Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Alegerea celui mai bun aparat de aer condiționat pentru locuință nu este niciodată una ușoară. De la nevoile tale, la funcțiile pe care le poate îndeplini o instalație AC, există un proces important de informare, de cunoaștere a pieței și a prețurilor, de identificare a celor mai bune branduri de aer condiționat. Totodată, e important să ții cont de o serie de criterii, cum ar fi suprafața locuinței tale, dar și stilul de viață. În cele ce urmează, îți vom prezenta un ghid complet pentru alegerea aparatului de aer condiționat, dar și cele mai bune branduri și modele, în funcție de buget.
Cuprins:
Aparatul de aer condiționat clasic are, în general, două componente:
Agentul refrigerant este cel responsabil de transferul de căldură și, implicit, de răcirea aerului. Modelele noi de instalații AC nu mai folosesc freon, întrucât Uniunea Europeană a reglementat utilizarea acestuia până nu mai târziu de 2025. Agentul refrigerant se află în unitatea exterioară a aparatului, în stare lichidă; trecut prin vaporizator, este ulterior eliberat în stare gazoasă.
Cu ajutorul acestui sistem de răcire, vei obține o serie de beneficii ce țin de confortul termic și nu numai:
Utilizat corespunzător, aparatul de aer condiționat îți poate îmbunătăți viața. Presupune, însă, o investiție destul de consistentă – de altfel, atunci când faci calculele, nu ar trebui să te raportezi strict la prețul aparatului, ci și la costurile de montaj și la consumul de energie.
Atunci când nu este îngrijit și igienizat corespunzător, aparatul de aer condiționat poate crea o serie de probleme. Iritarea ochilor și dezvoltarea rinitelor alergice și a altor alergii sunt destul de comune în astfel de situații, însă, pot fi evitate curățând și igienizând în mod regulat filtrele aparatului de aer condiționat.
Aparatul de aer condiționat este o necesitate în zilele noastre. E important să alegi un brand de calitate și modelul potrivit pentru locuința ta, pentru a putea face față perioadelor toride. Nu de puține ori, cumpărătorii fac această achiziție fără a se informa corespunzător înainte și, astfel, ajung să cumpere o instalație nepotrivită pentru locuința și necesitățile pe care le au. Iată cele mai importante criterii de care să ții cont când alegi aerul condiționat, pentru a beneficia de toate avantajele sale:
Dacă vrei să economisești, cumpărarea celui mai ieftin aparat de aer condiționat nu este neapărat cea mai bună decizie. Pe termen lung, un AC de calitate este o investiție mai rentabilă, datorită consumului redus de energie, dar și longevității. Asta nu înseamnă că nu e important să stabilești un buget și să cauți cel mai bun aparat de aer condiționat din categoria de preț în care te poți încadra. De altfel, există aparate de aer condiționat sub 2000 lei. Iată câteva branduri de calitate, sortate în funcție de preț:
Dacă ai un buget mediu pe care vrei să-l aloci acestei investiții, brandurile de aer condiționat către care ar trebui să te orientezi sunt acestea: Samsung, LG, Whirlpool
Chiar și cu un buget mic, poți cumpăra un aparat de aer condiționat de calitate, care să facă față nevoilor tale și, mai ales, temperaturilor neprietenoase:
Indiferent din ce categorie vrei să cumperi, nu uita că Flanco Smart Discounter le pune la dispoziție clienților săi diferite variante de finanțare. Poți opta pentru până la 40 de rate prin carduri bancare de credit, dar și pentru plata în 3 sau 4 rate direct pe cardul de salariu. fără bătăi de cap, care se acordă pe loc.
În funcție de spațiul disponibil, de investiția pe care ești dispus să o faci, dar și de criteriile estetice și de design interior, ai de ales între mai tipuri diferite de aparate de aer condiționat. Iată cum se clasifică acestea și care sunt diferențele dintre ele:
Din acest punct de vedere, există două feluri de aparate de aer condiționat:
În vreme ce prima variantă e mai eficientă și are un consum de energie mai redus, are și avantajul de a răci mai rapid locuința și de a menține o temperatură constantă. Aerul condiționat fără inverter funcționează cu ajutorul unui termostat, în funcție de care compresorul pornește sau se oprește. Începând cu anul 2016, importul aparatelor de aer condiționat fără inverter a fost sistat. Toate produsele comercializate în prezent de Flanco sunt dotate cu inverter cu un randament puternic și eficiență termică sporită.
