Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
A fost odată ca niciodată o vreme în care Sony reprezenta standardul de facto în lumea ecranelor TV. De la introducerea pe piață de către Masaru Ibuka, președinte și co-fondator Sony a ecranului Trinitron în aprilie 1968, televizoarele CRT ale companiei japoneze au devenit etalonul de aur după care erau comparate modelele celorlalți producători, fie ei americani, europeni sau asiatici. Regele Sony depășea orice alt televizor concurent în materie de fidelitate a culorii și strălucire, dar și de fiabilitate sau ușurință în utilizare. Iar dominația aceasta a ținut până la începutul anilor 2000 (și expirarea patentelor Trinitron), când un tigru sud-coreean tânăr, flămând și dornic de afirmare globală pe nume Samsung i-a luat fața Regelui ecranelor CRT. Mai întâi cu ecrane cu plasmă, iar ulterior cu ecrane LCD, două noi tehnologii adoptate la rândul său de Sony, însă în care gigantul japonez nu a mai găsit un avantaj tehnic competitiv.
Derulare rapidă până în anul 2019. Când avem toate detaliile despre gama din acest an a televizoarelor Sony. Și când, din piepturile a milioane de pixeli, se poate auzi un strigăt nou: Regele s-a întors!
Asemenea straturilor de delicii dintr-o felie de tort, noile televizoare 2019 de la Sony vin la rândul lor dispuse pe mai multe niveluri tehnologice.
Crema-cremelor o reprezintă televizoarele din Seria Master, în vârful căreia stă ZG9, primul ecran LED cu rezoluție 8K de la Sony, alături de un OLED cu rezoluție 4K, AG9. Ambele modele reprezintă o adevărată încordare de mușchi tehnologici din partea Sony și vor stârni fără îndoială mult “uau!”. Desigur că nu în mod necesar maselor largi, întrucât asemenea tuturor navelor amiral ele vin însoțite și de o trenă de multe zerouri. Dar din fericire compania japoneză s-a gândit și la marea masă a clienților, propunând o mulțime de modele situate la diverse niveluri de preț, în funcție de tehnologiile înglobate.
Atât în cazul ZG9 cât și al AG9, show-ul este dirijat din spate de noul procesor de imagine X1 Ultimate, cu tehnologii precum X-Motion Clarity de afișare fluidă, luminoasă și clară a imaginilor în mișcare sau X-Wide Angle care oferă aceleași culori vii și naturale indiferent de locul de vizionare ocupat.
Imediat sub cele două modele din Seria Master stă un model LED cu rezoluție 4K, XG95, dotat cu același procesor X1 Ultimate și cu aceeași tehnologie Full Array precum modelul ZG9. Full Array include LED-uri de iluminare din spate pe toată suprafața ecranului și nu doar pe lateralele acestuia, ca la ecranele LED obișnuite (Edge LED). De altfel, XG95 mai împarte cu fratele său mai mare și alte tehnologii, precum X-tended Dynamic PRO care crește sau diminuează intensitatea luminozității pentru a manipula contrastul și nivelul de detaliu acolo unde este necesar, sau Sound-from-Picture Reality prin care acțiunea de pe ecran este perfect aliniată cu sunetul.
Cumva la același nivel cu XG95 se găsește celălalt ecran OLED cu rezoluție 4K din gama 2019 de la SONY, AG8. Diferența față de AG9 din Seria Master fiind aceea de procesor – AG8 are la bază un X1 Extreme în loc de X1 Ultimate – iar aceasta înseamnă că nu dispune de tehnologiile cele mai avansate de procesare a imaginii, cum ar fi de exemplu Pixel Contrast Booster. Dar în esență, experiența cu acest model nu va fi cu mult diferită față de AG9.
Imediat sub XG95 sau AG8, Sony a plasat un alt model LED cu rezoluție 4K și ecran dotat cu tehnologia Full Array, XG90. Acesta este practic un Mini-Me al lui XG95, cu specificații “micșorate” la un procesor X1 Extreme sau fără sistemul de sunet Acoustic Multi-Audio, de pildă. Cu toate acestea, dacă ești în căutarea ecranului cu diagonala de 123 cm cel mai avansat tehnologic de la Sony, acesta este.
Sub XG90 sunt poziționate modelele XG85, XG83 și XG80. Toate sunt ecrane LED cu rezoluții 4K în care LED-urile sunt plasate pe lateralele ecranului (Edge LED). Diferențele dintre aceste modele sunt date de tipul de procesor (doar XG85 și XG83 au un procesor X1, însă o versiune mai puțin potentă grafic) sau de tehnologiile de sunet incluse (XG85 este singurul care are Acoustic Multi-Audio sau Dolby Atmos).
Onoarea de a servi pe post de intrare în gama ecranelor 4K de la Sony i-a revenit în 2019 modelului XG70. Și acesta este tot un ecran Edge LED, dar diferența majoră față de modelul XG80 de la nivelul imediat superior o reprezintă lipsa sistemului de operare AndroidTV, care echipează toate modelele din gama Sony 2019 de care am vorbit până acum. Dar nu spera și nu ai teamă – XG70 este tot un SmartTV care vine și el cu Netflix, YouTube etc., doar că are niște opțiuni mai limitate decât ceea ce oferă Google prin Play Store.
Sigur că eu pot să-ți livrez aici vorbe despre tehnologii, rezoluții și ecrane mai ceva ca la șezătoarea din “Înșir-te mărgărite”. Dar chestia faină când vine vorba de Flanco este că nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Poți să vii într-un magazin. Să vezi, să butonezi, să te convingi. Dacă îți face cu ochiul vreunul dintre noile modele de televizoare din gama 2019 de la Sony, folosești serviciul Rezervare Online, vezi în care magazin Flanco aflat mai aproape de tine se găsește acesta pe stoc și dai fuguța.
Te așteptăm ca și când, vorba cântecului.