Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Sunt rare momentele în care poți să exclami 100% justificat ”în sfârșit!”, dar lansarea noilor modele iPad o merită cu vârf și îndesat. Pentru că, în sfârșit, gama iPad de la Apple are sens din punctul de vedere al utilizatorilor. Revin la această chestiune imediat, dar mai întâi de toate haide să vedem ce este cu cele două produse nou lansate: iPad Air ediția 2019 și iPad mini generația a 5-a.
iPad Air 2019 are un ecran Retina de 10,5 inch cu o dimensiune de 2.224 x 1.668 pixeli, ceea ce înseamnă că oferă o rezoluție de 264 ppi. iPad mini generația a 5-a are un ecran Retina de 7,9 inch cu o dimensiune de 2.048 x 1.536 pixeli, adică propune privirilor o rezoluție de 326 ppi.
Ambele modele sunt propulsate de procesorul A12 Bionic, același care echipează din toamna anului trecut iPhone XS. Și mai mult ca sigur că saltul cel mai evident de performanță va putea fi sesizat pe iPad mini, un model care nu a mai fost actualizat de Apple din septembrie 2015. În ceea ce privește memoria internă, atât pentru iPad Air cât și pentru iPad mini sunt disponibile capacități de 64 GB și 256 GB. Ambele vin în 3 variante de culoare, însă nimic extravagant în materie, fiind vorba tot de ”tradiționalele” argintiu, auriu sau gri.
Aș mai putea să-ți povestesc câte ceva despre sistemul de camere (8 megapixeli camera principală și 7 megapixeli cea frontală), identic pe ambele iPad-uri, dar încă n-am auzit de cineva în toate mințile care să-și cumpere un iPad sau o tabletă pentru camerele foto cu care acestea sunt dotate. Mai bine să fac o mențiune despre autonomia acumulatorului: 10 ore la utilizare în foc continuu, indiferent despre care model vorbim.
Noutatea majoră este că atât iPad Air 2019 cât și iPad mini generația a 5-a sunt compatibile cu prima generație Apple Pencil. Iar pentru ecranul de 7,9 inch acest fapt este chiar – împrumutând un cuvânt din arsenalul celor din Cupertino – revoluționar pentru Apple, care nu a mai propus un ecran mic cu stylus de la vestitul Newton încoace.
Vestea bună cu acest Apple Pencil de primă generație este că vei putea să îl încarci de la portul Lightning al lui iPad Air sau iPad mini, întrucât Apple a păstrat la ele portul introdus o dată cu iPhone 5 (2012, ce vremuri!), fără să sară în barca USB de tip C îmbrățișată de frații mai mari din gama Pro. Vestea proastă cu același Apple Pencil este că va trebui să îl încarci de la portul Lightning al unui iPad – iar acest peisaj este cel puțin unul straniu, ca să nu spun mai mult.
Cumva ciudat, în timp ce scriu despre iPad Air 2019 și iPad mini generația a 5-a, am senzația acută că nu prea îmi iese deloc treaba cu vorbitul despre ele ca despre două produse distincte. Pentru că știi ce? Dacă, la fel ca în cazul gamei Pro, Apple ar fi denumit aceste 2 iPad-uri cu un simplu ”Air” și le-ar fi diferențiat doar prin dimensiunea ecranului, nu cred că s-ar fi supărat cineva. Cel puțin pe dinăuntru, cele două iPad-uri sunt absolut identice.
Singura diferență, în afară de cea degrabă săritoare în ochi? Cele 3 puncte magnetice de pe muchia stângă a lui iPad Air 2019 – conectorul pentru Smart Keyboard de la Apple. Același Smart Keyboard creat pentru fostul model iPad Pro de 10,5 inch lansat în anul 2017. Tastatură numită Smart pentru că faci clic-clac, iar apoi te pui direct pe treabă, fără să o încarci și mai ales fără să treci prin procese iritante de a o împerechea cu iPad-ul. It just works, cum îi plăcea lui Steve Jobs să spună.
Cum știi dacă ți se potrivește iPad Air cu ecran de 7,9 inch (adică mini) sau cel cu ecran de 10,5 inch?
Păi în primul rând, dacă îți pui o asemenea întrebare înseamnă că nu ești utilizator de iPad mini. Cine folosește așa ceva nu l-ar schimba pentru nimic în lume cu altceva. Pentru că dimensiuni perfecte, între un telefon cu ecran mare și un iPad ”normal”. Și totodată motivul pentru care Apple a păstrat în fabricație acest model toți anii în care iPad mini a fost cu desăvârșire ignorat. Există un segment destul de semnificativ de clienți care cumpără iPad mini nu datorită prețului (mini fiind cel mai ”ieftin” iPad), ci datorită mărimii. A modului în care se simte în mână. A felului în care interacționezi cu acesta, date fiind dimensiunile și greutatea reduse.
Bun, și dacă iPad mini generația a 5-a se adresează clienților pentru care mărimea contează în celălalt sens, care e totuși treaba cu iPad Air-ul ediția 2019?
Ei bine, în acest punct revenim la acel ”în sfârșit” de la început. Cei care își doresc un iPad doar pentru navigat pe net, jocuri, video și shopping online 😉 au la dispoziție iPad-și-atât, de 9,7 inch. Adică un model de intrare în gamă foarte bun pentru cineva care nu cere prea mult de la un iPad. În schimb iPad Air 2019, cu ecranul său mai mare, cu suportul pentru Apple Pencil și pentru Smart Keyboard se adresează celor care vor să-și folosească iPad-ul nu doar pentru consumat conținut, ci și pentru creat conținut. Iar pentru cei care vor și mai mult în direcția de a face lucruri cu iPad-urile lor, există gama Pro în versiuni de 11 inch și 12,9 inch. Cu performanțe care se bat de la egal la egal cu cele ale laptopurilor de vârf, plus desigur cu suport pentru Apple Pencil de generația a 2-a și pentru Smart Keyboard.
Altfel spus, iPad Air 2019 stă foarte confortabil în mijlocul gamei curente de iPad-uri de la Apple. Care gamă, iată, începe să aibă sens, după câțiva ani în care Apple a părut că a intrat într-un mindset de gen Google, lansând tot felul de idei sub formă de iPad-uri, doar ca să vadă care dintre acestea vor prinde la piață.
Acum însă, totul e limpede:
iPad de 9,7 inch, poziționat ca dotări și preț pe post de portal spre universul iPad-urilor, dar și, în egală măsură, al computerelor cu care interacționezi direct, fără mijlocirea unei tastaturi ori a unui mouse.
iPad Air de 10,5 inch pentru cei care vor mai mult de la iPad-ul lor și de 7,9 inch pentru cei care vor exclusiv un iPad mini.
iPad Pro de 11 inch și 12,9 inch pentru cei care își doresc totul de la iPad-urile lor.
Simplu și clar, nu-i așa?