Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Sursă foto: Unsplash
Oricât a fi de responsabil și de precaut, există anumite contexte în care pericolele nu pot fi evitate. Iar pierderea telefonului sau furtul acestuia sunt astfel de situații, care nu pot fi întotdeauna împiedicate, oricâte măsuri de siguranță ți-ai lua.
Cuprins:
Locurile aglomerate, transportul public și evenimentele pot fi astfel de contexte, în care predispoziția pierderii sau a furtului dispozitivului mobil este mai ridicată, oricât ai fi de prevăzător. Și pentru că e bine să fii pregătit pentru orice situație, îți vom spune ce măsuri de siguranță să îți iei șl ce aplicații să instalezi, pentru a remedia o astfel de pierdere și pentru a-ți găsi telefonul în cel mai scurt timp.
Sursă foto: Unsplash
Pentru a te asigura că ai un plan de rezervă pentru situația în care îți pierzi telefonul mobil sau îți este furat, e important să îi configurezi setările în așa fel încât să îl poți accesa de la distanță.
Există mai multe aplicații mobile, pentru iOS sau Android, care te pot ajuta să îți găsești dispozitivul pierdut. Acestea trebuie instalate pe telefon și configurate în așa fel încât:
Despre aplicațiile disponibile pentru fiecare sistem de operare vom vorbi în cele ce urmează, însă, înainte de asta, trebuie să îți mai oferim câteva recomandări ce țin de siguranța fișierelor și a datelor personale:
Sursă foto: Unsplash
Dacă ai un telefon Samsung, Xiaomi, Huawei sau de la orice alt telefon cu sistem de operare Android, ai la dispoziție o serie de aplicații pe care le poți folosi pentru găsirea dispozitivului mobil pierdut:
Pentru a folosi această aplicație, trebuie să o instalezi și să te loghezi cu un cont Google. Vei putea accesa Google Find My Device de pe un computer sau alt dispozitiv, dacă te autentifici cu același cont. Aplicația îți va găsi dispozitivul prin Maps, dar are și o serie de alte caracteristici:
Această aplicație îți permite să localizezi telefonul Android prin GPS, dar și să creezi un grup ”de familie”, pentru a putea urmări locația tuturor dispozitivelor adăugate în acest grup. Iată ce alte caracteristici are:
Este disponibilă în două variante, gratuită și premium și oferă o mulțime de funcții, pentru siguranța dispozitivelor tale mobile. Îți poți localiza telefonul pierdut sau furat accesând site-ul wheresmydroid.com din orice browser, prin GPS, dar are și alte funcții utile în varianta gratuită:
Varianta plătită costă 0,87$/ lună și îți pune la dispoziție mai multe funcții, printre care:
Pe lângă acestea, mai există numeroase alte aplicații mobile pentru dispozitivele Android, care înlesnesc găsirea unui telefon pierdut sau furat. Anti-Theft Security, Security & Antivirus, Prey Anti Theft, Mobile Security, Cerberus Phone Security, Find My Phone Android și Lost Phone Remotely Access sunt doar câteva dintre variantele pe care le ai la dispoziție, pentru a-ți proteja telefonul Android.
Sursă foto: Unsplash
Dacă deții un dispozitiv iOS, ai la dispoziție mai multe aplicații pentru localizarea telefonului, pe care le ai deja în telefon sau le poți descărca din App Store:
Funcționează deopotrivă pentru iPhone și iPad și este o aplicație nativă Apple, care îți permite să-ți localizezi dispozitivul pe hartă, prin GPS, dar și să îl treci pe ”Lost Mode”, în cazul în care ajunge pe mâinile persoanelor nepotrivite. Prin această aplicație, îți poți apela dispozitivul cu sunet, îl poți bloca, poți afișa un mesaj personalizat (cum ar fi informațiile de contact, în cazul în care îți uiți telefonul într-un magazin, de exemplu) și poți vedea istoricul locațiilor în care s-a aflat dispozitivul tău mobil. Pentru a activa aplicația, trebuie să accesezi meniul de setări din telefon, să intri în iCloud și să permiți aplicației să funcționeze. Ulterior, îți vei putea găsi dispozitivul cu credențialele propriului cont Apple.
