Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Consumul de cafea în România a ajuns la 2 kg pe locuitor, conform Forbes. Este o cantitate cu 60% mai mică decât mediile celor mai multe țări din Uniunea Europeană, însă, atunci când vine vorba despre băuturi calde, este prima opțiune a românilor, depășind cu mult ceaiul. Euromonitor dezvăluie că sortimentul preferat este cafeaua naturală, care acoperă 60% din totalul pieței. În ceea ce privește forma acesteia, 90% dintre români optează pentru cafea măcinată și doar 10% pentru cafea boabe.
În ceea ce privește băuturile cu cafea și metodele de preparare, există o mulțime de opțiuni: de la cafeaua la ibric și cafeaua preparată în presa franceză, la cafeaua la filtru și cea preparată la espressor sau decantată la rece, variantele disponibile sunt menite să satisfacă toate gusturile. Iată câteva dintre cele mai celebre rețete și modul corect de preparare a cafelei:
În zilele călduroase, când preferi să consumi băuturi reci, dar ai nevoie de o doză de energie, băuturile reci pe bază de cafea sunt o gură de aer proaspăt și vitalitate. Iată câteva rețete de cafea perfecte pentru diminețile toride:
Deși cafeaua Dalgona se poate prepara în ambele variante, caldă sau rece, principiul de preparare este același. Ai nevoie de cafea instant (ness), puțină apă, zahăr și lapte rece sau fierbinte, după caz. Iată rețeta pentru o Dalgona rece perfectă, pe care să o servești în pahare înalte sau de whiskey, pentru un veritabil spectacol vizual, nu doar al gusturilor:
Ingrediente:
2 linguri de ness
2 linguri de apă fierbinte
2 linguri de zahăr
250 ml lapte rece
Mod de preparare:
Pune zahărul, cafeaua instant și cele două linguri de apă fierbinte într-un bol și amestecă-le cu ajutorul mixerului sau al telului, până când obții o spumă cremoasă, fermă și voluminoasă. Toarnă laptele în paharul transparent și lasă două degete libere, până la gura acestuia. Completează cu spumă și bucură-te de o cafea Dalgona perfectă și răcoritoare.
Celebru în întreaga lume și foarte apreciat în țările turistice precum Grecia, frappe-ul este o băutură pe bază de cafea instant, prin definiție rece, perfectă pentru diminețile petrecute la plajă sau pe terasă. Se prepară ușor și poate fi reinventată după gust, cu ajutorul siropurilor, al aromelor, al condimentelor pentru cafea sau chiar al înghețatei. Iată rețeta de bază, pe care o poți adapta după bunul plac:
Ingrediente:
2 lingurițe cu vârf de cafea instant (ness)
Opțional, două lingurițe de zahăr
Apă rece, cât să acopere nessul și zahărul
5-6 cuburi de gheață
150-200 ml lapte rece
Mod de preparare:
Folosește un shaker pentru a amesteca nessul cu apa și, dacă preferi varianta dulce, zahărul. Într-un pahar curat, înalt, pune cuburile de gheață. Toarnă apoi amestecul de cafea instant peste gheață, uniform. Completează cu lapte rece, turnat încet, într-un punct fix pe interiorul paharului, pentru un aspect perfect. Dacă vrei o variantă decadentă sau să înlocuiești desertul cu o băutură, poți adăuga frișcă, siropuri și sprinkles sau poți folosi două cupe de înghețată în locul cuburilor de gheață.
O cafea rece și intensă, pe care trebuie s-o planifici cu o noapte înainte. Dacă nu ai un dispozitiv special pentru a extrage cafeaua la rece, care se numește cold drip, metoda de preparare necesită un timp mai îndelungat. Iată cum se prepară această băutură rece pe bază de cafea:
Ingrediente:
O treime de ceașcă de cafea măcinată
O ceașcă și jumătate de apă rece
3-4 cuburi de gheață
Mod de preparare:
Pune cafeaua și apa într-un borcan sau alt recipient cu capac și lasă-le peste noapte, timp de 12 ore. Folosește apoi o sită fină sau un filtru de hârtie pentru a strecura licoarea într-un pahar curat, deasupra cuburilor de gheață. Bucură-te de gustul intens de cafea sau adaugă puțin lapte, dacă preferi o variantă mai ușoară.
