Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Ai auzit de vorba aceea a lui Coelho (scriitorul, nu fotbalistul!), cu universul care conspiră la realizarea dorinței tale atunci când vrei din tot sufletul ceva*? Ei bine, cred că suntem în fața unui astfel de moment de grație. Explic imediat de ce, însă pentru început trebuie să mă ridic în picioare și să mărturisesc: “mă numesc Florentin și iubesc radioul”.
Dar puțin context mai întâi, pentru fixarea cadrului general. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când a început să emită primul post de radio comercial: PCGG, în orașul olandez Haga. 90 de ani de la începerea în România a emisiunilor radioului public de la București. Și în sfârșit, 40 de ani de când trupa britanică The Buggles a rupt topurile muzicale internaționale cu piesa Video killed the radio star.
Iar acest prohod foarte săltăreț cântat radioului se întâmpla cu 2 ani înainte de apariția unui obscur post de televiziune prin cablu pe nume MTV. Care MTV a schimbat atât de radical peisajul muzical (și cultural), încât în 1984, probabil cea mai în vogă trupă a respectivului moment, Queen, a lansat un single numit Radio Ga Ga. Un adevărat cântec de dragoste pentru radio, dar despre care pe toată durata cântecului se vorbește numai la timpul trecut.
Apropo, l-ai auzit pe Freddie Mercury cântând că “And everything I had to know / I heard it on my radio” (Și tot ce trebuia să știu eu / Am aflat de la radioul meu), da? Ei bine, l-a auzit în copilărie și o ultra-celebră vedetă pop din zilele noastre, care și-a luat numele de scenă după acest cântec: Lady Gaga. Ca să vezi cum se învârte roata lumii.
Și iată-ne așadar în anul 2019. Ca #fandemic al bătrânului radio, sunt bucuros să anunț onoratul public că relatările din ultimele decenii despre moartea radioului au fost niște exagerări. Și-mi face nespusă plăcere să prezint aceluiași public onorat forma sub care se prezintă în secolul 21 acest minunat centenar: Internet Radio.
Foarte pe scurt, un aparat de radio care recepționează posturi de radio nu prin eter (AM/FM/DAB), ci prin cablu. Cablul de internet. Adică o dată ce conectezi la net un astfel de aparat, vei avea acces la orice post de radio, din orice țară sau teritoriu din lume (cele care fac streaming și pe internet, desigur). 30.000 de posturi de radio, dar și 10.000 de podcasturi îți stau la dispoziție.
Poți să cauți posturile de radio sau podcasturile direct direct din interfața aparatului radio, dar și prin intermediul Undock, un app pentru iOS și Android. Aceeași aplicație poate fi folosită și pentru redarea sunetului în mai multe camere, dacă ai mai multe astfel de aparate radio conectate la aceeași rețea WiFi. Poți chiar să faci chiar și streaming din contul tău Spotify, întrucât este compatibil cu Spotify Connect. Sau streaming de pe alte dispozitive ale tale legate la rețeaua WiFi, câtă vreme acestea sunt compatibile DLNA sau UPnP.
Producătorul german Hama vine cu mai multe modele de aparate Internet Radio, de mai multe forme și niveluri de preț, cu puteri între 5W și 10W. Unele dotate chiar și cu “clasicele” tunnere FM sau DAB. Mie mi-a rămas inima la două modele: primul se poate prinde de un raft al bibliotecii, iar al doilea este perfect pentru noptieră.
Și cum aș putea să închei mai frumos acest articol altfel decât tot cu vocea lui Freddie din același hit Radio Ga Ga: “Radio, someone still loves you!”
*Dintr-o carte numită ”Alchimistul”, una dintre cele mai frumoase povești ale lumii.