Aplicația Find My Friends funcționează în mod similar Family Locator: creezi un grup de prieteni care îți pot urmări dispozitivul și care permit aplicației să le urmărească locația și, dacă îți pierzi telefonul, e suficient ca ei să te caute aici pentru a-ți localiza dispozitivul iOS.
Dacă primele două aplicații menționate sunt dezvoltate de Apple și disponibile pe orice dispozitiv, Prey Anti-Theft este o aplicație de localizare a dispozitivelor pierdute dezvoltată individual, pe care trebuie să o descarci din App Store și să o instalezi. Funcționează pe iPhone, iPad și MacBook și are mai multe funcții, printre care se numără:
FoneHome sau Device Locator sunt alte aplicații care îți permit găsirea unui dispozitiv iOS pierdut sau furat. Vizitează magazinul de aplicații pentru a vedea mai multe variante disponibile de localizare a telefonului și pentru a studia, îndeaproape, caracteristicile fiecărui program disponibil.
Indiferent ce telefon folosești, chiar dacă nu este un smartphone, îl poți localiza cu ajutorul codului IMEI (International Mobile Equipment Identity), cu condiția să fie dotat cu sistem GPS. Codul IMEI este unic pentru fiecare dispozitiv și este format din 15 cifre.
Dacă nu îți cunoști codul IMEI, tastează *#06# pentru a-l afla. De asemenea, îl poți identifica și pe bateria telefonului, la modelele care au baterie detașabilă, dar și pe cutia originală a dispozitivului.
Marile branduri au dezvoltat, de asemenea, modalități pentru găsirea dispozitivelor. Huawei, Samsung, iPhone sau Sony sunt câteva dintre ele. Iată ce variante de localizare a dispozitivului ai la dispoziție, în funcție de brandul telefonului:
Dacă ți-ai pierdut telefonul sau tableta Huawei, poți folosi funcția Find My Phone, care îți permite să localizezi, blochezi sau ștergi date de la distanță pentru dispozitivul tău, astfel încât să fii mereu în siguranță.
Pentru a folosi aplicația integrată, dispozitivul tău trebuie să aibă baterie și să fie conectat la internet, precum și autentificat cu ID-ul Huawei. Activează Find My Phone și păstrează această setare – disponibilă în setări, unde trebuie să te loghezi cu contul Huawei, să accesezi Cloud și apoi să intri în aplicația Find My Phone.
Iată cum îți găsești telefonul Huawei, pas cu pas:
Samsung le oferă posibilitatea utilizatorilor să își găsească dispozitivele pierdute. Find My Mobile te ajută să îți localizezi telefonul sau tableta și să îți protejezi tatele și poate fi folosită chiar și pentru deblocarea telefonului, dacă ți-ai uitat parola, tiparul de deblocare a ecranului sau codul PIN. Pentru a accesa serviciul, trebuie să accesezi https://findmymobile.samsung.com/ și să te autentifici cu contul tău Samsung.
Aplicația Find My de la Apple te ajută să îți găsești dispozitivele Apple, să fii la curent cu locația prietenilor și a familiei și să identifici orice alt obiect pentru care folosești AirTag, noul produs Apple despre care am vorbit aici . Și funcționează chiar dacă dispozitivele sunt închise. În plus, te ajută să îți securizezi datele personale.
Find My îți arată toate dispozitivele pe o hartă și le evidențiază pe cele pe cale să li se descarce bateria, înainte ca acestea să rămână nealimentate. Poți folosi aplicația pentru o serie de produse: iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch, Mac, AirPods, AirTag și poți chiar să le notifici prin redarea unui sunet. Totodată, poate afișa un mesaj personalizat, în situația în care te aștepți ca altcineva să îți găsească dispozitivele și are o funcție Lost Mode pentru AirTag, care poate urmări locația, trimite notificări când dispozitivul este conectat la rețea și permite folosirea unei parole pentru protejarea datelor. Mai mult, poate afișa un mesaj pe ecranul dispozitivelor, chiar dacă acesta este blocat și permite apelarea primului contact din agenda telefonului.
Un alt lucru pe care îl poți face cu Find My este ștergerea datelor și resetarea dispozitivului. Ulterior, poți recupera aceste date din iCloud, dacă au fost stocate acolo.
