Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Cafeaua nu mai este doar licoarea care ne energizează dimineața, pe fugă, înainte să ne începem activitatea. Prepararea cafelei a fost ridicată la rang de artă în ultimii ani, iar sortimentele diferite și varietatea rețetelor de cafea au transformat obiceiul de a o consuma într-un veritabil ritual. Aroma puternică a cafelei proaspăt măcinate care ne dezmeticește la primele ore ale zilei, tăria unui espresso care însoțește un desert catifelat și prospețimea unui dutch brew tonic, în zilele călduroase nu mai sunt doar simple tabieturi, ci senzații, emoții, stări.
Cuprins:
Pentru că preferințele diferă, piața aparatelor de cafea este, la rândul său, tot mai diversă. De la variante rapide, precum espressoarele cu capsule, la aparatele profesionale care extrag cafeaua la presiunea optimă și obțin cea mai fină cremă de lapte, marii producători pun la dispoziție o mulțime de aparate și tehnici de extracție a cafelei, menite să satisfacă toate nevoile în acest sens. Dacă te afli în căutarea celui mai bun espressor sau aparat de cafea, e important să cunoști produsele disponibile, avantajele și dezavantajele lor.
În funcție de modul de extracție al cafelei, rezultatul final poate fi o cafea puternică sau una mai ușoară. Tăria cafelei este direct proporțională cu timpul de extracție, dar depinde și de presiunea la care este supusă. Din acest punct de vedere, avem mai multe tipuri de espressoare și aparate de cafea, după cum urmează:
Deși se numește ”espressor moka”, nu intră în categoria aparatelor de cafea. Este, însă, un recipient apreciat, format din trei părți, care extrage o cafea tare și bogată. Partea inferioară reprezintă recipientul în care se pune apa, cea intermediară este destinată cafelei măcinate, iar partea superioară are la bază o sită care filtrează cafeaua rezultată astfel cu ajutorul aburilor. Moka pot are un timp de extracție mare, tocmai pentru că instrucțiunile sugerează folosirea sa la căldură redusă, pe aragaz sau plită. Astfel, băutura rezultată este tare și savuroasă.
Acest dispozitiv este, probabil, cel mai accesibil aparat pentru cafea. Arată și funcționează precum un moka pot clasic, însă nu necesită folosirea unei plite, deoarece are sistemul de încălzire încorporat. Presiunea la care este extrasă cafeaua poate ajunge la 3,5 bari. Comparativ, presiunea recomandată pentru un espresso ”a la carte” este de 9 bari.
Există două tipuri de espressoare acționate cu piston:
Există trei tipuri de espressoare acționate cu ajutorul unei pompe electrice:
Espressoarele fără pompă funcționează pe un principiu similar filtrelor de cafea. Presiunea din boiler este dependentă de funcția de aburire, iar durata de preparare a unei cafele se poate întinde până la 3-4 minute. Sunt compacte și ușor de utilizat, însă rezultatul este o cafea apoasă, lipsită de cremozitate, tocmai pentru că presiunea la care funcționează este redusă.
Prima opțiune a cumpărătorilor care vor să își prepare un espresso autentic și cremos în confortul propriei case rămân espressoarele manuale cu pompă. Presiunea de 15 bari este optimă pentru obținerea băuturilor pe bază de cafea, iar timpul de preparare nu depășește durata de 40 de secunde. Există trei tipuri de espressoare manuale cu pompă:
Espressoarele cu capsule au un mod de funcționare clasic. Cafeaua se prepară rapid și este cremoasă, datorită presiunii. În plus, au avantajul dozării perfecte, deoarece atât cantitatea de cafea din capsule, cât și funcțiile de preparare sunt predefinite – o rețetă perfectă, pentru o cafea perfectă. În ceea ce privește dezavantajele lor, e important să acorzi atenție compatibilității capsulelor pe care le cumperi cu aparatul pe care îl folosești. Dimensiunile acestora, dar și modul de perforare pot fi diferite. De altfel, ar trebui să știi că, atunci când folosești un astfel de espressor cu capsule, reciclarea este importantă – caută centrele care colectează capsule de cafea și asigură-te că tabieturile tale de dimineață sunt inofensive pentru mediu.