Dacă ne raportăm la componentele instalației de aer condiționat, aparatele se pot clasifica în patru categorii:
Dacă îți dorești să montezi aparatul de aer condiționat pe perete, vei opta pentru un sistem split sau duct. Dacă preferi montarea pe tavan, aerul condiționat tip casetă este potrivit pentru nevoile tale. În situația în care preferi o variantă mobilă, un aparat de aer condiționat portabil îți va rezolva problema.
Clasa energetică a aerului condiționat îți indică ce consum de energie are acesta, conform standardelor stabilite de Uniunea Europeană. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât consumul va fi mai mic. Astfel, un aparat de aer condiționat din clasa A+++ va consuma mai puțină energie electrică decât unul din clasa A+.
La fel ca toate electrocasnice, aparatul de aer condiționat poate fi zgomotos. Atunci când alegi un astfel de dispozitiv, asigură-te că volumul de zgomot nu depășește valoarea de 60-65 de decibeli, nici măcar în timp ce răcirea este activă.
Pentru că noile norme europene se îndreaptă tot mai mult către soluții mai prietenoase cu mediul înconjurător, se preconizează că, până în 2025, folosirea freonului va lua sfârșit. Noii agenți de răcire folosiți în această industrie sunt gaze mai eco-friendly, cum ar fi R32. Avantajul acestora, pe lângă cel ecologic, este un consum mai redus de energie.
Filtrele sunt un criteriu important, atunci când alegi aparatul de aer condiționat. Acestea pot fi de mai multe feluri și au diferite avantaje, astfel:
Atunci când alegi aparatul de aer condiționat, trebuie să te raportezi la nevoile pe care le ai, iar cea mai importantă dintre acestea este un aparat eficient pentru spațiul în care urmează să îl folosești. Există câteva praguri standard care te vor ajuta să te orientezi și să alegi corect aparatul:
Cele mai noi modele de aparate de aer condiționat dispun, pe lângă funcția de răcire, de o serie de alte funcții, care ți-ar putea spori confortul în locuință:
Ia și acest criteriu în calcul atunci când alegi sistemul de răcire. Garanția poate varia în funcție de brandul aparatului, dar și în funcție de furnizor. De regulă, garanția este de un an la montaj, trei la unitatea interioară și cinci la cea exterioară. Există branduri și furnizori care oferă o garanție de șapte ani la unitatea exterioară. Ține cont de faptul că garanția este valabilă doar dacă respecți termenii și condițiile impuse de furnizor, printre care se numără montajul corespunzător, dar și achiziționarea unui aparat care corespunde nevoilor și dimensiunilor spațiului.
Atunci când aparatul nu este îngrijit corespunzător, performanța acestuia poate avea de suferit. De altfel, există o serie de defecțiuni care se întâmplă în mod frecvent, din cauza neigienizării sau a neverificării diferitelor componente, cum sunt următoarele:
Indiferent dacă aparatul AC este sau nu dotat cu funcția de autocurățare, trebuie igienizat în mod regulat, pentru a funcționa corespunzător, astfel încât tu să beneficiezi de toate avantajele sale. Iată ce trebuie să faci:
În concluzie, instalarea unui aparat de aer condiționat este necesară pentru un plus de confort atât în timpul verii, cât și în sezonul rece. Optează pentru o variantă în concordanță cu bugetul tău, profită de desfășurarea programelor naționale care încurajează schimbarea electrocasnicelor vechi și poluante cu unele noi și prietenoase cu mediul și bucură-te de o locuință răcoroasă și de o calitate sporită a aerului.
Sursă foto: Pexels
1 ) Samsung A+++
2) Rabla DA
Îmi aleg aerul condiționat în funcție de camera unde vreau sa îl montez și în funcție de preț