Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
O casă inteligentă este definită ca o locuință modernă, în care electrocasnicele și dispozitivele utilizate zilnic pot fi controlate de la distanță de către proprietari. De regulă, acest lucru se întâmplă cu ajutorul unei aplicații mobile.
De asemenea, dispozitivele și electrocasnicele inteligente pot fi conectate cu alte device-uri din casă, făcând tehnologia smart home convenabilă și foarte ușor de folosit.
Cuprins:
Casele inteligente folosesc dispozitive și electrocasnice conectate, pentru a efectua diferite acțiuni și sarcini în mod automat, astfel încât să poți economisi timp, bani și energie. Sistemele de automatizare a locuinței permit integrarea unor dispozitive și aparate inteligente, controlate printr-un sistem centralizat.
Ce înseamnă smart? Ei bine, imaginează-ți că pleci dimineața la serviciu și oprești caloriferele, deoarece îți dorești să faci economie, iar la întoarcere trebuie să aștepți minute bune pentru ca temperatura din locuință să ajungă la un nivel acceptabil. Când ai o casă smart, poți seta temperatura termostatului de la distanță, astfel încât, în momentul în care ajungi acasă, atmosfera să fie una confortabilă.
Ori poate că pentru tine diminețile sunt dificile și îți este greu să devii funcțional înainte de a bea prima gură de cafea. În acest caz, de un real ajutor îți vor fi electrocasnicele inteligente. Un espressor pe care îl poți programa îți va face diminețile mai bune. Cafeaua va fi gata preparată în momentul în care te vei ridica din pat și vei merge în bucătărie pentru a te bucura de un mic dejun energizant.
Pentru amenajarea unei case smart ai nevoie de trei elemente importante. În primul rând, o conexiune la internet foarte bună și posibilitatea de conectare wifi.
În al doilea rând, dispozitivele inteligente sunt indispensabile pentru automatizarea locuinței. Ce este un dispozitiv smart? Acesta este un device electronic care poate fi conectat la sistemul inteligent al locuinței, care poate interacționa cu alte dispozitive și care poate funcționa singur. Printre astfel de dispozitive inteligente se numără televizoarele, sistemele de alarmă, soneriile, ușile garajului și aparatele stereo. Avantajul de a avea o locuință inteligentă este că dispozitivele smart pot fi cumpărate separat, de-a lungul timpului, ceea ce face mai ușor să îți transformi casa într-una smart.
Nu în ultimul rând, pentru a obține o casă smart ai nevoie de un sistem inteligent pentru a conecta, monitoriza și controla toate dispozitivele. Sistemul smart home poate fi văzut ca un hub. Fie printr-o unitate montată pe perete, fie printr-un software accesibil via Internet, un sistem smart home adună informații unice de la fiecare dispozitiv inteligent sau aparat electrocasnic și îți permite să controlezi toate device-urile dintr-un singur loc.
Sistemele smart home te ajută să ai un control mai bun al casei și să economisești timp. Dacă delegi sarcini unui asistent virtual, prin intermediul vocii, multe dintre activitățile pe care, în mod normal, ar trebui să le faci zilnic vor fi preluate de acesta, prin intermediul internetului. De la controlul electrocasnicelor și dispozitivelor din casă până la comenzi rapide, precum pornirea muzicii sau căutarea unor informații într-un browser de Internet, toate pot fi efectuate cu ajutorul unui asistent smart, precum Amazon Alexa sau Google Assistant.
Siguranța este unul dintre aspectele de care este bine să ții cont când îți amenajezi locuința. Înlocuiește încuietoarea actuală a ușii de la intrare cu una smart. Modelele din prezent permit, de regulă, mai multe moduri de acces: de la amprentă (cu posibilitatea de memorare a mai multor amprente), parolă și cod unic autorizat până la card și cheie. De asemenea, noile dispozitive permit blocarea sau deblocarea ușii de la distanță.
