Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Dacă te întrebi pe ce merită să-ți dai banii când vine vorba de televizoare 4K Ultra HD, ai nimerit în locul potrivit. Nu de alta, dar pe aici ne-au trecut prin mână (și prin fața ochilor) mii și mii de modele de televizoare în cei aproape 25 de ani de când ne ocupăm cu ele. Așa că am pus câteva capete luminate în priză, pentru a-ți prezenta cele mai bune televizoare 4K Ultra HD ale momentului.
Dar înainte să intrăm în pâine, hai să vedem care ar fi principalele motive pentru care tehnologia 4K – cunoscută și sub denumirile Ultra HD sau UHD – a ajuns să domine atât de autoritar lumea ecranelor TV de astăzi.
În primul rând, nu doar că ecranele 4K Ultra HD oferă de 4 ori mai mulți pixeli decât predecesoarele lor Full HD, dar ele înglobează și tehnologii inovatoare precum HDR (High Dynamic Range), care profită din plin de toți acești mulți pixeli suplimentari pentru a oferi imagini de o claritate și frumusețe fără egal. Iar în al doilea rând, industria de gaming reprezintă deja o forță cu un impact colosal: când console precum PlayStation4 sau Xbox One îmbrățișează tehnologia 4K, este foarte clar că aceasta va fi popularizată pe scară largă.
Și dacă toată lumea bună a sărit în vagonul 4K Ultra HD, de ce să n-o faci și tu? Uite care ar fi 5 cele mai bune opțiuni din care să alegi ceea ce ți se potrivește.
Samsung QE65Q9FN, 163 cm, Ultra HD 4K, Smart QLED
Plusuri: calitate HDR spectaculoasă, sunet puternic și rotund, sistem smart intuitiv
Minusuri: unghiuri de vizualizare limitate
După un debut neconvingător al tehnologiei QLED, Samsung a intrat din nou în laboratoare și a ieșit pe piață cu seria Q9F. Pe lângă faptul că are un ecran ce prezintă culori mai intense și mai strălucitoare decât modelul din gama anterioară, flagship-ul de la Samsung vine și cu un sistem complet diferit de iluminare a pixelilor denumit Direct Full Array Elite, pentru a combate problemele de contrast. Acesta controlează direct nivelul de iluminare al fiecărui pixel, iar în combinație cu Q Engine, “creierul” Samsung de procesare a imaginilor, oferă scene de o strălucire vibrantă. Dar sunt oare acestea îndeajuns pentru a-l proclama pe Q9F regele televizoarelor 4K? Dacă adăugăm în cocteilul de tehnologii al lui Q9F și Ultra Black Elite, o tehnică specială ce minimizează reflexia luminii și îmbogățește nivelul de contrast, ori ceea ce Samsung numește Q HDR Elite, bazat pe tehnologia HDR10+, care asigură o optimizare a contrastului, culorilor și detaliilor individual pentru fiecare scenă, dubiile sunt spulberate fără drept de apel.
LG OLED55E8PLA, 139 cm, Ultra HD 4K, Smart OLED
Plusuri: claritate perfectă a imaginii, sunet cinematic, sistem smart WebOS
Minusuri: strălucire limitată pentru HDR
Acest model construiește pe succesul seriei precedente și oferă un ecran cu imagini impresionante 4K / HDR. Nu este la fel de luminos precum un ecran LCD, dar adâncimea celor peste 8 milioane de pixeli care își pot controla în mod individual luminozitatea asigură un negru perfect și evidențiază bogăția tuturor culorilor. Procesorul inteligent Alpha9 obține pentru fiecare imagine o claritate cu un nivel uluitor al detaliului, culori intense și cu o profunzime îmbunătățită. WebOS rămâne cel mai bun sistem de operare Smart la televizoare, iar integrarea acestuia cu furnizorii de conținut premium de la cei mai populari furnizori de divertisment este fără egal.
Sony Bravia KD-65XF9005B, 164 cm, Ultra HD 4K, Smart LED
Plusuri: contrast superb, excelentă redare a imaginilor în mișcare
Minusuri: HDR nu foarte strălucitor, telecomandă banală
Sony s-a ambiționat să aducă îmbunătățiri acestei populare serii și asta se vede. Procesorul X1 Extreme cu prelucrare a imaginilor în timp real, tehnologia X-tended Dynamic Range Pro care amplifică scene întunecate și cele luminoase, sau tehnologia X-Motion Clarity ce controlează fiecare imagine în mișcare pentru a reduce neclaritățile și a oferi imagini perfecte, fără pierderi de luminozitate, au ca rezultat o calitate a imaginii care pune în umbră chiar și televizoarele din vârfurile de gamă. Sistemul de operare Android îl oprește să fie un televizor Smart perfect, dar e greu de găsit la această diagonală și categorie de preț un model care să-l bată la calitatea imaginii.
Philips 55OLED803/12, 139 cm, Ultra HD 4K, Smart OLED
Plusuri: performață spectaculoasă a imaginii, tehnologie Ambilight pe 3 laturi
Minusuri: doar 2 din cele 4 porturi HDMI sunt 2.0
Philips a îmbunătățit semnificativ puterea de procesare a imaginilor gamei de ecrane OLED curente, iar beneficiile pot fi observate în contrastele sporite și culorile spectaculoase. A doua generație a procesorului P5 Perfect Processing Engine oferă de două ori mai multă putere de procesare decât cea anterioară. Ceea ce reprezintă o performanță în sine, întrucât prima generație a fost un procesor remarcabil. Deși 903 este flagship-ul actual din gamă, în afară de sistemul audio Bowers & Wilkins, nimic nu-l distinge pe acesta de modelul 803. Ceea ce, la o diferență de preț de câteva mii de lei, îl face pe 803 o alegere cu adevărat deșteaptă.
Samsung QE55Q7FN, 138 cm, Ultra HD 4K, Smart QLED
Plusuri: acuratețe culori remarcabilă, excelent pentru vizionări în timpul zilei
Minusuri: unghiuri de vizualizare limitate
Seria Q7F nu este chiar vârful tehnologiei QLED – această onoare revenind seriei Q9F – dar ea reprezintă totuși un compromis excelent între preț și performanță, oferind un ecran luminos, trei moduri HDR și culori incredibil de clare, chiar și în camere foarte luminoase. Modul Ambient adaugă o pată de culoare spațiului, iar modul de joc cu latență redusă îl fac un companion excelent pentru consolele de joc. Tehnologia HDR10+ ajută la îmbunătățirea conținutului HD și face din conținutul 4K o adevărată sărbătoare pentru ochi.
Ție care dintre aceste televizoare 4K Ultra HD îți face cu ochiul?