Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Odinioară accesibilă numai profesioniștilor, tehnica de gătit sous vide (se pronunță suvid) presupune utilizarea unui control precis al temperaturii și duratei de preparare a ingredientelor, pentru a obține rezultate demne de bucătăria unui Chef renumit. Foarte multe restaurante de top din întreaga lume utilizează de ani buni tehnica sous vide pentru a oferi cu fiecare ocazie clienților feluri de mâncare gătite exact la nivelul de preparare dorit.
Sous vide, care înseamnă “sub vid” în franceză, presupune sigilarea ingredientelor într-o pungă specială, care este apoi vidată și încălzită la o temperatură joasă, foarte exactă (între 49 și 74 grade Celsius, în funcție de ingrediente), fie prin scufundarea în apă, fie cu ajutorul unui flux de aer fierbinte. Această tehnică produce rezultate care sunt imposibil de obținut prin oricare altă metodă de gătit.
Atunci când folosești metodele tradiționale de gătit, nu ai un control deplin asupra căldurii și temperaturii. În consecință, este dificil să gătești în mod constant mâncare grozavă fără să aloci un timp semnificativ gătitului. Și chiar dacă dispui de timpul necesar, de multe ori felurile de mâncare sfârșesc prin a fi excesiv de gătite în exterior, cu doar o porțiune din interior preparată exact cum trebuie. De aceea mâncarea își pierde din arome și capătă o textură uscată.
Controlul extrem de precis al temperaturii oferit de tehnica sous vide vine cu câteva beneficii remarcabile.
Gust. Ingredientele sunt gătite în suc propriu, ceea ce asigură mâncării un gust suculent și o savoare fără egal. Felurile de mâncare preparate la sous vide sunt precum cea mai tare petrecere din toate timpurile pentru papilele tale gustative.
Consecvență. Deoarece mâncarea este preparată la o temperatură exactă, pentru o durată de timp determinată, rezultatele vor fi întotdeauna aceleași. Fără surprize neplăcute!
Reducerea risipei alimentare. Este un fapt binecunoscut: cumpărăm mai multă mâncare decât avem nevoie și drept urmare, o bună parte din aceasta sfârșește prin a fi aruncată. Dar risipa se poate produce și în alt mod. Știai de exemplu că friptura pregătită în mod tradițional pierde până la 40% din volum? În schimb, prin gătire la sous vide pierderile vor fi – ai ghicit! – zero.
Flexibilitate. Prepararea tradițională a mâncării solicită o grijă și atenție permanentă. Gătite sous vide, ingredientele sunt aduse și menținute la o anumită temperatură în mod constant, pe toată durata preparării. Nu trebuie să-ți mai faci griji că vei găti în exces mâncarea.
Sigur că pentru a găti sous vide există echipamente dedicate. Dar pentru că spațiul din bucătărie este întotdeauna limitat, marii producători de electrocasnice au început să includă în echipamentele lor și această tehnică de gătit. Spre exemplu, cuptorul electric încorporabil Electrolux Sous Vide EOB9956XAX, cu care poți să gătești sous vide prin metoda fluxului de aer încălzit și precis dirijat în jurul ingredientelor sigilate în vid.
Un cuptor care, spun toți cei care l-au cumpărat și au scris un review despre el, face toți banii.
Probabil sunt eficiente! Trebuie încercat!