Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Sărbătoarea Paștelui este marcată la români prin obiceiuri străvechi ce țin de înnoirea interioară, manifestată, de exemplu, prin curățenia generală în locuință, dar și prin organizarea unei mese festive la care se servesc preparate specifice. Miel, spanac, legume noi de primăvară, cozonac cu nucă și pască, dar și ouă vopsite și de ciocolată sunt printre acele preparate de Paște care se găsesc pe orice masă de sărbătoare. Am pregătit pentru tine idei pentru meniul de Paște, cu rețete delicioase și rapide pentru aperitive, feluri principale și deserturi tradiționale, care cu siguranță vor fi pe gustul tuturor. Iar, înainte de a te apuca de pregătiri de Paști, de gătit și de decorat casa, probabil vei vrea să faci o curățenie extinsă, de aceea vei găsi mai jos și câteva trucuri pentru a termina totul în timp util.
Cuprins:
Înainte de a decora casa de sărbătoare și de a găti preparatele tradiționale servite de Paști, românii fac de obicei o curățenie generală, care poate chiar să coincidă cu cea de primăvară. Iată câteva sfaturi pentru a termina curățenia în timp util și a nu te epuiza:
Masa de Paști trebuie să fie frumos decorată, iar o bună modalitate de a face acest lucru este să folosești elemente naturale, precum buchete de flori proaspete în vaze sau ghivece. Optează pentru decorațiuni de Paște făcute manual singură ori împreună cu copiii. De exemplu, poți înfrumuseța vazele și ghivecele cu panglici din organza, tul colorat sau cu buline, pentru un plus de eleganță. Coșuri de răchită în care așezi ouă vopsite, pe un strat de paie sau mușchi natural, și lumânări colorate vor fi tușa finală a unui decor frumos de Paști. Aceste idei creative ușor de făcut se numără printre acele activități de Paști potrivite și pentru cei mici.
Preparatele de Paști care, în general, nu lipsesc de pe masa festivă sunt ouăle roșii, drobul de miel, cozonacul și pasca. Iar, după ce ai terminat de gătit, nu-ți mai rămâne decât să faci curățenie pe blatul de lucru, să pornești masina de spalat vase și să te relaxezi. Iată câteva rețete pentru masa de Paște.
În Săptămâna Patimilor, creștinii se pregătesc să întâmpine sărbătoarea Învierii Domnului. Și, dacă până miercuri, se ocupă de curățenia de Paști, ziua de joi este rezervată în mod tradițional vopsirii ouălor. Tradițiile creștine asociază ouăle roșii cu patimile suferite de Iisus. Se spune că Maica Domnului, venind să-și vadă Fiul răstignit, a adus niște ouă într-un coș, pe care l-a așezat sub cruce, iar acestea s-au înroșit cu sângele lui. Iar, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăț, iar unul dintre ei ar fi spus: ”Când va învia cocoșul pe care-l mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Iisus”. Și imediat ouăle s-au făcut roșii, iar cocoșul a înviat. Totuși, obiceiul de a oferi ouă colorate în dar ar fi mult mai vechi, în urmă cu mii de ani fiind practicat de chinezi. Oul este considerat generator de viață, un simbol al regenerării și al veșniciei. Deși roșul este tradițional – simbol al focului purificator și al sângelui lui Iisus -, românii vopsesc ouăle și în alte culori – verde, galben, albastru. Iar în unele zone, mai ales în Bucovina, se păstrează tradiția încondeierii ouălor, o adevărată artă. Ouăle pot fi colorate cu vopsele speciale alimentare din comerț, în care acestea se pun în coajă, fierte sau crude, sau în culori vegetale, respectând vechi rețete.
Vopselele se obțin din plante uscate ori diverse legume colorate. De exemplu, culoarea roșie se poate obține din coji de ceapă roșie fierte bine în apă, din frunzele mărului pădureț sau din sovârf. Pentru culoarea galbenă poți fierbe flori de tei, albastrul se obține din viorele, iar pentru verde se poate folosi răchițica.
Ouă decorate
O activitate ludică, ce poate fi făcută împreună cu cei mici, vopsirea ouălor de Paști poate implica încă o etapă, decorarea. Pictate cu modele, decorate cu paiete, pene sau panglici ori cu abțibilduri, nu ai decât să îți dai frâu liber imaginației. Dacă vrei să golești ouăle de conținut, pentru a vopsi doar cojile, fă câte o gaură la capete, cu ajutorul unui ac mai gros. Suflă conținutul printr-o parte, clătește coaja, apoi decoreaz-o.
Vopsite simplu, ouăle se ung, după ce s-au răcit, cu o bucată de slănină sau o cârpă înmuiată în puțin ulei, pentru a căpăta un aspect mai strălucitor.
