucătăriei.
O bucătărie mică poate fi foarte cochetă și, în același timp, practică. Cu un strop de creativitate, cu un plan bine pus la punct, cu răbdare și atenție la detalii, poți transforma un spațiu mic într-o bucătărie bine compartimentată, în care să îți facă plăcere să petreci timpul.
Nu fi demoralizat dacă spațiul pentru gătit din locuința în care tocmai te-ai mutat nu este atât de încăpător pe cât ți-ai fi dorit și încearcă să aplici câteva strategii de amenajări bucătării mici, astfel încât să obții un design funcțional și confortabil.
Cuprins:
Planificarea este întotdeauna necesară dacă îți dorești să obții cele mai bune rezultate. Acest lucru se aplică și când vine vorba despre amenajările interioare. Setarea unui obiectiv și atenția la detalii sunt pași importanți în crearea unui design ingenios în bucătărie.
În primul rând, este important să stabilești cum vrei să arate bucătăria ta și care să fie principalele funcționalități ale acesteia. Adună laolaltă toate acele idei amenajare bucătării mici și înguste care ți se par apropiate cu gusturile și dorințele tale și stabilește planul de lucru pentru a obține camera dorită. Atât obiectele de mobilier, cât și electrocasnicele trebuie alese în funcție de spațiul disponibil, de timpul pe care îl vei aloca pentru a prepara gustări sănătoase, precum și de utilitatea acestora.
Măsurarea spațiului este o etapă esențială în procesul de amenajare a bucătăriei. În afara de creativitate, cunoștințele matematice îți sunt de folos pentru a organiza eficient spațiul din bucătărie. Una dintre regulile pe care te poți baza pentru a face calculele necesare amenajării unei bucătării mici moderne este cea a triunghiului de lucru. Acest concept, care se folosește încă din anii 1940, presupune plasarea strategică a trei dintre cele mai importante elemente ale unei bucătării: frigiderul, chiuveta și plita de gatit. Aceste trei puncte și liniile imaginare dintre ele alcătuiesc ceea ce se numește triunghiul de lucru în bucătărie. Ideea din spatele acestui concept este că, atunci când aceste trei elemente sunt apropiate (dar nu lipite) unele de altele, bucătăria va fi mai ușor de utilizat, iar spațiul din încăpere va fi inteligent folosit.
Așadar, folosirea triunghiului de lucru pentru a măsura și a calcula spațiul din bucătărie, înainte de a investi în electrocasnice și mobilă bucătărie mică, poate fi o măsură eficientă pentru a obține un rezultat satisfăcător.
Pentru a maximiza spațiul dintr-o încăpere mică, este util să te folosești de câteva trucuri de design interior care și-au dovedit eficiența în amenajarea bucatariilor mici. De pildă, folosirea electrocasnicelor incorporabile te ajută să nu aglomerezi camera și să folosești eficient spațiul limitat. Totodată, utilizarea mobilierului multifuncțional este o soluție utilă pentru a avea în bucătărie tot ceea ce ai nevoie pentru gătit, să ai spațiu de mișcare și să nu ai o senzație de claustrofobie când intri în încăpere.
Ușa de la dulap care se transformă în masă, scaunele care pot deveni rafturi suspendate, soluțiile de depozitare pe verticală, care dau impresia unei încăperi înalte, oglinzile, cu ajutorul cărora este reflectată lumina și astfel camera pare mai încăpătoare, sunt câteva dintre trucurile de design care contribuie la maximizarea spațiului din bucătărie.
În plus, lumina naturală joacă un rol important în crearea unui spațiu cald și primitor. Nu sufoca ferestrele cu perdele și draperii închise la culoare, ci lasă lumina naturală să pătrundă în încăpere. Totodată, instalarea unui sistem de iluminat eficient este benefic pentru amenajarea unei bucătării mici.
Un criteriu relevant de care să ții cont când îți faci planul de amenajare pentru o bucătărie mică este tipul și forma sa. În funcție de acești doi factori, poți alege obiectele de mobilier adecvate locului.
Bucătăria open space (deschisă) reprezintă una dintre cele mai apreciate caracteristici ale unei case moderne, datorită designului simplu, spațios și versatil. Acest model de bucătărie combină, de regulă, zona de gătit cu cea în care mănânci și te relaxezi.
Unul dintre avantajele acestui tip de bucătărie este că apropie familia și prietenii, fiind inima unei locuințe. Pentru că nu există bariere între spații (ușile), poți comunica mai ușor cu prietenii invitați la cină, în timp ce gătești ultimele delicatese, ori poți asculta poveștile membrilor familiei și, în același timp, să prepari micul-dejun. Ește, așadar, un spațiu mai prietenos.