Find My îți blochează automat dispozitivul, pentru a preveni utilizarea acestuia de către alte persoane sau vânzarea sa ulterioară. Pentru a-l debloca, trebuie doar să te autentifici cu ID-ul și parola Apple și să îți reactivezi dispozitivul.
Find My funcționează și offline, în mod anonim și criptat, pentru a-ți proteja intimitatea.
Apple le mai pune la dispoziție utilizatorilor și aplicația Find Your friends, despre care am vorbit anterior. Aici poți găsi documentația Apple pentru cele două servicii.
Xiaomi permite, în primul rând, activarea de la distanță a locației pentru smartphone-urile Mi. Pentru a face acest lucru, trebuie să te autentifici în contul Mi. Din setările Mi Cloud, vei putea activa funcția de localizare. Pe i.mi.com vei găsi butonul Find Device, care îți va indica în ce loc se află telefonul tău. Pentru că pagina nu este tradusă, te poți folosi de extensia Google Translate pentru a repera acest buton.
Xiaomi îți pune la dispoziție o serie de acțiuni pe care le poți accesa:
Pentru mai multe informații, accesează pagina oficială Xiaomi Find Device.
Telefonul Sony Xperia XZ poate fi localizat cu ajutorul contului Google. Serviciul “Protection by my Xperia” te poate ajuta să:
Pentru toate aceste funcții, telefonul tău Xperia trebuie să fie conectat la contul tău Google. Serviciul nu este disponibil în toate țările, dar, acoperă mare parte din cele în care sunt comercializate produse Sony. Aici vei găsi informațiile complete ale producătorului privind utilizarea serviciului.
Sursă foto: Unsplash
Pentru a-ți localiza telefonul prin GPS sau A-GPS (Assisted GPS, o funcție de localizare care accesează internetul prin date sau wi-fi), trebuie ca urmărirea să fie activată pe telefon. Atunci când această setare este configurată corespunzător, găsirea dispozitivului pierdut este doar o chestiune de timp.
O altă variantă facilă este folosirea aplicației Google Maps. Folosește funcția ”Location Sharing” și setează durata și destinatarul acestor informații. Tot în Google Maps ai și opțiunea de a localiza un dispozitiv după numărul de telefon – dispozitivul va fi, însă, notificat.
Dacă vrei să raportezi furtul unui telefon, trebuie să raportezi poliției, printr-o plângere, mai multe informații legate de dispozitivul pierdut, de la modelul și culoarea acestuia, la codul IMEI și locul în care ți-ai dat seama că nu îl mai ai în posesie. Această cerere trebuie aprobată ulterior în instanță, după care, organele responsabile vor începe demersurile pentru găsirea dispozitivului în termen de 48h de la acordul instanței.
Totodată, dacă ești sigur că telefonul a fost furat, probabil că vei vrea să îl blochezi, pentru a-l face inutilizabil și pentru a-ți proteja datele. Poți bloca telefonul cu ajutorul codului IMEI, e suficient să îl comunici operatorului de telefonie mobilă.
Unele dintre aplicațiile descrise anterior ar putea să nu se mai dovedească atât de utile, în anumite situații. Dacă vrei să îți iei extra măsuri de siguranță și să te asiguri că nimic nu te va împiedica să îți găsești telefonul pierdut sau furat, iată ce trebuie să faci:
Mai sunt și alte aplicații cu diferite funcții în acest sens, ia-ți din timp toate măsurile de siguranță necesare, pentru a-ți putea găsi cu ușurință telefonul, dacă îl pierzi sau îți este furat.
Poate că ai avut o zi grea și telefonul este ultima ta grijă, așa că îl uiți pe masa terasei unde te-ai relaxat după terminarea programului de lucru. Poate că practici sporturi de iarnă și nu ți-ai luat toate măsurile pentru a fixa telefonul într-un buzunar sigur al echipamentului. Sau, poate, pur și simplu, ești victima unei tâlhării. Acestea sunt scenarii care ni se pot întâmpla tuturor, așa că măsurile de siguranță nu sunt niciodată prea multe, mai ales atunci când vine vorba despre găsirea dispozitivului pierdut.
Mi sa furat telefonul aseară și vreu să-l găsesc
Cum găsesc de pe telefonul meu geolocația la alt număr de telefon.