În noaptea de Înviere, creștinii merg la biserică cu un coș cu ouă roșii, pască și cozonac, care urmează să fie sfințite de preot. După slujbă și în zilele care urmează, se obișnuiește să se ciocnească ouăle colorate, rostindu-se ”Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: ”Adevărat a Înviat!”. Oul a cărui coajă s-a spart este oferit celui care l-a spart. Ciocnitul ouălor este un obicei practicat până la Înălțare. Un alt obicei care implică ouăle de Paști este acela de a pune într-un bol cu apă unul, alături de un bănuț, în dimineața primei zile de Paști. Membrii casei își spală fața cu această apă pentru a fi frumoși și sănătoși pe tot parcursul anului.
Ouăle fierte tari se pot conserva până la cinci zile în frigider. Gălbenușurile fierte pot fi conservate în congelator, nu și albușurile, care capătă o textură cauciucată. Folosește ouăle fierte la prepararea unor salate sau a unor feluri din legume gătite.
Ingrediente:
Mod de preparare: Curăță ouăle și separă albușurile de gălbenușuri. Curăță avocado și pune jumătate în bolul unui robot de bucătărie. Adaugă gălbenușurile, maioneza, muștarul, pudra de usturoi, ceapa, sare și piper după gust. Amestecă totul bine și adaugă albușul tocat mărunt. Distribuie amestecul pe felii de pâine prăjită și decorează cu restul de avocado tăiat cubulețe. Servește imediat.
Ouă umplute, drob de miel, porc, pui ori din linte sau ciuperci, pentru cei care nu consumă carne, diverse salate și legume proaspete, mezeluri, brânzeturi, tarte, idei de aperitive de Paști există pentru toate gusturile. Preparatul tradițional pentru acest moment al anului este drobul de miel, iar mai jos ai o rețetă ușoară și delicioasă.
Rețeta de drob de miel de mai jos este una simplă și delicioasă. Drobul poate fi copt învelit în prapure sau în foi fragede de aluat ori simplu, după gust.
Ingrediente:
Mod de preparare: Taie carnea în bucăți mari și pune-o la fiert, timp de 45 de minute, în apă rece. Toacă legumele și verdețurile. Călește ceapa și usturoiul în patru linguri de ulei, cu puțină sare. Toacă mărunt carnea rece, pune-o într-un bol și adaugă restul ingredientelor. Amestecă până se omogenizează bine. Unge o tavă de copt dreptunghiulară cu ulei, pune prapurul astfel încât marginile acestuia să rămână în afară sau presară un strat de pesmet. Toarnă jumătate din compoziție, pune ouăle curățate întregi, restul de carne și acoperă cu prapurul. Dacă nu ai folosit prapur, unge totul cu un ou bătut. Pune tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu și lasă drobul de miel la copt 50 de minute. Scoate drobul și lasă-l la răcit.
Parte a străvechilor tradiţii importante pentru comunităţile pastorale din Lumea Veche, sacrificarea ovinelor era practicată de evrei și musulmani la sărbătorile în cinstea lui Iahve, respective Eid al Adha. Iar, la strămoșii geto-daci, mieii se sacrificau primăvara, pentru a marca renaşterea naturii, printr-o masă de sărbătoare. Încă de la începuturile creştinismului, mielul a fost unul dintre simbolurile importante ale religiei. De aceea, masa de Paști, care are la bază carnea de miel, este, deci, un eveniment cu semnificații sacre. Ai mai jos două rețete de Paști pentru friptura de miel la cuptor.
Ingrediente:
Mod de preparare: Încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Pregătește carnea îndepărtând grăsimea cu un cuțit. Din usturoi zdrobit, grăsime, rozmarin și sare, fă o emulsie cu care vei masa bine carnea. Pune carnea într-o tavă și dă la cuptor, împreună cu apa și vinul. Unge friptura la fiecare 15 minute cu sosul format. Friptura de miel este gata în aproximativ 45 de minute.
Ingrediente:
Mod de preparare: Încinge cuptorul la 210°C. Unge mielul cu ulei de măsline. Pune-l într-o tavă și coace-l timp de o oră. Cu 30 de minute înainte de a scoate carnea din cuptor, adaugă în tavă ceapa roșie tăiată în sferturi, dovleacul tăiat cubulețe, varza de Bruxelles opărită, cățeii de usturoi, cimbrul și frunza de dafin, sare, piper și ulei de măsline. După preparare, lasă carnea să se odihnească timp de 15 minute înainte de a o tăia. Servește cu legumele din tavă.
Cozonacul este un desert nelipsit de pe mesele tradiționale ale românilor, de Crăciun și de Paște, dar și în alte ocazii. Deși preparatul datează încă din Antichitate, specialiștii în gastronomie sunt de părere că versiunea de cozonac ce există în prezent ar fi fost creată în secolul al XIX-lea de europeni.
Pentru a avea pe masă un cozonac pufos și îmbietor este recomandat să:
Rețeta de cozonac cu nuci de mai jos este una clasică. Poți adăuga în umplutură și rahat, dacă îți place.
