Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Dacă și tu îți începi săptămâna cu ”ce mai gătesc?” și lista de cumpărături, cu siguranță te vei bucura de puțină inspirație pentru bucătărie. Apreciezi, fără îndoială, un preparat gătit încet, cum ar fi osso buco sau boeuf bourguignon, dar, să recunoaștem, cine are vreme să prepare așa ceva în timpul săptămânii, când timpul e împărțit la limită între responsabilitatea jobului, a relației, a familiei și a prietenilor, între nevoia de a face mișcare și dorința de a citi o carte sau de a urmări un serial, între impulsul de a socializa și ”pofta” de a-ți petrece două ore în cadă sau pe masa de masaj?
Cuprins:
Vrei să mănânci sănătos, dar fără să-ți petreci timpul liber doar în bucătărie? Să ai o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți, fără să aloci mai mult de 30 de minute preparării alimentelor? Iată o listă cu idei salvatoare – rețete rapide pentru fiecare moment al zilei, pentru toate gusturile.
Mic dejun în 10 minute? Rețete pentru cină și prânz în mai puțin de 40 de minute? Avem de toate. Găsește-ți inspirația din aceste idei de rețete rapide, ”culese” din listele celor mai inspirați bucătari și gurmanzi
Cereale cu lapte sau omletă? Aceasta este întrebarea. Noi suntem de părere că e păcat să nu-ți lărgești orizonturile, când vine vorba despre micul dejun. La urma urmei, e cea mai importantă masă a zilei, bucură-te de ea din plin!
Ingrediente:
Două ouă
½ ceașcă de frunze proaspete de spanac
4 măsline
¼ ceașcă de brânză feta
O lingură de unt
O tortilla
Sare și piper
Mod de preparare:
Topește untul într-o tigaie, pe aragaz, și adaugă ouăle amestecate în prealabil într-un bol, cu sare și piper. Adaugă spanacul tăiat grosier deasupra ouălor și amestecă-le. După ce s-au făcut, întinde-le pe tortilla, adaugă brânza feta mărunțită și măslinele tocate, împăturește tortilla și bucură-te de un mic dejun sănătos și rapid!
Ingrediente:
4 lipii pentru tacos
120 g de chorizo uscat
9 bulete congelate din cartofi (tater tots)
4 ouă mari
⅓ ceașcă de brânză mixtă rasă, pentru tacos
O lingură de coriandru proaspăt
½ ceapă roșie mică
O roșie mică sau 6-8 roșii cherry
½ avocado
¼ ceașcă de sos salsa
Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Încălzește lipiile în cuptorul cu microunde sau pe flacăra aragazului. Toacă mărunt chorizo și pune-l într-o tigaie, la sotat, până când devine crocant. Scoate-l deoparte, într-o farfurie, și lasă grăsimea în tigaie, pentru a prăji buletele din cartofi până când devin aurii. Pune-le și pe acestea deoparte, alături de chorizo, și menține-le calde, în cuptorul electric sau pe gaz, preîncălzit la 90 de grade Celsius. Folosește aceeași tigaie pentru a prepara o omletă din cele patru ouă. Împarte omleta în patru porții egale și presară amestecul de brânză deasupra, acoperind cu un capac. Umple fiecare lipie cu câte o porție de ouă, împarte și amestecul de chorizo cu bulete din cartofii pentru fiecare taco și apoi asezonează cu coriandru proaspăt, tocat mărunt, cu ceapă mărunțită, roșii și bucățele de avocado. Apoi, adaugă sosul salsa și savurează un mic dejun sănătos și bogat în nutrienți!
Ingrediente:
Un bagel din făină albă
3 linguri de cremă de brânză
¼ ceașcă de somon afumat
O lingură de ceapă roșie murată
O ceapă verde
O linguriță de capere
3-4 fire de mărar proaspăt
Un sfert de lămâie
Mod de preparare:
Rumenește bagelul tăiat transversal, pe partea interioară. Unge ambele jumătăți cu cremă de brânză și acoperă tigaia cu un capac, ca să menții căldura. Adaugă somonul afumat într-un strat omogen și asezonează cu ceapa murată, cu ceapa verde, cu caperele și cu frunzele de mărar. Stoarce lămâia deasupra și montează bagelul. Poftă bună!