Un alt avantaj al unei locuință smart este că device-urile folosite îți pot trimite alerte, în momentul în care ceva este în neregulă. Alertele de securitate inteligente te pot atenționa când ai plecat de acasă și ai lăsat vreun dispozitiv în priză, dacă ai lăsat deschise ușile de la garaj, dacă cineva a sunat la ușă sau dacă miroase a fum. Indiferent unde te afli, ești mereu la curent cu ceea ce se întâmplă acasă.
Un sistem de iluminare inteligent îți permite să controlezi lumina din fiecare cameră a casei prin intermediul telefonului. Dacă ai uitat lumina aprinsă în baie, o poții stinge fără problemele cât aștepți autobuzul în stație. Totodată, un alt beneficiu al instalării unui sistem de iluminare inteligent este că poți seta ca luminile să se stingă ori să se aprindă la anumite ore. Astfel, nu îți vei mai face probleme că au rămas luminile aprinse în casă după ce toți locatarii au plecat la școală ori la muncă. Odată ce le programezi să se oprească la ora la care știi că toți sunt plecați de acasă, vei avea cu o grijă mai puțin.
Cu ajutorul unui termostat inteligent, poți avea un control mai bun asupra temperaturii din interiorul casei. Acest dispozitiv poate „învăța“ obiceiurile și astfel să ajusteze temperatura în funcție de un anumit program. Totodată, un termostat inteligent îți permite să potrivești temperatura de la distanță, prin intermediul unei aplicații.
Un sistem de irigare inteligent este util pentru a reduce consumul de apă. Acesta furnizează, în mod automat, plantelor, legumelor, precum și gazonului umiditatea necesară, în funcție de setările stabilite. Avantajul este că sistemele de irigare inteligente au conducte subterane care umezesc, în mod egal, solul, astfel încât este limitată risipa.
Prizele inteligente permit controlul dispozitivelor de la distanță. Astfel, poți porni, rapid și ușor, aparatele electrocasnice, precum espressorul, folosind o aplicație sau cu ajutorul vocii, multe dintre ele fiind concepute pentru sistemul de voce Amazon Alexa sau Google Assistant.
Totodată, o priză inteligentă oferă posibilitatea de a programa folosirea dispozitivelor smart. Așadar, poți porni și opri automat și de la distanță diferite electrocasnice, precum fierul de călcat, televizorul, aparatul de aer condiționat, sau sisteme de iluminat, cum sunt lămpile.
O priză smart este benefică în locuință și pentru că reduce consumul de energie, deoarece monitorizează consumul și timpul de utilizare, ajutându-te să îți setezi obiceiuri mai bune din punct de vedere al eficienței energetice.
Nu în ultimul rând, o priză wireless poate fi controlată de mai mulți utilizatori și este dotată cu protecție la suprasarcină și scurtcircuit.
Electrocasnicele smart îți pot ușura mult sarcinile zilnice și, în plus, te ajută să economisești energie, astfel încât facturile la utilități vor fi reduse.
O mașină de spălat rufe inteligentă poate detecta când consumul de energie este mai scăzut în zona în care locuiești și să pornească în acel moment. Totodată, un astfel de aparat casnic inteligent poate fi controlat de la distanță: pornirea și oprirea remote fiind facilități de bază. Noile modele de mașini de spălat au numeroase funcții: de la cele de uscare până la cele de prevenire a cutelor. Toate comenzile pot fi efectuate cu ajutorul unei aplicații.
Informațiile pe care un aparat casnic inteligent ți le poate furniza te ajută să faci economii și îți ușurează mult realizarea sarcinilor zilnice. De pildă, când vine vorba despre frigidere smart, printre avantajele acestor tipuri de electrocasnice se numără faptul că pot scana alimentele ținând evidența datelor de expirare. Drept urmare, vei fi anunțat când unele produse trebuie consumate rapid. Totodată, ținând cont de obiceiurile de consum ale casei, un frigider inteligent poate crea liste de cumpărături.
Un robot aspirator inteligent, pe care îl poți conecta, printr-o aplicație, la smartphone, poate fi activat de la distanță. Astfel, îl poți porni și opri oricând vrei, îl poți programa să aspire în anumite intervale și poți crește sau descrește intensitatea aspirării.