Înainte de a stabili designul bucătăriei, gândește-te cum se vor deplasa oamenii între cele două zone: cea de gătit și cea de relaxare. Este esențial ca zona de tranzit să nu fie blocată de mobilier.
Un alt aspect pe care ar fi bine să îl iei în considerare are legătură cu aranjarea obiectelor de mobilier. Este bine ca spațiile să nu se amestece, chiar dacă este vorba despre bucătării open space mici. Așadar, ar fi util să gândești o zonă pentru gătit, amenajată sub forma unei insule, o zonă pentru servirea mesei și una pentru relaxare, iar cele trei să fie foarte bine delimitate. Ar fi ideal însă ca masa să nu fie prea departe de zona de gătit. Dacă îți dorești o separare mai pregnantă, poți opta pentru separatoare de cameră.
În cazul bucătăriilor închise, este indicat să acorzi o atenție sporită culorii și luminii. Bucătăriile închise oferă mai puțină libertate de mișcare, de aceea este indicat să folosești mobilier vertical și electrocasnice incorporabile. Lumina naturală, precum și culorile calde conferă mai multă deschidere unei camere, iar mobilierul vertical face ca bucătăria să pară mai înaltă. În plus, este recomandat să găsești o utilitate fiecărui spațiu din încăpere: de la peretele de lângă fereastră până la colțurile camerei.
Cea mai frecventă formă de bucătărie este cea pătrată, considerată tradițională. Există numeroase modele de amenajari bucătării mici pătrate: fie un design clasic în formă de U, fie unul în formă de G, în care se formează o mini-insulă. Avantajul acestui tip de bucătărie – cel pătrat – este că oferă mai mult spațiu decât alte modele, atât pentru depozitarea alimentelor și pentru instalarea electrocasnicelor, cât și pentru masa în jurul căreia se adună familia.
În cazul unei bucătării înguste și lungi, este indicat să lași spațiul din mijloc liber, pentru a nu aglomera încăperea. Așadar, poți amplasa spațiile de depozitare și electrocasnicele pe un perete, iar pe cel opus să creezi zona de servit masa. Cu o fereastră mare și cu un sistem de iluminat bun, o bucătărie dreptunghiulară mică poate fi un spațiu modern și confortabil.
Bucătăria pe colț face parte, de regulă, dintr-o zonă open space. Ideea acestui tip de amenajare este ca toate electrocasnicele mari și spațiile de depozitare să fie amplasate într-un colț, astfel încât restul încăperii să rămână liber. Cele mai indicate obiecte de mobilier pentru o astfel de formă de bucătărie sunt cele verticale.
Suprafața unei bucătării nu ar trebui să te oprească în a crea un design potrivit stilului tău de viață și dorințelor de amenajare. Este adevărat însă că unele stiluri de amenajare sunt mai potrivite pentru o bucătărie mică decât altele.
Eleganța și simplitatea fac pereche în bucătăriile amenajate în stil minimalist. O ambianță aerisită, cu linii de decor simple și obiecte practice, este ceea ce face ca stilul minimalist să fie preferat când vine vorba de idei amenajare bucătărie mică. Stilul minimalist presupune, printre altele, alegerea unor materiale de înaltă calitate care să exprime curățenie și simplitate, dar, în același timp, să fie utile. Dacă optezi pentru un stil minimalist, albul este culoarea ideală pentru designul bucătăriei.
Bucătăria clasică denotă naturalețe și este un stil de amenajare atemporal. Fără să țină cont neapărat de tendințele actuale, bucătăria clasică este un melanj între tradițional și modern, cu accent pe simplitate. De regulă, designul unei bucătării clasice presupune o paletă cromatică neutră, albul fiind alegerea cea mai frecventă, ceea ce oferă mai multă luminozitate camerei și, în cazul celei de mici dimensiuni, îi dă un aer aerisit. Mobilierul nu are prea multe ornamente, iar accesoriile decorative nu sunt foarte frecvente. Acele bucătării mici amenajate în stilul clasic sunt, de cele mai multe ori, frumos ordonate.
Bucătăriile moderne sunt adaptate stilului de viață din prezent și pun accent pe tehnologie. Utilizarea celor mai noi electrocasnice și a celor mai interesante corpuri de mobilier sunt caracteristici frecvente în crearea unui design modern în bucătărie.
Mobila pentru o bucătărie mică poate fi de un real ajutor în crearea unui spațiu mai eficient. Datorită alegerilor făcute poți maximiza sau, din contră, minimiza spațiul din bucătărie. Când pui pe „to do list“ mobilă bucătărie mică, este important să îți concentrezi eforturile de căutare asupra acelor modele care au un design frumos, dar, în același timp, sunt practice.
Obiectele de mobilier alese inteligent pot transforma o bucătărie mică într-un spațiu confortabil și funcțional. Simplitatea este alegerea corectă în cazul încăperilor de mici dimensiuni.