Indiferent dacă lucrezi de acasă și vrei un prânz rapid și sănătos sau dacă îți pregătești mâncare pentru a doua zi la birou, suntem siguri că aceste rețete vor fi pe placul tău. Sunt sățioase, bogate în nutrienți și foarte simplu de preparat.
Ingrediente:
O conservă mică de fasole neagră, scursă și limpezită cu apă rece
Două cești de orez cu bob lung, fiert și răcit
Un ardei gras verde
½ ardei gras roșu
O roșie
2-3 cepe verzi
3 linguri de ulei de măsline extra-virgin
Două linguri de suc proaspăt de limetă
½ linguriță de muștar de Dijon
½ linguriță de zahăr
¼ linguriță de chimion măcinat
¼ linguriță de piper negru
Pătrunjel sau coriandru proaspăt, pentru decor
Mod de preparare:
Amestecă într-un bol orezul cu fasolea neagră și adaugă apoi ardeii tocați mărunt, roșia mărunțită și ceapa verde, tocată. Asezonează cu un amestec omogen obținut din cantitățile menționate de ulei de măsline, suc de limetă, muștar de Dijon, zahăr, chimion și piper. Decorează farfuria cu pătrunjel sau coriandru, după gust. Păstrează salata în frigider, pentru a o consuma rece.
Ingrediente:
220 de grame de paste penne, fusilli sau farfalle
½ castravete
O roșie mare
O conservă mică de măsline
½ ardei gras roșu
¼ ceașcă de țelină apio
Sare și piper, după gust
Opțional:
Două linguri de ceapă verde
Două linguri de maioneză
Două linguri de pesto verde
Două linguri de suc proaspăt de lămâie
Pătrunjel proaspăt, după gust
Mod de preparare:
Prepară pastele, conform instrucțiunilor de pe pachet, apoi clătește-le cu apă rece și scurge-le bine. Toacă mărunt castravetele, roșia, măslinele, ardeiul gras și tulpina de țelină. Dacă vrei să folosești și ingredientele opționale, pregătește un sos omogen din ele și adaugă-l în salata de paste. Consumă preparatul rece și bucură-te de prospețimea legumelor crocante, nepreparate termic.
Ingrediente:
4 bucăți de piept de pui dezosat
3 linguri de ulei de măsline
Două lingurițe de rozmarin proaspăt, mărunțit
½ linguriță de praf de usturoi
½ linguriță de sare
½ linguriță de piper proaspăt măcinat
3 linguri de dressing italian
8 felii de pâine italiană (panini)
O roșie
220 grame de mozzarella feliată
Mod de preparare:
Unge pieptul de pui cu ulei de măsline și asezonează-l cu rozmarin, praf de usturoi, sare și piper. Încinge grillul pe plită și prepară puiul, câte 7 minute pe fiecare parte, sau folosește un grătar electric. Lasă-l să se răcească timp de 5-10 minute și taie-l în felii de grosime medie. Unge o parte din feliile de pâine cu dressingul italian, suprapune feliile de roșii, mozzarella și pui și apoi acoperă cu celelalte felii de pâine și unge-le cu ulei de măsline. Rumenește-le la sandwich maker și delectează-te cu gustul mediteranean al celor mai bune sandvicuri panini!
