Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Auzim la tot pasul despre așa-numitul comportament eco, care se poate rezuma cel mai simplu în doar trei cuvinte: redu, refolosește, reciclează. Așadar, dacă vrei să fii eco, trebuie sa începi prin a consuma mai puțin. Aceasta nu înseamnă să renunți neapărat la confortul cu care te-ai obișnuit, ci doar să-ți creezi câteva reflexe pentru gesturi simple, pe care să le faci în fiecare zi.
De exemplu, atunci când nu mai folosești laptopul, când nu te mai uiți la TV sau când bateria telefonului s-a încărcat 100%, scoate-le pe toate din priză. Sau închide alimentarea din întrerupător, dacă folosești acest gen de soluție pentru aparatele electro-IT pe care le deții – iar dacă nu, ți-o recomand. Deoarece nu este suficient să închizi un astfel de aparat. Unele produse electronice, printre care și televizoarele sau PC-urile, folosesc între 10% și 60% din consumul de energie în modul stand-by. Iar în ceea ce privește telefoanele mobile, până la 50% din consumul anual de energie generat de acestea se datorează încărcătoarelor uitate în priză. Așa că scoate ștecherul din priză sau închide priza cu totul. Nu doar că nu te costă nimic, dar este un gest care practic ”produce” bani.
Un alt lucru pe care îl poți face pentru Planeta Albastră, dar și pentru buzunarul tău, este să înlocuiești toate becurile clasice din casă cu becuri economice de tip LED. Acestea au o durată de viață de până la opt ori mai mare, oferă o putere de iluminare cel puțin similară și consumă numai 25% din energie în comparație cu becurile tradiționale.
Totuși, factura ta de energie se va reduce substanțial doar dacă acorzi atenția cuvenită electrocasnicelor mari. Nu este un secret pentru nimeni faptul că frigiderele, congelatoarele și mașinile de spălat sunt cei mai mari consumatori de energie din casele noastre. De aceea, trucuri simple precum poziționarea frigiderului cât mai departe de sursele de căldură sau păstrarea alimentelor lichide în recipiente închise pot face diferența. Iar în ceea ce privește mașina de spălat rufe, îți recomand să folosești cât mai des ciclul de spălare de 30-40 grade și să încarci bine cuva.
O ultimă recomandare: folosește electronice și electrocasnice cât mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Adică cel puțin de clasă A+, dar în mod ideal A+++. Și îți ofer două exemple de astfel de produse. Mașina de spălat rufe Samsung QuickDrive de 9 kg cu tehnologie Eco Bubble asigură o curățare puternică chiar și la temperaturi joase ale apei, iar combina frigorifica LG GBB72NSDFN de 384 litri menține temperatura constantă cu ajutorul compresorului linear inverter, răcind mai rapid și păstrând alimentele proaspete mai mult timp.
Iar dacă îți dorești să îți schimbi produsele mai vechi cu unele mai eficiente energetic, vești bune: în curând începe programul Rabla 2019 pentru înlocuirea echipamentelor electrice și electronice. Noutatea este că de anul acesta, pe lângă aparatele frigorifice (frigidere, combine frigorifice, congelatoare și lăzi frigorifice), aparatele de aer condiționat și mașinile de spălat rufe, vor fi incluse în plus în program și mașinile de spălat vase și televizoarele. Voucherele acordate pentru achiziționarea produselor noi și mai eficiente energetic din aceste categorii au valori cuprinse între 200 lei și 400 lei. Nu mai puțin de 142 magazine Flanco din 102 orașe – cea mai extinsă rețea de comerț electro-IT din România! – te așteaptă cu consilieri de vânzări pricepuți, care te vor îndruma cum să-ți folosești voucherul în cel mai avantajos mod pentru tine. Plus că în magazin rezolvi pe loc cu toate formalitățile legate de acordarea voucherului de către Administrația Fondului pentru Mediu (contract de finanțare plus declarație) și poți să pleci cu produsul dorit. Fără să aștepți după documente, așa cum se întâmplă atunci când vrei să îți folosești voucherul online.
Și iată cum pas cu pas, zi de zi, se dovedește că nu e chiar atât de greu să fii ECO! O factură mai mică la energia electrică, dar și satisfacția că ți-ai adus și tu o micuță contribuție la protejarea Planetei Albastre sunt la îndemâna ta.
Flanco. ECO E COol.