Pentru imbunatatirea experientei tale pe site-ul nostru folosim fisiere de tip cookie. Unele sunt esentiale pentru ca site-ul sa functioneze.
Sunt de acord cu politica de cookies
Suntem de-abia în luna martie, dar dacă putem afirma cu siguranță ceva despre anul acesta este că 2019 i-a cântat prohodul zicerii cu “toate telefoanele sunt la fel”. Din 2007, de când Apple a schimbat cu iPhone paradigma despre cum trebuie să arate și ce trebuie să facă un telefon mobil, telefoanele care i-au urmat au fost o continuă glosare pe tema “o bucată de sticlă bucșită cu tehnologie”. Dar anul acesta este pentru prima oară când vin idei îndrăznețe nu doar de la mici companii obscure, ci inclusiv de la marii producători.
Sigur, ca orice lucru care nu urmează calea bătută, nu toate aceste noi idei vor funcționa în cele din urmă. Unele sunt cu adevărat bune și ar fi fain să le vedem adoptate în cât mai multe telefoane. Altele în schimb sunt doar pentru luat ochii și e puțin probabil că vor rezista probei timpului.
Ecranele pliabile au fost în acest început de an subiectul majorității titlurilor din presă, dar și al multor ridicări din sprâncene. Ideea cu ecranul pliabil e mai veche, dar până acum n-a depășit stadiul de prototip, probabil și pentru că utilitatea ei practică nu era tocmai ușor de demonstrat. Galaxy Fold și Mate X nu sunt neapărat ideile câștigătoare, dar reprezintă cu siguranță pași în direcția cea bună. Iar cheia care va face din telefoanele cu ecran pliabil să fie dorite de către publicul larg este desigur software-ul. Tranziția perfectă de la ecranul pliat la ecranul desfășurat, pentru multitasking sau pentru consumul de media, este fără îndoială o idee minunată. Însă pentru moment așteptăm cu toții să vedem acest gen de telefoane în niște forme mai frumoase, care să depășească faza de încercare de design.
LG a făcut mereu telefoane bune, dar n-a oferit niciodată consumatorilor motive suficient de puternice pentru a le alege în detrimentul modelelor de la concurență. Însă anul acesta s-au străduit să se diferențieze mult mai apăsat, cu câteva idei crețe (și nu, nu includ aici ecranul secundar al modelului V50).
Cea mai interesantă și cu potențial dintre ele o reprezintă ecranul Crystal Sound OLED, care elimină necesitatea unui difuzor distinct pentru sunet. În timpul apelurilor telefonice, sunetul este transmis către canalul auditiv în mod direct, prin vibrații ale ecranului, eliberând astfel locul ocupat în partea superioară a telefonului de către difuzor. O tehnologie pe care este foarte probabil să o vedem implementată de mai mulți producători, că tot este întrecere între aceștia pentru margini cât mai înguste și ecran cât mai mult.
Un ecran foarte înalt cu siguranță nu este pentru orice mână, dar la fel de sigur este că formatul 21:9 este născut pentru video. Iar când mai vine și împachetat într-un ecran OLED cu rezoluție 4K și cu HDR, e clar că ne aflăm în fața unui telefon pentru care “magia cinematografului” nu e vorbă-n vânt. De urmărit. Pe nișa de piață a celor care folosesc telefonul mobil ca hub principal pentru divertismentul audio-video, s-ar putea ca acest gen de ecrane să prindă.
Marca sinonimă cu “baterie” vine cu o propunere de telefon care nu doar că arată precum o baterie, ci și dispune de un acumulator de 18.000 mAh. Ceva mai mult adică decât au împreună nu mai puțin de 4 (patru) bucăți din noile modele Galaxy S10+! Acest monstru de acumulator îi asigură telefonului o autonomie de până la 7 zile, în funcție de modul de utilizare. Și chiar dacă nu este o idee care să aibă neapărat potențial pentru marea masă de utilizatori (fie și pentru că telefonul este la propriu de dimensiunea unei cărămizi), pentru anumite nișe de piață genul acesta de super-autonomie se poate dovedi o propunere interesantă.
Cele 5 camere lucrează simultan și includ 2 senzori de culoare și 3 senzori monocromatici, ceea ce amplifică intervalul dinamic până la 12,8 opriri (ochiul uman e capabil să distingă până la 20 de opriri). Iar pentru un telefon asta este cu adevărat senzațional. Dar la modul în care sunt astăzi folosite camerele foto ale telefoanelor, cu frecvente comutări între modurile standard, portret sau wide, sistemul cu 5 camere de pe Nokia 9 se poate dovedi mai degrabă restrictiv. Drept este că oferă mai multe detalii, dar și posibilitatea de a realiza fotografie alb-negru autentică, însă cu prețul a 5 camere? Pare cam pipărat.