Nu contează dacă cinezi singur sau aștepți musafiri la cină, e important să te bucuri de preparatele pe care le consumi. La fel de important este să te bucuri de timpul liber, așa că aceste rețete rapide pentru cină îți vor furniza nutrienții necesari, într-o armonie a gustului și aromei și, mai ales, fără eforturi. Iată sugestiile noastre de rețete simplu de făcut pentru masa de seară:
Ingrediente:
⅔ ceașcă de reducție de sos de soia
½ ceașcă de supă concentrată de pui (stock)
¼ ceașcă de miere
Două linguri de oțet din vin de orez
Două linguri de zahăr brun
3 căței de usturoi
O lingură de ulei de susan
O lingură de amidon de porumb
O linguriță de sos Sriracha picant
O linguriță de praf de ghimbir
¼ linguriță de fulgi de ardei iute
O lingură de ulei de măsline
450 g de carne de vită (bavetă)
O căpățână de broccoli
Mod de preparare:
Amestecă într-un bol reducția de sos de soia cu supa de pui, mierea, oțetul, zahărul, usturoiul mărunțit, uleiul de susan, amidonul de porumb, sosul Sriracha, ghimbirul, fulgii de ardei iute și ¼ cană de apă și omogenizează compoziția. Încinge uleiul de măsline la foc mediu, într-o tigaie, și adaugă vita tăiată în felii subțiri, transversal, până capătă o culoare rumenă. Adaugă buchețelele de broccoli alături de vită și asezonează cu sosul. Lasă aromele să se întrepătrundă, la foc mic, timp de 4-5 minute și servește cald, eventual alături de o porție de orez simplu.
Ingrediente:
Două bucăți de piept de pui
4 felii de mozzarella
O roșie mare
6 lingurițe de sos pesto verde
Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Asezonează pieptul de pui cu sare și piper și pune-l timp de 10-15 minute în friteuza preîncălzită, până face o crustă auriu-arămie. Acoperă-l apoi cu un strat de pesto verde cu busuioc, urmat de un strat de felii de mozzarella și unul de felii de roșii. Introdu preparatul montat astfel înapoi în air fryer și lasă-l încă 15 minute, până când se pătrunde carnea și se topește mozzarella. Mănâncă-l ca atare sau alături de o salată verde.
Ingrediente:
O lingură de unt
O lingură de ulei de măsline
3 fileuri de somon, de dimensiuni mici
O legătură de sparanghel verde, proaspăt
3 căței de usturoi
O jumătate de lămâie
Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Topește untul într-o tigaie, adaugă uleiul de măsline și apoi așază somonul și sparanghelul curățat în tigaie. După 3 minute, întoarce somonul pe partea cealaltă și adaugă usturoiul mărunțit și sucul de lămâie. Întoarce și sparanghelul și asezonează cu sare și piper după gust. Așteaptă până când somonul capătă o crustă crocantă și servește cald, alături de un pahar de vin alb.
Dacă rețetele anterioare nu sunt potrivite stilului tău de viață, cu siguranță vei găsi mai multe opțiuni în cele ce urmează. Dacă nu consumi carne, îți punem la dispoziție câteva rețete vegetariene interesante. Dacă îți place să consumi lichide, trebuie să știi că există și rețete rapide de ciorbe și supe. Brunch, prânz, cină? Rețetele rapide de fel principal de mai jos te vor inspira. Dacă ești în căutarea unor rețete simple de mâncăruri ușoare, le vei găsi aici. Nu am uitat nici de desert și ți-am pregătit o listă cu trei rețete rapide de dulciuri. Tu alegi ce vrei să pregătești, noi doar te inspirăm:
Dacă nu consumi preparate din carne, dar nu te dai în lături de la lactate și ouă, aceste rețete rapide pentru ovo-lacto-vegetarieni te vor cuceri în cel mult 30 de minute, cât durează să le prepari:
Ingrediente:
400 g de fasole neagră conservată
Coriandru proaspăt
4 tortilla mari
Un avocado
Două linguri de smântână
Pentru mixul fajita:
½ ardei gras roșu și ½ ardei gras galben
O lingură de ulei de măsline
O ceapă roșie
Un cățel de usturoi
½ linguriță de pudră de chilli
½ linguriță de boia afumată
½ linguriță de chimion măcinat
O limetă
Mod de preparare:
Pentru a pregăti mixul fajita, taie o parte din ardeii grași cubulețe și pune-i deoparte. Încălzește uleiul într-o tigaie și rumenește în el ardeii rămași (jumătate), după ce i-ai tocat în fâșii subțiri, alături de ceapă. Lasă amestecul să se răcească timp de câteva minute și adaugă ardeii proaspeți în el, urmați de usturoiul mărunțit, apoi asezonează cu condimente și amestecă bine. Pune preparatul înapoi pe foc și lasă-l 2-3 minute, amestecând constant, și asezonează cu sucul obținut din jumătate de limetă. Pune mixul de fajita într-un bol și folosește tigaia pentru a prepara boabele scurse de fasole, alături de sucul celeilalte jumătăți de limetă. Când fasolea s-a încălzit suficient, asezonează cu coriandru proaspăt tocat. Încălzește lipiile și montează-le apoi cu fasole, fajita mix, avocado tăiat felii și smântână.
