Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Alelei, flăcăii mei, azi vorbim de Huawei. Mai precis, despre noile MateBook prezentate publicului la MWC în februarie 2019 și intrate de curând în oferta Flanco. Nu de alta, dar Împăratul de la Răsărit, după un început foarte timid acum 3 ani pe acest segment, pare să-și dorească mai mult victoria decât rivalii de la Samsung. Toate cele 3 modele MateBook de la Huawei sunt proiectate cu extrem de multă grijă la detalii și finisaje, iar în versiunile de mijloc și de vârf se poate vedea cu ochiul liber că Apple nu a fost doar o sursă de inspirație pentru gigantul din China, ci mai cu seamă un etalon. Un etalon, înainte de toate, despre cum trebuie să se simtă un astfel de produs. Atunci când îl atingi, atunci când îl ții în mână, atunci când îl folosești.
O să-ți povestesc de fiecare în parte, să vezi de care dintre ele te vei simți tu mai aproape.
Cu prâslea știm din basme că nu e de glumit – face el ce face și iese în evidență în cele din urmă. Dar cu Huawei MateBook D nu trebuie să așteptăm prea mult: ecranul de 15,6 inch îți sare imediat în ochi, fiind totodată și display-ul cu cea mai mare dimensiune dintre toate modelele MateBook. Bine, zic de sărit în ochi strict ca dimensiuni, pentru că rezoluția acestuia este ”doar” 1920 x 1080 (Full HD), sensibil mai mică decât aceea a fârtaților săi. Ecranul acoperă 83% din suprafața vizibilă și oferă un factor de luminozitate de 250 nits, precum și un unghi de vizualizare ce poate atinge 178 grade. În interior regăsim un procesor Intel i5 de generația 8, cu arhitectură Kaby Lake R, o placă video integrată tot de la Intel (UHD Graphics 620), 8GB RAM și un SSD de 256GB.
Probabil tot pentru că e vorba de prâslea cel voinic, Huawei l-a înzestrat nu doar cu 2 porturi USB 3.0, ci și cu un port USB 2.0, plus un port HDMI. Drept urmare, dacă ai prin casă vreun monitor sau niște HDD-uri externe mai vechi, o să le poți folosi în continuare, fără să ai nevoie de adaptoare.
Cu o autonomie de 8 ore și jumătate, conectivitate WiFi de ultimă generație și o greutate de 1,9 kg, MateBook D este un tovarăș credincios de drum pentru toți cei care își doresc la un preț decent o portabilitate decentă pentru genul muncilor de birou. (Un apropo subtil la Microsoft Office? Dimpotrivă, unul pe față!)
Ca să nu fie dubii, cifra 13 semnalizează dimensiunea ecranului, nu are nicio legătură cu treburi voodoo (și oricum la Flanco avem un serviciu de asigurare exact împotriva acestora). Iar cei 13 inch ai display-ului îl fac pe Huawei MateBook 13 cel mai mic din punct de vedere al caracteristicilor fizice, de la dimensiuni la greutate, dintre toate modelele MateBook. Și cu asta cred că am dezvăluit ceea ce îl diferențiază pe MateBook 13 de toți membri familiei sale: ultra-portabilitatea. Însă cu o amprentă de doar 603 centimetri pătrați (în condițiile în care o coală A4 are o suprafață de aproape 624 cmp) și o greutate de numai 1,3 kg, MateBook 13 se bate de la egal la egal cu toate ultra-portabilele de pe piață.
Dincolo de ușurința extremă în transportat și de spațiul mic pe care îl ocupă, Huawei a împachetat în silueta metalică sveltă a lui MateBook 13 destule bunătăți: o rezoluție 2K (2.160 x 1.440 pixeli) cu o luminozitate de 300 nits a ecranului ce acoperă 88% din suprafața vizibilă, un procesor Intel i5 de generație 8 cu arhitectură Whiskey Lake, 8GB RAM și 256 GB SSD, senzor de lumină ambientală, tastatură iluminată și cititor de amprentă. Ca autonomie, MateBook 13 se laudă cu o oră și jumătate în plus față de prâslea familiei, mergând până la 10 ore. Dar autonomia sporită și dimensiunile mai reduse vin și cu un cost: MateBook 13 dispune doar de 2 porturi USB 3.1 (tip C).
Și că tot a venit vorba de costuri, de la Apple MacBook Air încoace știm prea bine că ultra-portabilitatea aduce nu doar beneficii, ci și o factură piperată. Drept este că Huawei nu-i la fel de cutezător precum Apple în această privință, dar tot va trebui să scoți din buzunar cu aproape 1.000 lei mai mult pentru MateBook 13 față de MateBook D. Merită? Asta doar ochii și spatele tău ți-o pot spune.
”Mare” în legătură cu Huawei MateBook X Pro nu este deloc un eufemism. Pentru că în esență acesta este un MateBook 13 pe steroizi, de la dotări și până la preț. Iar Huawei a tăiat cu adevărat vițelul cel gras pentru progenitura cea mare din gama MateBook. Ecran de 13,9 inch cu rezoluție 3K (3.000 x 2.000 pixeli), luminozitate 450 nits și acoperire de 91% din suprafața vizibilă. Ecran care în plus mai este și multi-touch în 10 puncte, dar și acoperit cu sticlă Corning Gorilla (ca telefonul, exact). Procesor Intel i7 de generația a 8-a cu arhitectură Kaby Lake R, placă video dedicată nVidia GeForce MX150, 16GB RAM și 512GB SSD. Porturi USB 3.0, USB 3.1 (tip C) și Thunderbolt. Cititor de amprentă, tastatură cu iluminare și cu protecție la vărsarea accidentală de lichide. Autonomie de până la 12 ore. Totul integrat într-o carcasă de aluminiu, la o greutate de numai 1,33 kg.
Ce-i lipsește? Aproape nimic. Poate doar o cameră web normală și nu ciudățenia aceea retractabilă în tastatură cu care este dotat.
Ce-i prisosește? Ei bine, aici sunt sigur că discuțiile vor fi multe. Și se vor învârti preponderent în jurul aspectului financiar: un Huawei MateBook X Pro costă aproape la fel de mult ca un Apple MacBook Pro 13 într-o configurație similară. Dar dacă nu te împaci cu ecosistemul super-controlat de la Apple sau cu MacOS-ul și vrei ceva pe Windows care să arate la fel ca un MacBook (la fel de bine, desigur, ce credeai?), atunci nu-i prisosește chiar nimic. Pentru că, dincolo de partea funcțională sau estetică a unui produs, Huawei pare să fi înțeles ceea ce Apple a înțeles încă de la începuturile sale: prețul unui produs este irelevant în ecuație atunci când produsul respectiv este capabil să te facă să te simți special.
Salut, modelele prezentate in 2019 sunt matebook 14 si matebook x pro (2) cel cu nvidia mx250, ce aveti voi in oferta sunt modelele vechi
Salutare! Zici tu ceva, dar cu aproximație. MateBook D și MateBook 13 au fost și ele lansate tot la MWC 2019. Drept este că Huawei a prezentat atunci și MateBook 14, dar și un refresh (de organe interne) pentru MateBook X Pro. Numai că prin partea astea de lume în care ne aflăm noi aceste două modele încă nu sunt disponibile. În România ceea ce vezi la noi în ofertă este gama curentă de la Huawei. Și cum până în martie acestea nu se vindeau deloc la noi în țară, cuvântul ”vechi” pare cam extravagant de folosit în context.