Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Cel mai mare producător de televizoare din lume nu slăbește ritmul nici în acest an. De la televizoare cu ecran 8K, upscaling cu ajutorul machine learning și până la integrarea asistentului inteligent Bixby, Samsung a pregătit fanilor brandului multe noutăți în gama de televizoare 2019. Și dacă strălucirea de până la 2.000 nits a ecranelor QLED o să se dovedească excesivă pentru anumiți ochi (sau buzunare), maestrul sud-coreean al imaginilor în mișcare a avut grijă să ofere în gamă și o mulțime de ecrane clasă mijlocie cu ecrane excelente și prețuri la fel de superbe.
Așadar, ce e nou?
Și în acest an starul din gamă este tot ecranul cu tehnologie Quantum Dot, QLED. Aceste ecrane cu tehnologie patentată de Samsung oferă o strălucire de până la 2.000 de nits, adică de două ori mai mare decât competiția OLED. Și dacă asta ți se pare mult, gândește-te că în comparație cu un ecran Full HD, un ecran QLED oferă de 4-5 ori mai multă strălucire a culorilor. Noutatea din acest an la ecranele QLED este tehnologia Ultra Viewing Angle (unghi ultra larg de vizionare) care îmbunătățește iluminarea din spate a pixelilor și contrastul, pentru a oferi o experiență de vizionare foarte bună chiar și atunci când ecranul este privit din lateral. Tot o noutate sunt și îmbunătățirile aduse tehnologiei Direct Full Array, de controlare precisă a iluminării de fundal, prin care se obține o îmbunătățire a nivelurilor de contrast pe întregul ecran. QLED-urile 8K și 4K de vârf de gamă merg chiar până la densități de până la 16x a iluminării de fundal a pixelilor.
Asistentul virtual Bixby, cu un algoritm îmbunătățit de inteligență artificială, va face televizoarele Samsung mai bune la recomandarea conținutului sau a diverselor aplicații. Și nu doar că vei putea să vorbești cu televizorul tău Samsung, dar acesta va integra acum și controlul diverselor dispozitive sau senzori inteligenți de tip Smart Home.
Tot o noutate este și faptul că Samsung a introdus modul Ambient pe toată gama QLED. Cu ajutorul acestuia, în modul stand-by televizorul nu va mai fi un simplu dreptunghi negru pe peretele casei, ci o ramă în care poți să afișezi imaginile care te reprezintă sau îți fac plăcere – de la opere de artă, la imagini decorative sau chiar la fotografiile tale preferate. Televizorul Samsung va face în acest fel corp comun cu ambientul casei tale, reflectându-ți pe deplin personalitatea.
În vârful gamei QLED stă modelul Q900R din care te privesc nu mai puțin de 33 milioane de pixeli. Însă nu doar hoarda de pixeli îl face pe Q900R vârful de gamă de la Samsung, ci și tehnologiile de vârf înglobate. Cea mai tare dintre acestea este incredibilul upscaling pe care Q900R îl realizeză cu ajutorul procesorului Quantum 8K dotat cu machine learning (proces de învățare automată) și inteligență artificială. Acesta transformă conținutul video de rezoluție redusă în conținut cu imagine de calitate aproape 8K și totodată adaptează luminozitatea și sunetul la condițiile din încăpere pentru a-ți oferi experiența perfectă de vizionare. Tehnologia Direct Full Array Elite accentuează chiar și cele mai fine detalii prin controlul de luminozitate al pixelilor, iar Quantum HDR10+ oferă o lumină complet nouă și o gamă mai largă de negru și alb, dar și o strălucire de peste 4.000 nits a conținutului HDR.
Nava amiral a ecranelor QLED cu rezoluție 4K vine în acest an cu marea noutate numită procesor Quantum 4K dotat cu machine learning și inteligență artificială pentru upscaling. Adică același tip de procesor ce echipează modelul 8K, dar adaptat pentru rezoluția 4K. Modul Ambient, dar și nivelurile mai profunde de negru datorate tehnologiei Direct Full Array, Quantum HDR10+, Ultra Wide Viewing sau asistentul virtual Bixby cu comenzi vocale completează panoplia tehnologiilor ce echipează acest model de vârf.
Gama intermediară 4K QLED de la Samsung vine în două serii, Q85R și Q80R, dotate cu același procesor Quantum 4K. Ambele oferă tehnologiile Direct Full Array, Quantum HDR10+, Ultra Wide Viewing, modul Ambient și asistent virtual Bixby cu comandă vocală. Diferența dintre cele două modele se numește One Invisible Connection și dotează doar modelul superior, Q85R. One Invisible Connection înseamnă că tot ceea ce reprezintă conectică, alimentare etc. este ”externalizat” într-o unitate hardware separată de ecranul televizorului și legată de acesta printr-un cablu unic.
Acestea sunt seriile de intrare în gama 4K QLED. Ambele vin cu excelentul procesor de imagine Quantum 4K, însă doar Q70R este dotat cu tehnologia Direct Full Array. Q60R este un QLED cu iluminare plasată pe margile ecranului. Modul Ambient, Quantum HDR10+ și asistenul Bixby se regăsesc însă pe ambele serii.
Pentru cine nu suportă prea mulții nitsi sau bănutsi ai ecranelor QLED, Samsung oferă nu mai puțin de patru serii de ecrane LED cu rezoluții 4K. Trei dintre aceste serii (RU8000, RU7400 și RU7100) sunt cu ecran normal, în timp ce seria RU7300 propune doritorilor un ecran curbat. Modelele din fiecare serie vin într-o mare varietate de dimensiuni ale ecranelor, de la diagonale de 108 cm până la 163 cm.
Așadar, fie că vorbim de ecrane UHD, fie că vorbim de ecran QLED, nu te poți plânge că n-ai de unde alege ceva nou și bun din gama 2019 de la Samsung. Pentru că, vorba cântecelului:
O, brand frumos, o brand frumos,
Cu ecrane tot QLEDe,
Tu ești producătorul curajos,
Ce faima nu și-o pierde.