Ingrediente:
800 g de gnocchi proaspeți
O lingură de ulei de măsline
O lingură de unt
O ceapă mare
500 g de ciuperci de pădure (hribi sau gălbiori)
Doi căței de usturoi
150 g de brânză cremoasă cu mucegai albastru nobil (recomandăm Danish Blue)
O legătură de pătrunjel proaspăt
Mod de preparare:
Fierbe gnocchi conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurge-i și pune-i deoparte. Încălzește uleiul și untul într-o tigaie mare. Adaugă ceapa și ciupercile tocate, gătește un minut la flacără mare și apoi redu căldura la mediu și acoperă cu un capac. După 5 minute, îndepărtează capacul și adaugă usturoiul, mai lasă preparatul pe foc timp de două minute și apoi adaugă gnocchi în tigaie. După alte două minute, pune brânza mărunțită deasupra, amestecă și oprește aragazul. La final, asezonează cu pătrunjel tocat mărunt.
Ingrediente:
O lingură de ulei de rapiță
2 căței de usturoi
Un ardei iute galben
2 ardei iuți roșii
5 fire de ceapă verde
O linguriță de chimion măcinat
O linguriță de coriandru măcinat
½ linguriță de turmeric măcinat
3 roșii proaspete
Câteva fire de coriandru proaspăt
400 g de năut conservat în apă
½ linguriță de concentrat de supă nesărat
4 ouă mari
Mod de preparare:
Încinge uleiul într-o tigaie pentru sotat, adaugă usturoiul și ardeii iuți fără semințe și mărunțiți, alături de partea albă de la ceapă, și călește-le timp de 5 minute la foc mediu. Separat, pune o cratiță cu apă la fiert. Adaugă condimentele, roșiile tăiate mărunt, coriandrul râșnit și năutul în prima tigaie și pregătește-le timp de 1-2 minute. Asezonează cu concentratul de supă și lasă aromele să se amestece. Când apa din cratiță începe să fiarbă, poșază ouăle timp de două minute, apoi îndepărtează-le cu o lingură specială. Din ingredientele de mai sus, vei obține două porții de năut indian cu ouă. Presară coriandru proaspăt și, dacă simți nevoia, mai adaugă puțin chimion.
În țările balcanice, ciorbele se consumă la prânz, înaintea felului principal. În Franța, însă, supele înlocuiesc cina. Nordicii le consumă în orice moment al zilei și le încadrează în lista lungă a obiceiurilor hygge, lykke, fika sau lagom, care le încălzesc și luminează zilele scurte și friguroase. Indiferent cum și când preferi să consumi o supă sau o ciorbă, avem câteva rețete care te vor cuceri:
Ingrediente:
6 cepe galbene mari
4 linguri de ulei de măsline extra-virgin
Două linguri de unt
O lingură de zahăr
Sare Kosher, după gust
2 căței de usturoi
8 cești de supă concentrată de vită sau de pui
½ ceașcă de vermut sau vin alb sec
Două foi de dafin
O lingură de frunze proaspete de cimbru sau ½ linguriță de cimbru uscat
½ linguriță de piper proaspăt măcinat
Două linguri de brandy
8 felii de franzelă sau baghetă
1 ½ ceașcă de brânză Gruyere
Parmezan, după gust
Mod de preparare:
Caramelizează ceapa tăiată fideluță în 3 linguri de ulei de măsline, la foc mediu, amestecând des, timp de 15-20 de minute. Crește intensitatea căldurii, adaugă restul de ulei și untul și continuă procesul încă 15 minute, până când capătă o culoare maronie. Adaugă zahărul și o linguriță de sare, continuând să amesteci, apoi adaugă usturoiul și ”stinge” cu vermut sau vin. Pune cimbrul și foile de dafin, împreună cu supa de vită, și acoperă oala. Las-o să fiarbă timp de 30 de minute, scoate foile de dafin, adaugă brandy-ul și asezonează cu piper.