Deși sunt adesea confundate, cold brew și dutch brew tonic sunt două băuturi diferite. Ce-i drept, varianta cu tonic derivă din cafeaua rece menționată anterior. Iată de ce ai nevoie pentru un dutch brew tonic revigorant:
Ingrediente:
O treime de ceașcă de cafea măcinată
O ceașcă și jumătate de apă rece
100 ml apă tonică
3-4 cuburi de gheață
O felie de lămâie
Mod de preparare:
Într-o primă etapă de preparare, vei urma instrucțiunile pentru cold brew: amesteci apa și cafeaua într-un recipient acoperit, le lași peste noapte și le filtrezi ulterior. Pentru un dutch brew tonic ca la carte, vei folosi un pahar obișnuit, de apă. O treime va fi umplută cu amestecul de cafea rece, apoi adaugi gheața și felia de lămâie, după care completezi conținutul cu apă tonică. Dutch brew tonic este o băutură răcoritoare, revigorantă, perfectă pentru zilele petrecute lângă piscină.
Diminețile bune încep cu o cafea pe măsură. Iar preferința generală, pentru acest moment al zilei, se îndreaptă în direcția cafelei aburinde, al cărei miros îți trezește simțurile și îți oferă energie pentru întreaga zi.
Înainte de a vorbi despre rețete, însă, e important să cunoști aparatele de cafea disponibile pe piață, pentru a alege cea mai convenabilă variantă pentru nevoile tale:
Odată ce te-ai familiarizat cu tipurile de aparate pentru preparat cafea, este timpul să înveți să prepari cele mai cunoscute rețete de cafea:
Diminețile copilăriei au fost marcate de mirosul puternic al cafelei la ibric pe care o consumau părinții noștri. De altfel, această cafea este una puternică și îți oferă energie instantaneu.
Ingrediente:
7-10 g de cafea măcinată
100 ml de apă
Mod de preparare:
Înainte de a așeza ibricul pe aragaz sau plită, amestecă apa și cafeaua în el. Apoi folosește o treaptă inferioară a plitei electrice sau cu inducție, respectiv o flacără redusă, pentru a încălzi preparatul. Cafeaua la ibric nu trebuie să clocotească. De aceea, sursa de căldură trebuie să fie redusă. După aproximativ un minut, cafeaua va începe să formeze mici bule la suprafață. Timpul total de preparare ar trebui să fie de 2 minute; în cazul în care începe să fiarbă, o poți ridica de pe sursa de căldură timp de câteva secunde. După preparare, cafeaua trebuie să ”se odihnească”; două minute și jumătate sunt suficiente pentru ca zațul să se depună pe fundul ibricului. Cafeaua la ibric se servește în cești din porțelan sau ceramică.
Pentru ca presa franceză să scoată ce-i mai bun din cafea, e ideal ca aceasta să fie proaspăt prăjită și măcinată. În funcție de preferințe, poți adapta cantitatea de cafea, însă o variantă energizantă și puternică, potrivită pentru dimineți, arată astfel:
Ingrediente:
Două linguri de cafea măcinată
180 ml de apă
Mod de preparare:
Adu apa la o temperatură de 82-92 de grade; poți folosi un termometru sau o poți fierbe și lăsa la răcit timp de 30 de secunde. Pune cafeaua în presă, toarnă o treime din cantitatea de apă și amestecă, folosind o linguriță. Completează cu restul de apă și acoperă cu capacul. Lasă cafeaua să infuzeze timp de 4-6 minute, în funcție de tăria pe care dorești să o aibă (un timp mai îndelungat îți va asigura o cafea mai tare). Presează apoi sita pentru a strecura cafeaua și toarnă conținutul în cești de dimensiune medie, din ceramică sau transparente.
