Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Deși vara este abia la început și vremea s-a dovedit capricioasă până acum, nu strică niciodată să te gândești din timp la o investiție importantă pentru confort, precum aparatul de aer condiționat. Mai ales că rolul acestuia nu este doar de răcire a aerului, ci și de asigurare a unui confort termic constant pe tot parcursul anului, prin răcire, încălzire, ventilare și dezumidificare. În plus, în zilele mai friguroase de primăvară sau de toamnă, atunci când nu ai căldură în calorifere sau nu vrei să pornești centrala termică doar pentru câteva ore, poți apela fără probleme la aparatul de aer condiționat.
Indiferent de momentul când te hotărăști să investești în confortul pe care ți-l asigură un aparat de aer condiționat, găsești mai jos informațiile esențiale pe acest subiect.
Primul criteriu în alegerea unui aparat de aer condiționat privește puterea termică de răcire și încălzire, exprimată în BTU/oră. Puterea aparatului trebuie aleasa în funcție de suprafața locuinței, de numărul de persoane, de prezența în încăpere a calculatoarelor sau a produselor electrocasnice care generează căldură, dar și de izolarea termică a pereților casei sau apartamentului tău.
Ca formulă generală de calcul pentru necesarul de putere, folosește formula BTU/oră = lungimea x lățimea x înălțimea camerei (în metri) x 136,48. (Exemplu de calcul pentru o cameră cu lungimea de 6 m, lățimea de 4 m și înălțimea de 2,75 m: 4 x 6 x 2,75 x 136,48 = 9.007,68 BTU/oră) Este bine să știi că în camerele unde folosești laptopuri și calculatoare, de exemplu, e recomandat să montezi un aparat de aer condiționat mai puternic, chiar dacă din calcul rezultă o altă cifră.
Aparatele de aer condiționat dotate cu inverter sunt mai performante și mai silențioase față de cele clasice. Aparatele de aer condiționat clasice funcționează pe principiul pornit / oprit pentru reglarea temperaturii: se opresc atunci când aerul ajunge la numărul de grade dorit și pornesc iarăși la sesizarea unei schimbări de temperatură. În schimb, aparatele de aer condiționat dotate cu inverter răcesc sau încălzesc încăperea într-un timp mult mai scurt și, pe măsură ce aerul din încăpere se apropie de temperatura dorită, sistemul de comandă reduce treptat capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor. Astfel, aparatul funcționează constant la o capacitate foarte mică, însă suficientă pentru recuperarea în timp real a pierderilor de căldură.
Alte două avantaje ale aparatelor de aer condiționat cu inverter sunt lipsa zgomotului aferent pornirii și opririi, dar și de consumul redus de energie, cu cel puțin 30% mai mic față de cel al aparatelor clasice. Iar dacă mai alegi și un aparat de aer condiționat de clasă energetică A++, chiar că te-ai scos!
Deși există și aparate de aer condiționat care au numai funcția de răcire, majoritatea sunt concepute pentru a regla temperatura aerului din locuință și prin încălzire. O funcție importantă de care ar fi bine sa ții cont în alegerea aparatului de aer condiționat este cea de dezumidificare, ce elimină umiditatea excesivă din încăpere, prevenind formarea mucegaiului. Dezavantajul, în cazul activării acestei funcții, este consumul mai ridicat de energie.
O altă funcție de care ar trebui sa ții cont este modul Sleep, destinată controlului temperaturii și reglajului automat al umidității pe timpul nopții. Acest program are o durata de opt ore, timp în care aparatul consumă mai puțin în comparație cu modul normal de funcționare. Și funcția Turbo se poate dovedi foarte utilă, atunci când vrei sa răcești sau să încălzești o încăpere într-un timp foarte scurt.
În afară de aceste funcții de bază, aparatele cele mai performante îți pot oferi o suită de alte opțiuni inteligente, care iți protejează sănătatea, economisesc energie și se mulează pe stilul tău de viață. De exemplu, Samsung Wind-Free, pe lângă designul și funcțiile inovatoare (nu face curent!), are și conexiune Wi-Fi. Astfel, iți permite să-l controlezi și să-l programezi din aplicația de smartphone, disponibilă pentru Android și iOS, de oriunde ai fi.
Foarte important pentru calitatea aerului din locuință este sistemul de filtrare al aparatului, care reține praful și impuritățile. Toate aparatele sunt prevazute cu un filtru de praf lavabil, care trebuie curățat periodic pentru a permite aparatului să funcționeze la capacitate maximă și pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Este suficient dacă vei curăța filtrele de două ori pe an. Poți face asta cu apă și oțet sau cu o soluție specială de curățare. Ulterior, lasă-le la uscat într-un loc răcoros, ferit de soare.
Aparatele de ultima generație sunt dotate cu funcția de auto-curățare, care acționează automat ventilatorul chiar și după ce îl oprești, menținând întregul aparat uscat și lipsit de bacterii sau mirosuri neplăcute.
Mai întâi, trebuie să știi că orice aparat de aer condiționat este alcătuit dintr-o unitate interioară și una exterioară, conectate printr-un traseu frigorific vidat, deci va trebui instalat de către o echipă specializată. Apoi, ține cont de faptul că poziționarea aparatului pe perete este esențială. Montarea unui aparat de capacitate mare la intrarea în casa sau în apartament cu scopul de a răci și a ventila întreaga locuință va duce la o difuzare neregulată a aerului în celelalte încăperi și va avea o eficiență energetică scăzută, în timp ce montarea acestuia la jumătatea peretelui poate provoca răceli sau reacții alergice. Prin urmare, ideal este sa instalezi câte un aparat cu putere medie în fiecare încăpere, la o înălțime de 5-10 cm față de tavan.
Înarmat cu toate aceste informații, sper că vei face o alegere avizată și corectă în materie de aparate de aer condiționat. Iar dacă simți nevoia de lămuriri suplimentare, sigur găsești un magazin Flanco prin apropiere unde consultanții de vânzări vor fi bucuroși să te ajute. Inclusiv cu o programare pentru servicii profesionale de instalare pentru aparatele de aer condiționat. Și nu uita că a început programul ”Rabla pentru electrocasnice”, iar în ediția din acest an aparatele de aer condiționat de clasa A++ sau A+++ beneficiază de vouchere în valoare de 400 lei.