În timp ce se face supa, taie feliile de franzelă sau baghetă, unge-le cu ulei de măsline și pune-le în cuptor, într-o tavă tapetată cu pergament. Întoarce-le după ce au început să se rumenească și acoperă-le cu brânză Gruyere și parmezan. Pune-le din nou în cuptor, până se rumenește brânza de deasupra. Servește supa de ceapă în boluri, cu felii de pâine gratinate deasupra, și bucură-te de gustul dulceag al cepei caramelizate!
Ingrediente:
Două linguri de semințe de dovleac
½ linguriță de chimion măcinat
½ linguriță de fulgi de chilli
Un vârf de cuțit de sare cu usturoi
50 g de brânză feta
Un dovleac mediu
Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Curăță dovleacul , taie-l cubulețe și pune-l în multicooker, cu apă doar cât să-l acopere și puțină sare. Între timp, rumenește semințele de dovleac în puțin ulei de măsline, cu sare aromatizată cu usturoi, chimion și fulgi de chilli, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 8-10 minute. După ce s-a înmuiat dovleacul, pasează-l în blender și pune supa în farfurii. Decorează cu semințe rumenite și brânză feta mărunțită.
Ingrediente:
O lingură de ulei de măsline
200 g de chorizo
O ceapă
4 căței de usturoi
2 litri de supă concentrată de pui
600 g de cartofi
200 g de varză kale
Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Fierbe cartofii în coajă, curăță-i și pune-i deoparte. Încălzește uleiul de măsline într-o cratiță și călește chorizo, după ce l-ai curățat și tăiat în bucățele mici, alături de ceapa tocată mărunt, timp de 10 minute. Adaugă apoi usturoiul tăiat în felii foarte subțiri și, după încă 2-3 minute, adaugă supa de pui și cartofii fierți, tăiați grosier. Lasă ciorba să mai fiarbă timp de 10-15 minute, apoi adaugă varza kale tăiată în fâșii și mai fierbe amestecul încă 2-3 minute, până când se înmoaie varza. Asezonează cu sare și piper și servește ciorba caldă, cu pâine prăjită.
Ai musafiri neașteptați la cină sau la prânz? Sau lucrezi de acasă și ai o fereastră de timp în care ți-ai putea prepara ceva rapid, ca să nu mai comanzi mâncare? Aceste rețete rapide de fel principal sunt delicioase și perfecte pentru orice situație în care timpul nu este aliatul tău.
Ingrediente:
O lingură de ulei de rapiță
500 g de carne de vită pentru friptură
Sare kosher și piper proaspăt râșnit, după gust
¼ pachet de unt nesărat
O ceapă albă
500 g de ciuperci champignon
3 linguri de făină albă de grâu
230 ml de supă concentrată de pui
¼ ceașcă de vermut alb
½ ceașcă de smântână pentru gătit
Două linguri de muștar de Dijon
O lingură de sos Worcestershire
350 g de paste cu ou (cantitatea după fierbere)
Pătrunjel proaspăt, pentru decor
Mod de preparare:
Încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu, asezonează vita tăiată în fâșii subțiri cu sare și piper și gătește-o în tranșe, fără a o întoarce, până capătă o culoare auriu-maronie, apoi transfer-o pe o farfurie. După ce ai terminat cu carnea, pune untul și ceapa în aceeași tigaie, asezonează cu sare și piper și călește ceapa timp de două minute. Pune și ciupercile tăiate, amestecând ocazional și lasă-le să se înmoaie. Presară făina peste legume, pentru a îngroșa sosul și amestecă bine, apoi stinge cu supa și vermutul. Lasă compoziția pe foc încă 6-8 minute, apoi îndepărtează tigaia de sursa de căldură și adaugă smântâna, muștarul, sosul Worcestershire și vita gătită. Asezonează din nou cu sare și piper și servește sosul peste pastele fierte în prealabil. Decorează cu pătrunjel și răsfață-te cu aromele delicioase!
