Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Am făcut o descoperire. Poate nu la fel de importantă ca penicilina, dar cu siguranță mult mai interesantă: există trei tabere atunci când vorbim de călcat.
Prima este tabăra celor devotați. A celor care iubesc să calce. A celor care trăiesc o satisfacție imensă atunci când reușesc să netezească toate cutele și să facă dungi perfecte. Vieții și hainelor.
Cea de-a doua tabără este formată din cei care calcă ocazional, pentru evenimente importante, precum sărbători în familie. I-am putea numi chiar artiști, deoarece reușesc să creeze adesea cute noi, care se transformă în modele cu adevărat avangardiste pe hainele ce ar fi putut fi călcate în doar 5 minute.
Iar cea de-a treia tabără este compusă din cei care nu dețin un fier de călcat și nici măcar nu-și pot imagina pentru ce ar avea nevoie de unul. Poate doar pentru a-l folosi pe post de opritor de ușă, ca să poată circula pisica în voie cât lipsesc ei de acasă.
Indiferent de tabăra unde te afli, există câteva ”secrete curate” despre călcat care trebuie în sfârșit scoase la lumină.
Oamenii de știință sunt unanimi: înainte de călcat a fost uscatul. Așadar, până să ajungi la masa de călcat, gândește-te la modul în care usuci hainele. Așează-le pe un uscător de rufe în așa fel încât să stea cât mai drepte și să se usuce cu cât mai puține cute. Mai puține cute, mai mult succes în călcat, vorba cântecului (și dacă nu există, cineva trebuie neapărat să-l compună). Ah, și încă un detaliu: să nu calci niciodată haine pătate. Căldura fierului de călcat poate impregna permanent pata în țesătură. Hainele pătate se întorc la spălat, nu au ce căuta la călcat (o rimă tot pentru cântecul cu pricina).
Călcatul hainelor nu e chiar un sport, dar de niște pregătiri tot ai nevoie.
Mai întâi de toate, cele de siguranță. Indiferent dacă ai o masă de călcat mare sau una mică, atenție unde o poziționezi atunci când vrei să calci. Asigură-te că te poți mișca în voie în jurul ei și că nu te încurcă în niciun fel cablul de alimentare al fierului de călcat. Ori că acesta nu se află în calea vreunui animal de companie sau a unui copil.
Verifică talpa fierului de călcat și asigură-te că este curățată. Arsurile îți pot deteriora ireversibil hainele. De asemenea, verifică și husa mesei de călcat. E important să fie curată. Astfel riști să pătezi hainele proaspăt spălate ori ca acestea să prindă mirosuri neplăcute. De regulă, husele sunt din material textil și pot fi spălate cu ușurință, manual sau la mașină.
Ca orice activitate mecanică, monotonă și repetitivă (salutare alergători!), călcatul merge de minune cu muzică. Ai putea chiar să organizezi niște ședințe tematice de călcat, în funcție de playlist-urile pe care le faci. Cum ar fi ai ziua de călcat samba? Sau reggae? Ori disco?
Călcatul poate fi de asemenea momentul potrivit să îi înveți pe cei mici să-ți fie alături și să te ajute. Transformă-l într-un joc. Copii adoră să fie de ajutor. Și, la fel de mult, adoră să stropească hainele cu apă. Un pistol cu apă în mâinile lor va asigura distracția cât timp calci. Nici nu vei știi când a trecut timpul!