Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Consumer Electronics Show (CES, pe scurt), organizat la începutul fiecărui an în Las Vegas, Statele Unite, face parte din careul de ași ai evenimentelor de unde pornesc trendurile globale în materie de tehnologii adresate consumatorilor, alături de IFA (Berlin, Germania), Computex (Taipei, Taiwan) și Mobile World Congress (Barcelona, Spania). De la primul videorecorder (1970), discurile Blu-ray (2004) și până la prima dronă controlată prin smartphone (2010), la CES s-au anunțat mereu produse și tehnologii care au intrat ulterior în viața cotidiană. Nici ediția din 2019, care a avut loc între 8 și 11 ianuarie, nu a dezamăgit la capitolul noutăți.
Uite ce ne-a atras nouă atenția în acest an:
Încă nu știm data exactă de lansare (cândva în a doua jumătate a anului, ne asigură LG) sau prețul acestei minunății, dar… uau!
Apăruți ca o alternativă la cel mai hyped produs al deceniului (Magic Leap), ochelarii Nreal Light promit să mixeze într-un mod cât mai firesc imaginile și sunetele virtuale cu lumea reală. Au la bază procesorul Snapdragon 845, același care se găsește în Galaxy Note 9 și vor fi lansați spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului. Producătorul îi prezintă ca fiind primii ochelari de acest gen care sunt și ușori și confortabil de purtat. Noi nu putem spunem asta (încă), dar putem afirma cu siguranță că sunt cei dintâi care nu arată ca și cum ar fi fost luați de la niște roboți din filmele SF ale anilor ’70-’80.
Acest smartwatch nu necesită încărcare, fiind alimentat de energia solară și căldura generată de corpul uman. Este dotat cu senzori pentru monitorizarea ritmului cardiac, a duratei și calității somnului, a numărului de pași, cu un ecran color LCD reflexiv, rezistență la scufundarea în apă până la o adâncime de 200 m, notificări push avansate și GPS. Va fi disponibil din a doua jumătate a anului. Este interesant de urmărit dacă tehnologia aceasta se va dovedi suficient de fiabilă pentru a prinde. Un dispozitiv care nu trebuie niciodată încărcat de la priză? Unde trebuie să semnăm?
Nuheara IQbuds MAX sunt căști auriculare inteligente, dotate cu tehnologia de anulare activă a zgomotului, care acționează precum un ”ORL-ist la pachet”. Nuheara susține că prin tehnologia sa proprietară EarID, aceste căști reușesc ca în mai puțin de 10 minute să facă o audiogramă completă utilizatorului, urmând ca mai apoi să calibreze sunetul pe profilul auditiv al acestuia.
Samsung a prezentat la CES gama de monitoare Space, care se prind printr-o clemă de marginea biroului și care pot sta lipite de perete atunci când nu sunt folosite. În gamă vor fi disponibile două dimensiuni ale ecranului, de 27 și 32 inch, începând cu sfârșitul primului trimestru al anului.
Competiția pentru cel mai subțire produs tocmai s-a întețit. Acer a redus la Swift 7 marginile ecranului la mai puțin de 3 mm, micșorând astfel amprenta laptopului și permițând ecranului să ocupe 92% suprafața unității principale. Cu o greutate de numai 1,9 kg, modelul a primit și un upgrade de procesor, la cea de-a 8-a generație Intel Core i7-8500Y, același care se regăsește și în noul MacBook Air.
Asistentul virtual de la Google vine acum și pe noptieră, sub forma unei boxe inteligente dotate cu ecran. Difuzorul de 6W este numai bun pentru muzică, iar ecranul de 4 inch arată ora și alarmele setate. Atunci când oprești alarma la trezire, îți prezintă o trecere în revistei a zilei care te așteaptă: prognoza meteo, știrile, întâlnirile pe care le-ai planificat sau timpul estimat că-l vei petrece în trafic. Lenovo Smart Clock este ceasul de pe noptieră reinterpretat în variantă modernă.
Apple a fost cel dintâi care a inclus un monitor EKG într-un smartwach, o dată cu lansarea Apple Watch 4, dar Withings este compania care dorește să aducă această facilitate maselor. Move ECG este un smartwatch la un preț decent, adresat atât utilizatorilor iOS cât și celor Android.
Una din cele mai interesante abordări pentru un laptop de gaming, menit să înlocuiască sistemele desktop destinate jocurilor. Fiind în esență o îmbinare între un desktop și un laptop, această bestie are toate componentele detașabile – ecran, unitate și tastatură. Astfel că, în funcție de împrejurări, poate fi folosit ca ca desktop all-in-one sau ca laptop.
Primul telefon cu ecran pliabil din lume a venit de la un producător cvasi-necunoscut, Royole. Compania chineză a prezentat un model cu ecran de 7,8 inch care poate fi pliat de la dimensiunea unei tablete la cea a unui telefon. Și invers. Departe de a fi perfect – software-ul este lent și plin de bug-uri, spun cei ce l-au avut în mână – FlexiPai reprezintă totuși o tehnologie inovativă. Cât de succes va fi aceasta, doar viitorul ne-o va arăta.
Poate chiar la CES 2020.