Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Începuturile sunt întotdeauna dificile, cu atât mai mult pentru copii. Gestionarea emoțiilor și adaptarea pot fi veritabile provocări pentru cei mici, iar acest lucru transformă orice schimbare de rutină într-o misiune a părinților. Îți dorești ca totul să fie perfect, îl pregătești dinainte, discuți cu el, îi spui la ce să se aștepte, îl asiguri că revii de fiecare dată pentru a-i împiedica dezvoltarea unei temeri de abandon și petreci în continuare timp de calitate împreună cu el, pentru că ultimul lucru pe care ți-l dorești de la școală sau grădiniță este să intervină asupra obiceiurilor care vă consolidează relația.
Pentru că, în definitiv, ai nevoie de o strategie solidă pentru ca această schimbare să nu vă destabilizeze pe tine și pe copilul tău, ți-am pregătit o listă de recomandări utile care să te ghideze în tot acest proces:
Schimbările minore în rutină, intercalate cu activități distractive îți vor asigura pregătirea copilului mic pentru primele zile de grădiniță. În timp ce aceasta este, în sine, un eveniment, este totodată și o piatră de hotar pentru ceea ce va urma. Iar dacă cel mic a mai fost deja la grădiniță și a trecut prin schimbările fizic – online în contextul pandemiei de COVID-19, aceasta este o nouă ocazie de readaptare la colectiv. Iată ce ai de făcut, ca părinte, pentru a te asigura că primele săptămâni de grădiniță vor fi un succes:
Este foarte important ca cel mic să viziteze grădinița încă dinainte de a începe programul preșcolar și să își cunoască educatorul, dacă ai această posibilitate. Această persoană îl poate sprijini să se pregătească pentru marea schimbare, să înlăture temerile, să îi prezinte locul și să îi arate cum și unde vor fi satisfăcute nevoile lui, de la prezentarea locurilor de luat masa și de mers la toaletă, până la indicarea dulăpiorului în care își va păstra bunurile. Tot în această etapă, puteți stabili împreună care sunt lucrurile de care va avea nevoie acolo, de la propria cană sau sticlă de filtrare apă, la hainele de schimb necesare în fiecare zi.
Totodată, este o ocazie bună pentru părinți să întrebe și să clarifice orice informație înaintea începerii noului an școlar. În plus, în acest fel, copilul va învăța numele educatorilor și ai asistenților și le va putea asocia cu înfățișarea acestora.
Cărțile, articolele de pe site-urile de parenting sau de pe bloguri de nișă, comunitățile online, forumurile și grupurile de pe rețelele de socializare pot fi surse grozave de informare. Selectează-le pe cele în direcția cărora rezonezi și află cum au procedat alți părinți în aceeași situație, permite-ți să afli cât mai multe perspective și păstrează-ți deschiderea de a-ți ajusta strategia, în funcție de reacțiile și răspunsul copilului tău. Câțiva autori de bestseller în acest sens sunt Audrey Penn, D. J. Steinberg, Kevin Henkes sau David Shanon.
Trezitul devreme, la o oră fixă, poate fi o provocare după perioada vacanței, când, poate, rutinele au fost întrerupte sau respectate doar parțial. Chiar și în acest sens este, așadar, nevoie de ajustări. De aceea, prima ta grijă ar trebui să fie transformarea imprevizibilului în previzibil, tocmai pentru ca această schimbare de rutină privind orele de odihnă și programul de trezit să nu fie una dramatică. Un radio cu ceas ar putea fi util și distractiv totodată, pentru a face trecerea la noul program într-un mod vesel și muzical, puteți chiar să vă acordați timp pentru un dans, înainte de micul dejun.
Începeți încă dinaintea primei zi de grădiniță să vă treziți la ora stabilită și să treceți prin întreaga rutină de dimineață, de la micul dejun, la spălat pe dinți și îmbrăcat. Acest exercițiu va susține schimbarea rutinei și îl va ajuta pe cel mic să se acomodeze mai ușor la începutul anului școlar.
Studiile arată că acei copii care se descurcă mai bine când vine vorba despre abilitățile de bază se și adaptează și integrează mai ușor în colectiv și în învățământul preșcolar. Joacă-te cu copilul tău și învață-l, de exemplu, să folosească o foarfecă potrivită vârstei lui, faceți curse de viteză în ale îmbrăcatului, exersați mâncatul fără ajutor. Cu cât va stăpâni mai bine aceste abilități, cu atât îi va fi mai ușor să se descurce în noul context, în care tu nu îi vei mai fi alături dacă are nevoie de ajutor punctual.
Încurajează-l să își asculte corpul și să își recunoască la timp nevoile fiziologice, să se spele singur pe mâini în mod corect – mai ales în contextul pandemiei actuale, acest lucru este esențial – dar și să își schimbe cu ușurință hainele, în cazul în care se murdărește sau dacă simte un disconfort termic. Cu cât va simți mai mult că are controlul asupra propriei îngrijiri, cu atât va deveni mai sigur pe el, iar temerile vor dispărea.
Grădinița și vârsta începerii dezvoltării abilităților sociale se suprapun, nu întâmplător. Dacă, până acum, copilul tău a deprins abilități motrice și de cunoaștere a lumii înconjurătoare, acum va începe să fie tot mai curios cu privire la celelalte persoane din jurul lui, va învăța să le recunoască emoțiile, va începe să empatizeze, să își împartă jucăriile și să aloce resurse importante de energie pentru a-i învăța și înțelege pe ceilalți copii. Tocmai pentru că acest proces este unul treptat, e indicat să începi integrarea lui socială încă dinainte de începerea grădiniței. Parcurile cu locuri de joacă unde se adună mai mulți copii, workshopurile dedicate activităților în grup și excursiile de grup sunt o ocazie bună pentru a da startul acestei integrări treptate.