Ingrediente:
O lingură și jumătate de ulei de măsline
4 lingurițe de făină albă
Două lingurițe de pudră de chilli
½ ceașcă de supă concentrată de pui
½ ardei gras roșu
120 g de ciuperci champignon
200 g de piept de pui
180 g de brânză cheddar maturată
4 lipii
Pentru servire, după gust:
Sos salsa
Smântână
Coriandru proaspăt
Felii de limetă
Avocado
Mod de preparare:
Fă un rântaș din făină și o lingură de ulei de măsline și adaugă pudra de chilli. După 1-2 minute, adaugă treptat supa, omogenizând. Apoi pune ardeiul, ciupercile și puiul tăiat în bucăți mici și, eventual, puțin rumenit într-o altă tigaie anterior. Lasă preparatul la foc mediu timp de 6-8 minute, până când se înmoaie toate ingredientele. Îndepărtează vasul de pe foc și amestecă-l cu brânza.
Într-un alt vas, încălzește uleiul de măsline rămas și pune o lipie, apoi amestecul de carne, legume și brânză și acoperă cu a doua lipie. Întoarce quesadilla după 2-3 minute și las-o încă atât și pe partea cealaltă. Repetă și cu celelalte două lipii și mixul rămas. Împarte fiecare quesadilla în câte 4 sau 8 părți și servește alături de sos salsa, smântână, coriandru, zeamă de limetă și cubulețe de avocado.
Ingrediente:
Două linguri de ulei de măsline
8 pulpe superioare de pui, de dimensiuni mici
8 căței de usturoi
Câteva crenguțe de oregano
Două fâșii de coajă de lămâie
Două linguri de suc proaspăt de lămâie
O lingură de muștar de Dijon
O căpățână mică de andivă (escarolă)
O conservă mică de fasole boabe
Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Condimentează puiul cu sare și piper și rumenește-l într-o tigaie, cu o lingură de ulei de măsline, pe ambele părți, până devine crocant. Adaugă 6 căței de usturoi necurățați, presați cu lama cuțitului și crenguțele de oregano. După 6-8 minute, transferă conținutul pe un platou. Mărunțește ceilalți 2 căței de usturoi și călește-i împreună cu coaja de lămâie și câteva frunze de oregano tocate mărunt, într-o lingură de ulei de măsline, timp de un minut. Stinge cu ¼ de ceașcă de apă și adaugă muștarul. Toacă salata de andive și pune-o la gătit, cu sare și piper după gust, timp de 3-4 minute. Redu căldura la mediu și adaugă și fasolea clătită cu apă rece și scursă. După alte 2-3 minute, stoarce o jumătate de lămâie peste preparat. La servire, pune întâi fasolea cu andive și deasupra puiul.
Toți apreciem un desert delicios, din când în când. Iar prăjiturilor de casă ne e cel mai greu să le rezistăm. Însă, cele mai multe dintre ele necesită mult timp pentru pregătire. Dacă te numeri printre pasionați, cu siguranță vei aprecia aceste rețete rapide de deserturi de casă:
Ingrediente:
Două ouă mari
300 g de ciocolată amăruie cu conținut mare de cacao
O ceașcă de unt nesărat
235 g de făină albă
O linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar
40 g de pudră de cacao
170 g de zahăr brun
50 g de zahăr granulat
Un vârf de cuțit de sare
22 g de pastă sau extract de vanilie
Mod de preparare:
Taie ciocolata în bucăți mici și păstrează 60 g deoparte. Încălzește untul într-o cratiță și apoi pune-l la răcit într-un vas. Amestecă făina cu bicarbonat și cacao într-un alt vas și adaugă apoi untul, omogenizând. Continuă cu zahărul brun și cel granulat, sarea și apoi încorporează un ou la temperatura camerei, amestecă și adaugă celălalt ou și vanilia. Omogenizează compoziția cu ajutorul unei spatule și încorporează cele 240 g de ciocolată. Lasă aluatul la temperatura camerei timp de o oră, apoi formează biscuiți și pune-i la cuptor, pe pergament, la 190 grade Celsius, decorând cu ciocolata rămasă. După 8-10 minute, biscuiții vor fi gata. Lasă-i la răcit și savurează-i la cafea sau ca desert, după masă!
