Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Blenderul a devenit un electrocasnic aproape indispensabil în bucătăriile noastre, mai ales în condițiile în care tot mai multi dintre noi încercăm să adoptăm un regim alimentar sănătos. Acesta te ajută să prepari, în doar câteva minute, piureuri delicioase de fructe și legume, supe-creme, sosuri sau deserturi. Dacă încă nu ai un astfel de ajutor în bucătărie, iată care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie sa ții cont atunci când alegi un blender:
Din ce material e bine să fie recipientul?
Ai două variante: plastic sau sticlă. Sticla este mai rezistentă la zgârieturi și mai durabilă, iar în plus, este și un material inert, care nu interacționează în niciun fel cu conținutul. Un alt avantaj al recipientelor de sticlă este că oferă posibilitatea de pasare și pentru preparate calde sau, în cazul sticlei borosilicate, chiar fierbinți. În schimb, blenderele cu recipient din plastic au un preț ceva mai mic, dar și o greutate mai redusă. Un recipient din sticlă va cântări mai mult decât unul de plastic și, prin urmare, va fi mai ceva mai greu de manevrat.
Ce capacitate trebuie să aibă?
Capacitatea vaselor unui blender pornește de la 0,4 litri și poate să depășească 2 litri. Cea mai bună alegere este însă o capacitate medie, între 1 și 1,5 litri. Astfel, vei putea să prepari cu ușurință atât câteva pahare de smoothie proaspăt, cât și niște porții de supă-cremă pentru cei dragi.
Care este puterea optimă?
Producătorii de blendere oferă o paletă largă de puteri, începând de la 200W până peste 2.000W. Îți recomand să alegi un blender de minim 600W, cu care să poți să sfărâmi gheața, dar și să pasezi fără probleme fructe sau legume tari, nuci și semințe. E bine de știut: cu cât puterea blenderului este mai mare, cu atât mai cremoase vor ieși preparatele tale. Desigur, aici contează mult și tipul lamelelor sau materialul din care acestea sunt fabricate (fiind de preferat cele din oțel inoxidabil).
Ce funcții speciale poate avea un blender?
O dată ce ai ales materialul și capacitatea recipientului, puterea aparatului și tipul lamelelor, asigură-te că baza blenderului este una rezistentă. De regulă, cele din metal oferă o stabilitate mult mai bună decât cele din plastic.
Apoi, verifică dacă blenderul dispune de mai multe trepte de viteză și, eventual, dacă este prevăzut și cu o funcție turbo. Aceasta din urmă presupune o putere mult mai mare, pentru pasarea uniformă a alimentelor într-un timp foarte scurt.
Unele modele pot avea protecție împotriva pornirii fără recipient și pot fi dotate cu o râșniță specială pentru măcinarea boabelor de cafea, a nucilor sau a semințelor. Bosch MMB66G3M este un astfel de blender.
În funcție de producător și de complexitatea modelului, blenderele pot avea diferite programe, destinate unor anumite preparate. Beko ProWellness TBS3164X de exemplu dispune de 4 programe automate: smoothie, supă, pisare gheață și autocurățare, iar modelul UltraBlend Cook BL962B38 de la Tefal are programe automate pentru sos fierbinte sau pentru lapte vegetal.
Iar acum, că ai toate informațiile necesare să-ți alegi blenderul potrivit, poți deja să dai liber creativității și să te gândești la toate combinațiile delicioase de fructe și legume de sezon pe care le vei putea prepara cu noua ta achiziție. 🙂