Deși nu se pretează neapărat pentru uz casnic, e important să știi cum funcționează și ce avantaje au. Așadar, un espressor profesional, deși prohibitiv în ceea ce privește costul de achiziție, oferă presiunea optimă, funcții avansate de spumare a laptelui care îți permit inclusiv obținerea unei creme de lapte, specifică unor specialități precum flat white, dar și o durată de viață mult mai lungă decât a espressoarelor de uz casnic. Pot prepara între două și șase cafele simultan, în funcție de modelul ales. Sunt, însă, mai sensibile la depunerile de calcar, din cauza utilizării intense și, de aceea, impun folosirea unui dedurizator pentru apă. Totodată, aceste espressoare profesionale, pe care le vezi adesea în baruri, restaurante și chiar unități de cazare, permit doar folosirea cafelei măcinate. Dacă vrei o cafea proaspătă și cu aromă intensă, este indicat să folosești o râșniță pentru a măcina cafeaua boabe pe loc, atunci când o pregătești.
În funcție de alimentare, espressoarele sunt de patru feluri. Iată care sunt acestea și ce avantaje și dezavantaje au:
Atât espressoarele cu cafea boabe, cât și cele care folosesc cafea măcinată sunt mai dificil de întreținut. De la folosirea unui dedurizator pentru apă și utilizarea în mod regulat a soluțiilor de decalcifiere, până la eliminarea resturilor de cafea imediat după folosire sau după o anumită cantitate (de regulă, 10 cafele, la espressoarele automate), există o serie de acțiuni suplimentare pe care trebuie să le faci, pentru a-ți întreține aparatul de cafea și a-i asigura funcționarea optimă.
Atunci când alegi un espressor profesional, destinat barurilor sau restaurantelor, criteriul principal este bugetul, cu atât mai mult cu cât cele mai multe modele de acest tip oferă o presiune optimă, au capacitatea de a prepara mai multe băuturi simultan și sunt dotate cu sisteme performante de spumare a laptelui. Desigur, fiecare barista poate avea preferințele proprii când vine vorba despre branduri, iar calitatea și longevitatea aparatelor au, la rândul lor, un cuvânt de spus.
Însă, pentru alegerea unui aparat de cafea pentru acasă, există o întreagă listă de criterii de care trebuie să ții cont. Iată care sunt acestea, pentru a putea lua o decizie de cumpărare informată și potrivită nevoilor tale:
Stabilește-ți bugetul înainte de a citi review-urile pentru diferite branduri și aparate. Dacă acesta este limitat între 500 și 1000 de lei, e preferabil să te orientezi către un espressor cu paduri sau capsule performant, decât către unul automat, ale cărui caracteristici lasă de dorit. De asemenea, poți urmări ofertele în magazinele tale preferate, perioadele de reduceri sau Black Friday, te poți interesa despre posibilitățile de cumpărare în rate sau cu cardul de credit pe care le pun la dispoziție furnizorii – e important să ai la dispoziție toate datele, înainte de a-ți aloca bugetul pe primul aparat care îți iese în cale.
În funcție de granulația cafelei, espresso-ul perfect poate fi obținut la o presiune care se încadrează în intervalul 7-9 bari. Există espressoare a căror pompă poate ajunge la o presiune mai mare, însă acestea se reglează manual sau automat în jurul acestei valori, în funcție de cafeaua folosită.
Și aici, specialiștii în prepararea cafelei sunt de părere că temperatura unei băuturi perfecte ar trebui să se încadreze între 86 și 92 de grade celsius. Gradul de prăjire al cafelei dictează această temperatură. La unele aparate, aceasta poate fi reglată sau setată manual, iar la altele este predefinită.
În mod ideal, un espresso este preparat în 25 până la 40 de secunde. Dacă durata nu atinge acest interval, cafeaua va fi mai slabă, deoarece timpul nu este suficient pentru extracția optimă a cafeinei. Dacă timpul de extracție depășește 40 de secunde, cafeaua va fi lipsită de cremozitate.