Ingrediente:
Mod de preparare: Cerne făina de 3 ori într-un bol mare. Fă o groapă în mijlocul ei și pune înăuntru drojdia amestecată cu câteva linguri de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Restul de lapte, îl încălzești pe aragaz cu zahărul și vanilia. Trebuie să fie cald, dar nu fierbinte. După circa 10 minute, maiaua ar trebui să fie gata și poți începe frământarea aluatului, adăugând gălbenușurile amestecate cu sare, coaja de lămâie, stafidele și restul de lapte. Adaugă puțin câte puțin uleiul amestecat cu unt topit și frământă manual aproximativ 30 de minute sau folosește robotul de bucătărie. Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă aluatul la dospit minimum 45 de minute. Între timp, bate albușurile spumă cu zahărul, adaugă cacao, nucă și amestecă bine. Taie rahatul în bucăți, dacă folosești. Împarte aluatul crescut în două, întinde fiecare bucată în formă de dreptunghi pe o suprafață unsă cu ulei, pune umplutura și rulează. Pune cozonacii în tăvi unse, mai lasă la crescut 10 minute, unge-i cu gălbenuș de ou și pune-i în cuptorul preîncălzit, la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi redu temperatura. Dacă se rumenesc prea repede, îi poți acoperi cu hârtie de copt. Se coc 50-60 de minute.
Când spui cozonac, inevitabil te gândești la timpul pe care trebuie să îl petreci frământând aluatul. Rețeta de cozonac pufos de mai jos este una rapidă, iar rezultatul este delicios.
Ingrediente:
Mod de preparare: Cerne făina într-un bol mare. Amestecă într-un alt bol drojdia cu 100 ml lapte călduț și o linguriță de zahăr pentru maia. Lasă un sfert de oră la crescut. Topește untul și lasă-l la răcit. Încălzește ușor laptele cu zahărul și aromele. Amestecă gălbenușurile cu sare și ulei. În făină adaugă pe rând maiaua, laptele, gălbenușurile și untul topit. Amestecă bine câteva minute, până obții un aluat omogen și elastic. Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă la crescut într-un loc cald, până ce aluatul își va dubla volumul. Între timp, pregătește umplutura. Bate albușurile spumă, adaugă zahărul, nuca, esența de rom, cacao. După ce aluatul a crescut, împarte-l în două și modelează cozonacii cu mâinile unse cu ulei. Umple-i cu nucă, rulează-i și pune-i în tăvi unse cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt. Mai lasă cozonacii la crescut 10 minute, unge-i cu ou bătut și coace-i în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute.
Pasca este un preparat servit cu ocazia acestei sărbători nu numai în România, ci în toate țările cu legături religioase sau culturale ortodoxe, ca Ucraina, Armenia, Belarus, Rusia, Georgia, Moldova și părți ale Bulgariei, dar și Turcia și Iran. Cuvântul este legat de sărbătoarea evreiască Pesach. Rețetele de pască diferă în funcție de zone, iar, la noi, aceasta are aspectul unei tarte, fiind preparată din aluat dulce de cozonac, cu o umplutură din brânză, ouă, zahăr, stafide și rom și unsă cu ou. Există, de asemenea, versiuni de pască cu smântână, taiței cu lapte, orez cu lapte, ciocolată, cu sau fără aluat. În mod tradițional, aceasta este decorată cu diverse motive realizate din aluat, de exemplu sub formă de cruce.
Pasca cu branza poate fi ca desert, la micul dejun sau ca gustare. Păstreaz-o la frigider, pentru că umplutura conține ingrediente perisabile.
Ingrediente:
Mod de preparare: Din aluatul de cozonac, întinde o foaie, pe care o așezi într-o formă de copt rotundă, cu pereți înalți, unsă cu grăsime. Tot din aluat, fă o împletitură din trei șuvițe, pe care o așezi de jur împrejurul foii. Amestecă 2 ouă cu restul ingredientelor pentru cremă, cu ajutorul unui mixer, apoi toarnă umplutura în tavă. Fă din aluatul rămas o cruce sau decorurile preferate și unge totul cu ou bătut. Lasă pasca timp de o oră în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit.
Această reteta pasca fara aluat este mult mai ușoară pentru digestie decât cea tradițională și se prepară rapid.
Ingrediente:
Mod de preparare: Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă brânza cu gălbenușurile, cu ajutorul unui mixer sau al unui tel. Adaugă restul ingredientelor, exceptând albușurile, pe care le vei bate spumă și le vei încorpora treptat în restul compoziției, amestecând de jos în sus cu o spatulă. Unge o formă de copt rotundă cu pereții înalți cu unt și pudrează cu făină. Toarnă compoziția de brânză și dă tava la cuptor pentru 45 de minute sau până devine aurie. Lasă pasca fara aluat la răcit înainte de a o tăia.
Dincolo de semnificațiile religioase, Paștele este ocazia perfectă de a te reuni cu cei dragi, dar și pentru un răsfăț culinar sub toate formele lui. Este începutul primăverii și, deci, sezonul pentru miel și legume proaspete, esențiale pentru realizarea rețetelor tradiționale. Pentru un brunch sau un prânz în familie, rețetele festive de mai sus vor fi cu siguranță pe placul tuturor.
Sursa foto: Pixabay, Unsplash, Pexels