La fel ca multe alte electrocasnice inteligente, și robotul aspirator poate fi utilizat prin intermediul unui asistent vizual, precum Amazon Alexa sau Google Assistant, drept urmare poți folosi comenzi vocale pentru a-l folosi.
Cu o cafetieră inteligentă te poți bucura de câteva ore de somn în plus dimineața. Acest aparat inteligent permite prepararea cafelei prin utilizarea unei aplicații, atât timp cât ai o conexiune WiFi de calitate. Nu doar că poți seta ora la care să fie preparată băutura dimineața, însă poți seta și tipul de cafea pe care ți-l dorești.
O locuință inteligentă îți permite să ai un control mai bun asupra consumului de energie, datorită automatizării. Reglarea temperaturii, aprinderea și stingerea luminii, deschiderea și închiderea ferestrelor, ajustarea sistemului de irigație în funcție de vreme sunt măsuri care te ajută să devii mai eficient din punct de vedere energetic și să protejezi mediul înconjurător.
Un alt avantaj al unei case inteligente este că poți identifica acele zone în care consumi mai multă energie decât ai cu adevărat nevoie și astfel să iei măsuri pentru a economisi bani.
Este important de știut că unele dispozitive smart home nu sunt întotdeauna eficiente din punct de vedere energetic, însă pot fi utilizate în moduri care să contribuie la economisirea energiei. Când locuința este dotată cu electronice, lumini și termostat inteligente, poți controla când vor fi acestea pornite și cum vor funcționa. Așadar, ai mai mult control asupra consumului de energie și acest lucru te poate ajuta ca, în timp, să îți schimbi obiceiurilor de consum.
Se estimează că numărul de case inteligente va crește și va depăși pragul de 350 de milioane până în 2021. În ultimii ani, dorința de a avea mai mult control asupra locuinței, de a oferi protecție familiei și de a simplifica multe dintre treburile casnice a crescut în toată lumea. Sunt unele zone însă în care cererea pentru automatizare este mai mare. Iată câteva statistici despre smart home:
Statisticile arată că Statele Unite preferă dispozitivele automatizate mai mult ca oricare altă națiune. Cu o rată de penetrare de 32,4% și un număr estimativ de 41,3 milioane de case inteligente, americanii sunt pe primul loc în topul preferințelor pentru conceptul de smart home. Estimările specialiștilor arată că, până în 2024, numărul caselor inteligente din America va depăși 370 de milioane.
America de Nord reprezintă cea mai avansată piață în ceea ce privește casele inteligente, fiind automatizate peste 51 de milioane de locuințe. Se estimează că, pânâ în 2024, vor fi aproximativ 78 de milioane de locuințe smart în America de Nord, ceea ce înseamnă 53% din totalul caselor din regiune.
La sfârșitul anului 2017, existau aproximativ 22,5 milioane de case inteligente în Europa, iar la finalul anului 2020 statisticile arătau că numărul lor a ajuns la 51,4 milioane. Specialiștii estimează că, până în 2022, vor fi 84 de milioane de locuințe automatizate, cele mai multe în Germania, Marea Britanie și Franța.
Millennials – tinerii din generația Y, care au crescut înconjurați de tehnologie – reprezintă categoria cea mai entuziasmată de conceptul de smart home. Potrivit statisticilor, cei mai mulți tineri din generația Y sunt dispuși să plătească cu până la 20% mai mult pentru o casă cu dispozitive smart.
Produsele pentru amenajarea unei case inteligente te pot ajuta să simplifici activitățile de zi cu zi, precum și treburile casnice, îți pot oferi o securitate avansată a locuinței și, în timp, pot contribui la reducerea consumului de energie și, implicit, scăderea costului facturilor la utilități. Fie că îți faci încă de la început o schiță casă și te hotărăști ce îți dorești să automatizezi, fie că amenajezi în timp locuința folosind electronice și electrocasnice inteligente, smart home este un concept care s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani și îți poate face traiul de zi cu zi mai plăcut.
Sursă foto: Unsplash