Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Și când spun banană nu mă gândesc la fruct, ci la Nokia 8110 4G. Adică reîncarnarea telefonului făcut celebru acum 20 de ani într-un “obscur” film pe nume Matrix. Relansat de compania finlandeză HMD Global, cea care deține în prezent drepturile de utilizare a brandului Nokia în telefonia mobilă, Nokia 8110 4G a primit de luna acesta și WhatsApp printre aplicațiile rulate de KaiOS, sistemul său de operare.
Iar acum un paragraf dedicat geeks-ilor, peste care poți să sari dacă nu te simți vizat. KaiOS este un sistem de operare bazat pe Linux și pe standarde web deschise, derivat din Firefox OS dezvoltat de Mozilla începând cu anul 2013, ca o alternativă la duopolul Android/iOS și abandonat doar trei ani mai târziu. De ce așa de repede? În primul rând pentru că Mozilla și-a dat seama că trebuie să-și concentreze eforturile și resursele pe dezvoltarea browser-ului Firefox, lăsat în urmă de Chrome-ul celor de la Google. Dar și pentru că Firefox OS nu a reușit să genereze suficientă tracțiune în rândul producătorilor de telefoane mobile. KaiOS, în schimb, a primit sprijin din partea unor giganți ai internetului precum Facebook sau Google (acesta inclusiv cu o investiție în compania care dezvoltă sistemul de operare), dar și din partea operatorilor telecom sau producătorilor de telefoane. Așa se face că în India, de pildă, KaiOS este al doilea sistem de operare ca popularitate în rândul deținătorilor de telefoane mobile, sub Android, dar peste iOS. Sau că în întreaga lume s-au vândut anul trecut peste 20 milioane de telefoane cu KaiOS.
Despre Nokia 8110 4G ca telefon nu sunt excesiv de multe lucruri de spus, fiind un așa-numit telefon “clasic”. Adică un telefon cu funcții de bază (voce și net și atât), departe de potentele și sofisticatele smartphone ale zilelor noastre. Pentru un preț mai mult decât decent primești un ecran cu diagonala de 2,4 inch și rezoluție de 240 x 320 pixeli (fără touch, desigur), un procesor Qualcomm 205, 512 MB memorie RAM, 4GB memorie internă și o cameră de 2MP (cu bliț!). Și bineînțeles, așa cum îi spune și numele, conectivitate 4G. Ca aplicații, Facebook, YouTube, Twitter, Google Maps, asistentul inteligent Google, Twitter, WhatsApp (dar fără apeluri video sau mesaje audio) și jocul Snake (doar pentru cunoscători), precum și acces în KaiStore, adică echivalentul din KaiOS al App Store de pe iOS sau Google Play de pe Android.
Dar! Nokia 8110 4G oferă o autonomie excepțională, la care smartphone-urile nici măcar nu visează: până la 9,3 ore de convorbiri continue și până la 25 de zile în stand-by. O dată pentru că HMD a îndesat un acumulator de 1.500 mAh în telefon (detașabil, în caz că ai nevoie să-l schimbi), dar și pentru că sistemul KaiOS este optimizat pentru consum redus de energie.
Nu cred că sunt mulți oameni care ar folosi un Nokia 8110 4G pe post de telefon principal. Poate doar nostalgicii hardcore sau doar segmentul acela din populație pentru care The Bare Necessities nu este doar un cântec pentru copii, ci un mod de viață. Dar am o idee valabilă pentru toți cei care nu se înscriu în aceste categorii. Știi modemurile acelea pentru date mobile, pe care le poți lesne confunda cu un acumulator extern și care sunt folosite la crearea de hotspot-uri pentru acces la net când ești departe de rețeaua wifi de acasă sau de la birou? Ei bine, banana de la Nokia poate face exact același lucru – o dată ce ești conectat pe o rețea 4G (sau 3G, dacă te afli într-o zonă fără acoperire 4G), poți să-ți creezi un hotspot la care să-ți conectezi laptopul sau tableta.
Sau, de ce nu, un hotspot la care să-ți conectezi celălalt telefon.