În primul rând, este esențial ca obiectele de mobilier alese să ofere cât mai mult spațiu de depozitare. De regulă, în cazul bucătăriilor mici, cele mai bune variante pentru obiectele de mobilier sunt cele verticale. Astfel, vei profita de spațiul de pe pereți pentru a avea cât mai mult loc de depozitare. Rafturile sunt practice pentru decorul bucătăriilor mici și înguste și pot fi adaptate încăperilor de toate formele.
Dacă vrei un anumit stil de amenajare și nu găsești în magazine mobilier adaptat bucătăriilor mici, nu ezita să îți faci mobilă pe comandă. Astfel, bucătăria ta va fi nu doar un spațiu confortabil și amenajat în concordanță cu stilul tău de viață, dar va fi și un spațiu original, în care elementele de decor de pliază personalității locatarilor.
Electrocasnice încorporabile sunt, fără îndoială, ideale pentru bucătăriile mici. Un spațiu mic nu înseamnă mai puțin confort, de aceea este important să alegi cu grijă obiectele din bucătărie.
Plita este unul dintre elementele de bază în utilizarea conceptului triunghiul de lucru în bucătărie. Este unul dintre obiectele care nu lipsește din nicio bucătărie, iar, în cazul spațiilor mici, varianta incorporabilă este cea mai eficientă. Poți alege fie varianta de plită încorporabilă pe gaz, fie cea electrică.
Nici cuptorul nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie, cu atât mai mult dacă ești un bucătar căruia îi place să experimenteze cât mai multe feluri de mâncare. La fel ca plitele, cuptoarele incorporabile pot fi pe gaz sau electrice.
Oricât de apetisant ar fi mirosul unei mâncări bune, nu ai vrea să îl răspândești în întreaga casă. O hotă în bucătărie este un obiect necesar, dacă obișnuiești să gătești frecvent. Hota telescopica este discretă și se integrează armonios printre obiectele de mobilier. Cele mai multe hote încorporabile din prezent sunt dotate cu ventilatoare moderne, extrem de eficiente pentru absorbția mirosului, și cu funcții care reduc nivelul de zgomot.
Una dintre cele mai bune invenții ale ultimilor ani este mașina de spălat vase. Încorporată în mobilier, mașina de spălat vase te ajută să faci ordine în bucătărie mai ușor, după prepararea unor feluri de mâncare complexe, și astfel îți permite să ai mai mult timp pentru tine.
Culorile și materialele sunt factori care contribuie la maximizarea spațiului dintr-o bucătărie. De regulă, pentru bucătăriile mici, este recomandată o paletă de culori simplă.
Una dintre cele mai bune opțiuni pentru decorul unei bucătării mici este albul, deoarece luminează încăperea și este un simbol al simplității și al eleganței. Pentru a aduce un strop de culoare încăperii, poți folosi obiecte de decor sau accesorii, precum perdelele, draperiile, tablourile ori pernele pentru scaune.
Culorile neutre (gri, crem, bej) nu sunt doar o variantă excelentă pentru a decora o bucătărie mică pentru a lăsa impresia unui spațiu aerisit, ci și o modalitate simplă de a face acest lucru. Culorile neutre în prim-plan permit alăturarea cu mai multă ușurință a unor nuanțe de contrast, pentru a aduce un strop de culoare încăperii, fără însă a o aglomera.
Stilul clasic este cel mai bine și frumos subliniat cu ajutorul obiectelor de decor din lemn natural. În bucătăriile mici, alegerea mobilierului din lemn natural dau încăperii un aer cochet și, în combinație cu electrocasnicele moderne, ajută la conturarea unui spațiu eclectic.
Blatul de bucătărie trebuie să se integreze armonios în designul încăperii, iar alegerea acestuia depinde de mai multe criterii. Astfel, înainte de a investi în acest element, ar fi bine să îți răspunzi la o întrebare simplă: Cât de mult timp vei petrece în bucătărie gătind? Pentru că alegerea blatului de bucătărie trebuie să o faci ținând cont, printre altele, de durata de viață, de ușurința curățării și de aspectul estetic. Pentru o bucătărie mică, este important să alegi un blat în culori neutre, indiferent de materialul din care este făcut acesta: marmură, granit, inox, lemn etc.
Și în ceea ce privește faianța și gresia, simplitatea este cea mai bună variantă pentru decorul unei bucătării mici. Alege gresie și faianță dintr-o paletă restrânsă de culori (alb, gri, bej, crem).
Cu puțină creativitate, o planificare amănunțită și atenție la detalii, poți transforma un spațiu mic într-o bucătărie confortabilă și funcțională, în care să gătești cele mai gustoase feluri de mâncare și să petreci timp de calitate cu prietenii și familia.
Sursă foto: Unsplash