Dacă ești un fan înrăit al tortului de morcovi, cu siguranță vei aprecia și varianta simplificată.
Ingrediente:
450 g de cremă de brânză
¾ ceașcă de ulei vegetal
2 ¼ cești de făină albă
Două lingurițe de praf de copt
O linguriță rasă de bicarbonat de sodiu alimentar
Două lingurițe de ghimbir măcinat
Două lingurițe de scorțișoară măcinată
O linguriță de sare
340 g de morcovi
1 ¾ ceașcă de zahăr
Două ouă mari
3 lingurițe de extract de vanilie
Mod de preparare:
Unge o tavă de chec cu puțin ulei vegetal și preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius. Amestecă făina cu praful de copt, ghimbirul, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și un vârf de cuțit de sare într-un bol de dimensiuni medii. Curăță morcovii și dă-i pe răzătoare, deasupra ingredientelor uscate. Adaugă jumătate din cantitatea de cremă de brânză și omogenizează compoziția cu o spatulă, apoi adaugă zahărul, ouăle și uleiul, treptat, amestecând constant. La final, omogenizează extractul de vanilie. Preîncălzește tava unsă timp de 1-2 minute și pune compoziția în ea. Coace checul timp de 80-90 de minute – poți face testul scobitorii, pentru a te asigura că nu a rămas crudă. Lasă checul să se răcească timp de 20 de minute, înainte de a-l scoate din tavă, apoi transferă-l pe un platou și lasă-l să se răcească la temperatura camerei.
Pentru glazură, amestecă crema de brânză cu o ceașcă de zahăr, o linguriță de vanilie și puțină sare, cu ajutorul unui mixer, până când devine cremoasă și fermă. Pune-o în frigider, pentru a se răci complet, apoi decorează checul cu ea. Pentru decor, poți să mai folosești puțină scorțișoară măcinată.
Ingrediente:
½ ceașcă de unt nesărat
O lămâie
550 g de cireșe congelate
O ceașcă de zahăr
Două cești de făină albă
Două lingurițe de praf de copt
O linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar
Un vârf de cuțit de sare
3 ouă mari
Două cești de smântână sau iaurt gras
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Topește untul și pune-l deoparte. Folosește lămâia pentru a obține coajă rasă și două linguri de suc. Unge tava de tort cu o lingură de unt și pune hârtie de copt doar pe fundul acesteia. Plasează cireșele amestecate în prealabil cu două linguri de zahăr, două de unt topit și două de zeamă de lămâie, pe fundul tăvi,i și pune la copt timp de 40-50 de minute, apoi lasă-le la răcit. Între timp, vei reduce temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius.
Pentru aluat, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea și o ceașcă de zahăr într-un bol de dimensiuni mari. Fă un gol în centrul compoziției și adaugă ouăle, după ce le-ai mixat bine, alături de o ceașcă de smântână, două linguri de coajă rasă de lămâie și restul de unt. Omogenizează compoziția și pune-o deasupra cireșelor coapte, în tavă. Lasă tortul la copt timp de 45-55 de minute, până se rumenește. Lasă-l să se răcească timp de 10 minute, apoi răstoarnă-l pe un platou, îndepărtează pergamentul și pune-l la răcit timp de câteva ore. Servește tortul ca atare sau cu extra smântână amestecată cu zahăr. Delicios!