Indiferent dacă va face grădinița online și veți avea nevoie de o tabletă sau dacă va participa fizic, împreună cu ceilalți copii și sunt necesare diverse materiale didactice și un rucsac, trebuie să îl implici în procesul decizional. Astfel, se va simți responsabil și în control și se va implica în ”protocolul” de pregătire. Lasă-l să își aleagă obiectele preferate, de la caserola pentru prânz, la penar, pentru a te asigura că îi vor plăcea. Mai mult, dacă vreți să vă umpleți timpul cu activități amuzante, le puteți personaliza împreună, folosind diferite stickere, etichete, sclipici și alte decorațiuni care pot fi implicate într-un proiect DIY adecvat vârstei lui.
Desigur, îi poți eticheta hainele cu monograme sau patchuri brodate special create pentru textile, poți face toate cumpărăturile necesare dinaintea începerii noului an școlar, îi poți povesti despre ceea ce urmează să se întâmple și poți contribui pentru a-i spori încrederea în propriile forțe și pentru a-i oferi răspunsuri la toate întrebările premergătoare. Însă, e la fel de important să te relaxezi, să nu exagerezi dimensiunile evenimentului și ale procesului de adaptare și să păstrezi obiceiurile care vă fac fericiți deopotrivă. Oferă-ți în continuare dragostea și sprijinul și fii părintele de care are nevoie și în care are încredere.
Deși a trecut deja printr-o tranziție, în învățământul preșcolar, copilul tău ajuns la vârsta școlii va avea nevoie de o perioadă de acomodare la începutul anului școlar. Colectivul nou, schimbarea dascălului și trecerea la noi metode de învățare și exerciții pot fi copleșitoare atât pentru copii, cât și pentru părinți. În plus, există diferențe între copii în ceea ce privește modul de acceptare și adaptare, astfel că nu este neobișnuit, chiar și pentru cei mai ”experimentați” copii, să aibă nevoie de mai multă atenție în primele zile sau săptămâni de școală. Iată ghidul tău practic pentru ca această adaptare să fie cât mai lină și constructivă:
Dacă nu va începe școala online, de pe tabletă sau telefon și va participa fizic la orele de curs și dacă ai posibilitatea, o vizită la școală înainte de începerea noului an școlar l-ar putea ajuta să își ia câteva repere. Va vedea clasa în care va învăța și se va putea orienta în școală, va afla unde sunt toaletele, îi vei putea arăta unde este curtea școlii și cum ajunge la terenul de sport. Totodată, în acest fel, va avea ocazia să își cunoască învățătorul.
Indiferent dacă va face școala online sau nu, imprevizibilul îl poate speria. Dacă este prima situație, i-ar prinde bine să îi faci un intro în programele de desktop PC sau laptop pe care le va folosi și să îl familiarizezi cu interfața acestora, să îi povestești despre cum va decurge o oră online, să îi antrenezi răbdarea pentru a-i asculta pe ceilalți fără să întrerupă, să îi explici de ce este necesară folosirea unui webcam. Dacă va participa la ore, îi poți povesti despre ce se va întâmpla la școală, despre cum își poate face prieteni, despre relația pe care o va dezvolta cu învățătorii și despre activitățile noi pe care le va avea în program. În plus, tot în această perioadă, ar prinde bine să lucrați împreună pentru a ”dizolva” o eventuală anxietate de separare – poți chiar cere ajutorul unui terapeut în acest sens, dacă simți că ai nevoie de un plus de susținere.
Trezitul devreme, mâncatul în timp util, spălatul și îmbrăcatul pot deveni misiuni imposibile pentru un copil neobișnuit cu rutina. Exersați zilnic tot procesul pregătirii pentru școală și nu numai. Faceți practică pentru tot ce se va întâmpla la școală, fizic sau online. Familiarizează-l cu folosirea unui mouse și a tastaturii, exersați împreună ”mânuirea” instrumentelor de scris, prezintă-i tipurile de caiete pe care le va folosi.
Un album foto de familie, în format mini, pe care îl poate purta în ghiozdan atunci când merge la școală, ar putea fi o posibilitate pentru ca micuțul tău școlar să se liniștească atunci când îi lipsesc părinții. Dacă nu are voie cu un astfel de album la școală, îi poți face un breloc personalizat cu o fotografie de familie. În acest fel, va avea ocazia să vă vadă de câte ori se va gândi la voi.
Atunci când își alege singur ghiozdanul, rechizitele și chiar laptopul – dacă folosește unul pentru școala online, copilul tău va avea deopotrivă responsabilitatea propriilor alegeri, cât și bucuria libertății de a alege. Discutați dinainte bugetul alocat fiecărui articol, ca să nu ai surprize neplăcute în acest sens și să nu fii nevoit să îl refuzi fără argumente.
Prima zi de școală sau de grădiniță este o provocare pentru toți copiii și părinții, însă, asta nu înseamnă că nu poate fi una plăcută și motivantă. Cu cât copilul este mai implicat în alegeri, cu cât știe mai bine la ce să se aștepte și faci lucrurile mai previzibile pentru el și cu cât va fi mai familiar cu noile rutine, cu atât îi va fi mai ușor să se desprindă fără anxietate de separare, să se adapteze și să se descurce mai bine în noul context.
Sursă foto: Pexels