Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Probabil că nu degeaba numele acestui model se termină în litera “R. Răutăcioșii vor sări imediat să sublinieze că există conținut 4K doar cât să-l numeri pe degetele de la o mână (de tăietor de lemne neîndemânatic), așadar un televizor cu ecran 8K nu poate fi decât un fel de tichie de mărgăritar. Chiar așa să fie, oare? Samsung este lider global pe piața televizoarelor de peste un deceniu deja, iar când ai detronat veteranul Sony de pe poziții, nu se poate vorbi de întâmplare. Sigur au sud-coreeni măcar un as în mânecă pentru noul televizor 8K.
Dar haide să vedem mai întâi foarte pe scurt specificațiile acestui “monstru”:
Ce înseamnă o diagonală de la foarte mare în sus și mai bine de 33 de milioane de pixeli îndesați într-un astfel de ecran, întrebi? În două cuvinte: experiență copleșitoare. Conținutul nativ 8K arată absolut fabulos, trebuie să vezi ca să crezi. Și după ce ai văzut, n-o să mai ai niciun dubiu: de 4 ori mai mulți pixeli față de rezoluția 4K nu reprezintă un simplu moft. Pur și simplu ochii tăi o să rămână lipiți de ecran, fascinați de incredibilul nivel de detaliu, de claritatea strigătoare la cer a imaginii, de adâncimea uluitoare a culorilor.
Însă ceea ce-ți va face ochii să iasă de-a binelea din orbite este modul în care Q900R reușește să ducă orice conținut HD la niveluri calitative fără precedent, doar cu o idee sub nivelul conținutului nativ 8K. Având ca motor noul procesor de imagine Quantum 8K AI Upscaling, Q900R îmbină machine learning cu inteligența artificială și creează cumva miraculos zecile de milioane de pixeli necesari pentru a transforma imagini HD în imagini (aproape) 8K. Procesorul face o treabă excepțională în separarea sursei zgomotului din imagini de imaginea “corectă”, iar mai apoi calculează cum trebuie să arate cei peste 30 de milioane de pixeli suplimentari pentru a transforma radical imaginea originală din punct de vedere al clarității, detaliilor și contrastului. Cu atât mai remarcabil este că toate aceste transformări sunt livrate în timp real și fără obișnuitele probleme de upscaling: margini “mișcate” ale imaginilor, latență a cadrelor dinamice sau zone cu detalii intense exagerat de strălucitoare. Puritatea și perfecțiunea procesului de upscaling pe care-l reușește procesorul de imagine al lui Q900R este cu adevărat impresionantă și nu putem decât să sperăm că îl vom întâlni și în viitoarele modele 4K premium ale mărcii.
Și dacă la un upscaling de la rezoluție HD am zis “uluitor!”, îți dai seama ce reușește să facă acest model din imaginile de rezoluție 4K. Pentru că, la urma urmei, aici este de fapt și asul din mânecă al lui Samsung: îmbunătățirile masive pe care le aduce imaginilor 4K native – adâncime și rafinament al culorilor, plusul remarcabil și vizibil de rezoluție – se traduc prin faptul că un cumpărător al lui Q900R poate să profite astăzi de o calitate fără precedent a imaginii, nu trebuie să aștepte după conținutul nativ 8K. Altfel spus, cumpărătorul de Q900R nu este doar blindat pentru viitor, ci se bucură și în prezent de cea mai cea calitate a imaginii pe care o poate oferi un ecran TV unui muritor de rând.
Bine, muritor de rând în accepțiunea comercială a termenului, de tehnologie care a depășit faza de prototip experimental și este disponibilă publicului. Pentru că altfel, Samsung Q900R are o etichetă de preț piperată, așa cum este și normal pentru vârfurile tehnologice. Însă pentru cine își permite, acesta este un televizor care-și merită fiecare bănuț.
Viața nu a arătat nicicând mai frumos pe un ecran.