Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Aparatele de aer condiționat au devenit o necesitate indispensabilă în 2024. Mulți dintre noi încep să caute instalarea lor în această perioadă a anului, în ciuda vremii capricioase.
Cea mai bună metodă de a alege aparatul de aer condiționat pentru casa ta este să îl cauți pe cel care îți oferă un confort sporit cu un consum redus de energie. Alege dintre cele 4 modele propuse de noi mai jos, dar până atunci…
Citește sfaturile noastre și vezi cum îți alegi aparatul de aer condiționat.
Unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat conține una dintre cele mai importante părți ale sale: compresorul. Acesta comprimă freonul, transportându-l prin tuburile evaporatorului. În funcție de modul de utilizare a compresorului, aparatele de aer condiționat se clasifică în:
Prima variantă are un consum de energie mai redus, deci e mai eficientă. Are și avantajul de a răci mai rapid locuința și de a menține o temperatură constantă. Aerul condiționat fără inverter funcționează cu ajutorul unui termostat, în funcție de care compresorul pornește sau se oprește. Începând cu anul 2016, importul aparatelor de aer condiționat fără inverter a fost sistat. Toate produsele comercializate în prezent de Flanco Smart Discounter sunt dotate cu inverter cu un randament puternic și eficiență termică sporită.
Îți recomandăm să calculezi puterea termică de răcire și încălzire de care este nevoie pentru locuința ta. Puterea este exprimată în BTU/oră și se calculează astfel:
lungime x lățime x înălțime camera x 136,48
Nu știi detaliile legate de dimensiunea camerei? Există un ghid care te-ar putea ajuta să alegi aparatul de aer condiționat în funcție de dimensiunea aproximatvă a camerei.
Dimensiunea camerei | Capacitate necesară |
20 m² | 9000 BTU |
20-40 m² | 12000 – 18000 BTU |
40-60 m² | 14000 – 24000 BTU |
60-80 m² | 18000 – 28000 BTU |
80 + m² | 24000 – 32000 BTU |
După ce stabilești ce putere trebuie să aibă aparatul de aer condiționat, ia în considerare și aparatura din cameră. Dacă utilizezi frecvent laptopuri, calculatoare sau televizoare, este bine să adaugi încă 1000 BTU/oră. Îți recomandăm să adaugi și până la 3000 de BTU/oră dacă aparatul se va afla în apropierea bucătăriei. Electrocasnicele din bucătărie degajă multă căldură, așadar nu uita de acest aspect.
Clasele energetice ale electrocasnicelor sunt indicatori ai eficienței lor și îți oferă perspectivă asupra consumului de energie.
Legislația din 2021 a adus modificări privind clasa energetică a electrocasnicelor.
Acum, clasele energetice sunt reprezentate de litere de la A la G, dintre care A este cea mai eficientă. Aparatele de aer condiționat din clasa A indică o eficiență energetică mare și un impact mai puțin dăunător asupra mediului înconjurător.
Pentru a reduce consumul aparatului de aer condiționat pe timp de vară, îți recomandăm următoarele:
Contrar credinței populare că un aparat de aer condițioant este mare consumator în sezonul rece, acesta poate fi o variantă bună pentru a-ți încălzi camera iarna.
Procesul de igienizare a aparatului trebuie să fie facil, pentru că se recomandă să fie efectuat de 2 ori pe an. O dată primăvara, înaintea sezonului cald, apoi toamna, dacă folosești funcția de încălzire. Aparatele de aer condiționat sunt curățate pentru că filtrele lui se încarcă cu impurități precum praf sau chiar mucegai, dacă ai această problemă în casă. Când pornești aparatul, impuritățile ajung în aerul din casă, mirosind neplăcut.
Dacă această igienizare nu îți este la îndemână, poți alege un aparat de aer condiționat care oferă posibilitatea igienizării facile. Aparatele moderne au funcția de igienizare automată, care pornește când aparatul este oprit.
Aparatul are funcție de control inteligent prin Wi-Fi de oriunde te-ai afla, putând să îți ajuți copiii și părinții să se bucure de funcțiile sale atunci când nu ești acasă. Cu o eficiență energetică foarte bună, oferă posibilitatea dezumidificării camerei și are efect antifungic.
Tehnologia Digital Inverter Boost al Samsung Cebu răcește camera dintr-un colt în altul rapid. Menține condiții optime în funcție de temperature aleasă cu tine, cu o eficiență energetică deosebită. Se curăță automat și are filtru anti-bacterian pe care îl poți curăța facil chiar tu.
Tot din familia Samsung, Luzon vine în plus cu puterea de 18.000 BTU. Face față cu brio zilelor caniculare și răcește rapid orice încăpere, fiind însă silențios.
Modelul Vivax este destinate celor cu un buget mai mic. Deși este în partea de jos dpdv preț, tehnologia sa DC-Inverter conferă confort maxim în casă. Are funcție de autocurățare și, cu ajutorul tehnologiei Golden Fin, este rezistent la rugina cauzată de umiditate.
Lasă în comentarii ce curiozități mai ai despre aparatele de aer condiționat. Tu ce model ai ales?