Te duce cu gândul la ”bella Italia” și la ”dolce vita” și nu întâmplător. Espresso este, probabil, cea mai populară băutură cofeinizată din întreaga lume. Indiferent dacă folosești un espressor manual sau un espressor automat, e important să cunoști câteva detalii pentru a prepara un espresso perfect.
Ingrediente:
13-22 grame de cafea, în funcție de dispozitivul folosit
Apă
Mod de preparare:
În cazul în care ai un espressor automat, setările sunt deja făcute și tot ce trebuie să faci este să apeși un buton. Dacă folosești unul manual, poți opta pentru mai multe variante privind rația dintre cafeaua măcinată și cea destinată consumului: 1:3 (de exemplu, din 18 grame de cafea măcinată, vei obține 54 grame de espresso), 1:2 (pentru ristretto), respectiv 1:4 (pentru espresso lung). Este, însă, important să ții cont și de alte caracteristici ale aparatului și ale cafelei folosite, atunci când prepari această băutură. Temperatura la care ajunge apa, presiunea aparatului și gradul de măcinare lasă suficient loc de testare, pentru a ajunge la rezultatul dorit. Poți cere și părerea unui barista sau te poți consulta cu angajații prăjitoriei de cafea de unde achiziționezi constant, pentru rezultate optime. Poți cumpăra cafeaua măcinată sau poți completa colecția de electrocasnice de bucătărie cu o râșniță de cafea. Posibilitățile sunt infinite.
Dacă viața ta se derulează pe repede înainte, poți opta pentru un espressor cu capsule de cafea. Există o varietate de modele pe piață, potrivite pentru toate bugetele și preferințele.
Cappuccino, flat white, latte? Toate acestea sunt rețete de cafea derivate din espresso. Odată ce ai descoperit secretul espresso-ului perfect, mai ai de învățat doar cum să obții crema de lapte, cu ajutorul unui espressor manual sau să folosești spumă de lapte, dacă ai unul automat. Iată ce trebuie să știi despre aceste băuturi populare pe bază de cafea:
Aici, ai mai multe rețete din care să îți alegi preferatele. De exemplu, pentru un cappuccino vienez, ai nevoie de un shot de espresso lung, 10 grame de sirop de ciocolată, frișcă și scorțișoară sau pudră de cacao. Pentru unul italian, vei folosi un shot de espresso scurt și vei completa cu cremă sau cu spumă de lapte ceașca de dimensiune medie (cca 120 ml).
Flat white este o cafea mai tare, cu lapte, foarte consumată în cafenelele de specialitate. Ai nevoie de o ceașcă sau un pahar dublu de 120 ml. Metoda de preparare este similară ca cea pentru cappuccino italian, cu mențiunea că, pentru flat white, vei folosi două shoturi de cafea și, implicit, mai puțină cremă sau spumă de lapte.
Latte-ul este o cafea lejeră, potrivită pentru după-amiezele în care ai nevoie de extra energie, dar nu vrei să faci excese. Se servește în pahar înalt, rezistent la temperaturi ridicate, deoarece este o cafea caldă. Un shot slab de espresso se completează cu 150 ml de cremă sau spumă de lapte cald, iar rezultatul este cremos, catifelat și aromat, deși mult mai ușor decât la variantele anterioare.
Indiferent dacă acum te inițiezi în arta cafelei sau ești deja un cunoscător, aceste rețete nu pot da greș. Cu zahăr sau fără, calde sau reci, mai slabe sau mai puternice, aceste cafele îți vor face ziua mai bună. Tu ce variantă preferi?
Sursă foto: Unsplash, Pexels
Foarte bine documentat si foarte profesionist scris.
Ati uitat sau poate nu am observat eu sa vorbiti si despre “aparatele” MOKA PRESSO cu care se poate obtine o cafea excelenta.
Îți mulțumim pentru comentariu! Facem tot posibilul să postăm conținut de calitate în articolele noastre! 🙂 Despre aparatele de cafea găsești informații în noul articol de pe blog, „Cum alegi cel mai bun espressor de cafea automat sau manual”