Pentru acasă, este suficient un espressor care poate prepara o singură cafea. Însă, dacă ai o familie numeroasă sau consumul de cafea este mai mare, ar fi indicat să îți îndrepți atenția către modelele care pot prepara măcar două cafele simultan.
Bineînțeles, aspectul și dimensiunile espressorului trebuie să fie potrivite pentru locuința ta. Într-o bucătărie mică, nu vrei să aglomerezi blatul cu un aparat de dimensiuni mari, astfel că vei opta pentru un espressor mai compact. Culoarea, forma și chiar brandul pot fi, de asemenea, criterii importante de selecție.
Când vine vorba despre dotări și funcții, posibilitățile sunt numeroase. Dacă obișnuiești să consumi espresso sau americano, îți va fi suficient un aparat de cafea simplu, însă, dacă îți place să te joci de-a barista sau vrei să fii cea mai bună gazdă și să le oferi musafirilor ceea ce își doresc și când vine vorba despre cafea, sunt câteva dotări și funcții mai complexe care ți-ar încânta simțurile:
Pe lângă toate aceste criterii, e important să mai ții cont și de reputația producătorului, de review-urile clienților pentru modelul de espressor dorit, dar și de garanția pe care ți-o oferă producătorul sau furnizorul și, eventual, de condițiile în care aceasta poate fi prelungită.
Dacă optezi pentru un espressor cu paduri sau capsule, probabil nu vei avea nevoie de alte accesorii, cu excepția latierei, în cazul în care acesta este prevăzut cu sistem de spumare a laptelui pe bază de aburi. Pentru variantele care nu sunt superautomate, însă, așa cum sunt espressoarele manuale, vei avea nevoie, în primul rând, de presă și de site portfiltru. În cazul în care espressorul tău nu are râșniță încorporată și vrei să te bucuri de aroma puternică a cafelei proaspăt măcinate, ți-ar putea prinde bine și un astfel de dispozitiv; există variante de râșnițe simple, manuale sau electrice, dar și râșnițe mai complexe, care permit ajustarea granulației cafelei. Iată ce trebuie să știi despre alegerea acestor accesorii:
Dacă ai ales un espressor cu capsule, poți folosi, de asemenea, diverse accesorii. Foarte populare în acest sens sunt capsulele reutilizabile, ecologice, care împiedică risipa și nu implică trecerea prin procesul de reciclare a capsulelor.
Totodată, dacă espressorul tău cu capsule nu dispune de un dispozitiv de spumare încorporat, poți achiziționa fie un mixer mic, destinat spumării, fie un dispozitiv de spumare individual, pe care să îl folosești pentru prepararea sortimentelor de cafea cu lapte. Acestea încălzesc laptele la temperatura optimă și îi conferă o textură cremoasă, spumoasă, perfectă pentru băuturi precum cappuccino sau flat white.
Pentru a te bucura din plin de o cafea gustoasă, dar și pentru a prelungi durata de viață a espressorului, întreținerea acestuia este esențială. Iar când vorbim de întreținere, în acest caz, ne referim la curățare și decalcarizare. Iată ce trebuie să faci:
Apa pe care o folosești este foarte importantă atât pentru gustul cafelei, cât și pentru menținerea aparatului în perfectă stare de funcționare. Utilizează apă plată sau folosește o cană filtrantă pentru a curăța apa de la robinet de eventualele impurități. Totodată, un dedurizator poate îmbunătăți considerabil calitatea apei și, implicit, pe cea a cafelei.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont este alegerea ingredientelor pentru prepararea băuturilor pe bază de cafea. Cafeaua boabe sau cea proaspăt măcinată sunt de preferat, iar, în ceea ce privește capsulele, e indicat să ții cont de recomandările producătorului espressorului. Dacă apreciezi cafeaua de specialitate, vei fi atent atât la originea acesteia – unele sunt mai dulci, altele mai acide, cât și la gradul de prăjire. Doar experimentând, vei putea ajunge la gustul echilibrat pe care ți-l dorești.
Alegerea espressorului potrivit pentru acasă este o decizie importantă și poate impune o investiție destul de mare. De aceea, decizia ta trebuie să fie una pe deplin informată.
Sursă foto: Pexels, Unsplash