Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Că Huawei își dorește să detroneze Samsung din poziția de cel mai mare producător de smartphone-uri din lume nu mai este de ceva timp un secret pentru nimeni. O spun răspicat chiar și oficialii companiei chineze, încurajați nu doar de faptul că din a doua jumătate a lui 2018 au întrecut Apple și au ajuns pe locul 2 în livrările globale, ci și de micșorarea distanței care-i desparte de marii rivali de la Samsung. În luna ianuarie a.c. Huawei își anunța în termeni fără echivoc obiectivul: “cel mai devreme anul acesta sau cel târziu în 2020 vom deveni numărul 1 mondial”.
Iar aceasta înseamnă că recent lansatul Huawei P30 Pro nu este un simplu smartphone. Este un smartphone cu o misiune: aceea de a convinge tot mai mulți oameni că vârful de gamă de la Huawei este peste vârful de gamă de la Samsung, Galaxy S10 Plus. Așa să fie oare?
În colțul roșu, Huawei P30 Pro. În colțul albastru, Samsung Galaxy S10 Plus. Fight!
Huawei P30 Pro: OLED de 6.47 inch; 2.340 x 1.080 pixeli
Samsung Galaxy S10 Plus: OLED de 6,4 inch; 3.040 x 1.440 pixeli
Dimensiunile ecranelor sunt aproape identice (cei 1,8 milimetri în plus la diagonala lui P30 Pro sunt insesizabili), dar este interesant că rezoluțiile acestora nu sunt nici pe departe asemănătoare. P30 Pro are o rezoluție de 398 ppi (pixeli per inch), în timp ce S10 Plus are o densitate a pixelilor cu 32% mai mare, de 525 ppi. Diferența de rezoluție ar fi fost aproape șocantă, dacă S10 Plus n-ar veni de pe liniile de fabricație cu o rezoluție a ecranului setată la 2.280 x 1.080 pixeli, adică 394 ppi, ceea ce este foarte aproape de rezoluția lui P30 Pro. Și cum marea majoritate a utilizatorilor umblă foarte rar spre deloc la setările de rezoluție, acest atu al lui S10 Plus este unul mai mult teoretic. La modul practic se poate dovedi important doar pentru acei power users care-și bagă nasul în cele mai fine setări de performanță ale unui smartphone.
Atât P30 Pro cât și S10 Plus au scanerul de amprentă integrat în ecran, dar folosesc tehnologii diferite pentru autorizările de securitate pe bază de amprentă. Samsung este primul mare producător care a îmbrățișat tehnologia Qualcomm de citire a amprentei cu ajutorul ultrasunetelor, prin care senzorul realizează o “cartografiere” în 3D a amprentei utilizatorului. Huawei, pe de altă parte, a adoptat metoda mai tradițională, cu un cititor optic, care în esență înseamnă realizarea unei fotografii a amprentei.
Qualcomm susține că tehnologia de cititre a amprentei cu ultrasunete este mai rapidă și mai sigură decât cea optică, dar realitatea de zi cu zi dovedește că nu e tocmai o tehnologie matură. Au făcut nenumărate valuri cazurile cu telefoane “păcălite” să autorizeze accesul de către banale printuri 3D ale amprentelor. După cum nici citirea optică a amprentei prin ecran nu este ferită de probleme – de la apariția accesteia la mijlocul anului trecut, deși a fost îmbrățișată de toți marii producători asiatici (Vivo, Huawei, OnePlus, Xiaomi, Samsung) încă nu au fost rezolvate toate problemele de fiabilitate.
Dacă faci parte dintre cei care consideră că muzica se poate asculta cu adevărat doar dintr-o pereche de căști cu fir, atunci P30 Pro va scădea cu o idee (sau mai multe) în ochii tăi. Huawei a lăsat mufa pentru căști doar pe modelul P30, susținând că la P30 Pro inginerii săi au avut nevoie de mai mult spațiu pentru a putea să ofere un acumulator de capacitate mai mare. Spre deosebire de Huawei, Samsung oferă mufa de căști ca standard pe toate cele 3 modele ale seriei Galaxy S10.
Bine, este adevărat că în privința acestei mufe victoria nu este încă clară pentru niciuna dintre cele două tabere. Putem doar să notăm un fapt cert: căștile audio fără fir sunt din ce în ce mai performante și probabil că nu va trece mult până chiar și cei mai pretențioși audiofili se vor da pe brazdă.
Anul trecut Huawei a surprins cu sistemul de 3 camere foto al modelului P20 Pro. Dar ceea ce acum un an părea extravagant și aproape excesiv, a ajuns între timp normă. Aproape toate smartphone-urile de vârf de gamă au ajuns să aibă 3 camere, ba chiar Nokia, cu al său model PureView 9, încearcă să demonstreze că se poate și mai mult.
Așa se face că S10 Plus vine și el cu un sistem de 3 camere foto pe spate, în timp ce P30 Pro plusează cu o cameră suplimentară.
Huawei P30 Pro
Samsung Galaxy S10 Plus
Denumirea “SuperSpectrum” a obiectivului camerei principale de la P30 Pro se referă la decizia Huawei de a înlocui captarea culorilor din spectru RGB (roșu-verde-albastru) în spectru RYB (roșu-galben-albastru). Motivul, susține producătorul chinez, este acela că pixelii de culoare verde duc la obținerea unor fotografii mai întunecate, în timp ce pixelii de culoare galbenă cresc strălucirea fotografiilor cu până la 40%. O abordare interesantă, al cărei impact în evoluția fotografiei digitale merită urmărit.
În ceea ce privește zoom-ul, în timp ce P30 Pro clamează o apropiere de subiect mult mai mare decât o poate face S10 Plus, trebuie amintit că la fotografia digitală nu întotdeauna numerele mari sunt cele mai bune. Câtă lumină intră efectiv în obiectivul foto și cum sunt procesate imaginile sunt lucrurile care contează cel mai mult pentru obținerea fotografiilor de calitate.
Acolo unde câștigă însă sistemul de camere foto de pe P30 Pro în fața celui de pe S10 Plus este la modul de fotografie nocturnă. Deși durează aproximativ 5 secunde pentru a procesa o imagine în acest mod, rezultatul este net superior celui obținut de S10 Plus, care nu are un astfel de mod dedicat – lui P30 Pro îi reușesc fotografii mult mai clare, mai strălucitoare și mai bogate în detalii, chiar și în cazul unui întuneric profund. Cât de important este acest aspect pentru utilizatori? Rămâne de văzut în cifrele de vânzări.
Că tot am adus vorba de vânzări, aici s-ar putea ca Huawei să aibă un ușor avantaj asupra Samsung: P30 Pro este poziționat mai agresiv ca preț față de rivalul S10 Plus. P30 Pro de 128 GB vine la un preț de 3.999,99 lei, în timp ce S10 Plus de 128 GB vine la 4.799,99 lei.
Și zic doar “un ușor avantaj” pentru că dacă numele care apare scris pe telefon contează în decizia finală de cumpărare, Samsung are totuși un brand mult mai puternic decât Huawei.
Deocamdată.