Ți-ai propus să reduci numărul caloriilor, pentru a-ți menține greutatea sau chiar pentru a scăpa de câteva kilograme în plus? Sau, pur și simplu, ai de gând să înlocuiești cinele sățioase cu rețete ușoare, pentru a te odihni mai bine? Iată câteva rețete simple de mâncăruri ușoare, pe care să le savurezi în cel mai scurt timp:
Ingrediente:
Un dovleac plăcintar
Un ardei iute verde
O lingură de semințe de chimen
5 crenguțe de cimbru proaspăt
Ulei de măsline
100 g de couscous
Două linguri de semințe de dovleac
½ de lămâie
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius. Curăță dovleacul și feliază-l. Toacă mărunt ardeiul iute și presară-l peste dovleac, cu ulei de măsline, semințe de chimen, cimbru proaspăt și puțină sare. Coace dovleacul timp de 45-50 de minute, până se rumenește, pe ambele părți. Fierbe couscousul conform instrucțiunilor de pe pachet, scurge-l și stoarce jumătatea de lămâie peste el și adaugă puțin ulei de măsline. Prăjește ușor semințele de dovleac, într-o tigaie, și presară-le peste couscous. Montează dovleacul copt deasupra preparatului și bucură-te de o cină aromată, bogată în nutrienți și săracă în calorii!
Ingrediente:
4 cepe verzi
Un fir de lemongrass
2 căței de usturoi
2 ardei iuți roșii, proaspeți
Câteva fire de coriandru proaspăt
1l de supă concentrată de pui
O varză chinezească (bok choi)
225 g de creveți cruzi
300 g de tăieței de orez vermicelli
O lingură de sos de soia
½ de limetă
Mod de preparare:
Curăță și toacă fin ceapa verde și firul de lemongrass, apoi toacă usturoiul și ardeiul iute, cât mai mărunt. Fierbe supa de pui și adaugă varza chinezească tăiată grosier, împreună cu creveții, ceapa, usturoiul și bucățile mărunte de lemongrass. Gătește timp de câteva minute, până când creveții capătă o culoare roz. Fierbe separat tăiețeii din orez și împarte-i în patru boluri, apoi acoperă-i cu supă și decorează cu ardei iute și coriandru tocat mărunt. Adaugă sos de soia și suc de limetă, după gust. O rețetă ușoară, perfectă pentru serile răcoroase de toamnă!
Ingrediente:
4 fileuri de somon de cca 125 g fiecare, cu piele
2-3 lingurițe de mix chinezesc de 5 condimente (five spice)
Ulei de măsline
½ chită de coriandru proaspăt
½ chită de mentă proaspătă
150 g de iaurt
1 castravete
Două șalote
1 ardei iute roșu, proaspăt
O lingură de oțet din vin alb
Un vârf de cuțit de zahăr
4 lipii din făină de porumb
Sare, piper după gust
Mod de preparare:
Asezonează somonul cu mixul de condimente, puțin ulei de măsline, sare și piper după gust. Încălzește o tigaie la foc mediu și pune somonul cu pielea în jos, la rumenit, timp de 8-9 minute, până când pielea devine crocantă. Întoarce-l și îndepărtează tigaia de pe foc. Amestecă o parte din coriandru cu mentă, după ce le-ai tocat mărunt și adaugă-le în iaurt, cu sare și piper. Folosește o ustensilă de curățat cartofii pentru a tăia castraveții în felii lungi și subțiri, într-un bol. Asezonează cu oțet, zahăr și puțină sare și amestecă. Pune lipiile pe farfurii și umple-le cu somon, iaurt cu ierburi și castraveți. Folosește coriandrul rămas pentru decor și bucură-te de această rețetă ușor de făcut și aromată!
Rețetele rapide sunt perfecte pentru momentele când ai puțin timp la dispoziție să îți prepari o masă sănătoasă sau să gătești pentru niște musafiri neprevăzuți. Economisești timp și energie, fără să faci compromisuri în ceea ce privește calitatea alimentelor și aportul de nutrienți. În plus, când ai la îndemână o astfel de rețetă și respecți întocmai instrucțiunile, e imposibil să nu obții un preparat gustos și plin de arome. Revino pe blogul Flanco pentru mai multă inspirație în bucătărie și nu numai.
Sursă foto: Pexels, Unsplash